Επιστημονική Ομάδα

ΣΥΝΙΔΡΥΤΡΙΕΣ

Γνωρίζονταν και ακολουθούσαν παράλληλες πορείες στην ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με μακρόχρονη παρουσία ως μέλη και ως ψυχολόγοι, ακολουθώντας τις αρχές της κοινοτικής ψυχολογίας και τις διεθνείς οδηγίες για την ορθή παροχή υπηρεσιών σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ξεκίνησαν να συνεργάζονται το φθινόπωρο του 2017, στην επιστημονική ομάδα του 11528-Δίπλα Σου, της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις οικογένειές τους και εκπαιδευτικούς.

Στη βάση των δραστηριοτήτων της Γραμμής ανέκυψε επιπλέον συχνά η ανάγκη για παρέμβαση σε σχολεία σε εξατομικευμένες περιπτώσεις bullying και διακρίσεων σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών-τριών, μετά από αίτημα του σχολείου ή των γονέων, με την στήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας.

Διδάσκουν τα προπτυχιακά μαθήματα για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης στο Τμήμα Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).

Πραγματοποιούν διαλέξεις για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα ελληνικών ΑΕΙ (Τμήμα Ψυχολογίας ΕΚΠΑ & Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας-ΕΚΠΑ, Ιατρική Σχολή Αθηνών κ.α, και στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σχολικής Ψυχολογίας, Κοινωνικής Ψυχολογίας, Κλινικής Ψυχολογίας, Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων, Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Εκπαίδευση) καθώς και ευαισθητοποιήσεις και επιμορφώσεις ειδικών ψυχικής υγείας σε επαγγελματικά και εκπαιδευτικά πλαίσια (π.χ. ΟΚΑΝΑ, Solidarity Now, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ΕΠΑΨΥ, Εργαστήρι Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων κ.α).

Είναι επιμελήτριες του πρώτου σχετικού με τα παραπάνω συγγράμματος στην Ελλάδα, με τίτλο «Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα: Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία για ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας, Έκφρασης και Χαρακτηριστικών Φύλου», εκ. Gutenberg.

Tο κοινό τους όραμα ήταν η ίδρυση ενός επιστημονικού φορέα επικεντρωμένου σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου, που μεταξύ άλλων θα παίρνει δημόσια θέση κατά του αντιεπιστημονικού κακοποιητικού λόγου και υπέρ όλων των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το καλοκαίρι του 2018 με την ίδρυση του Orlando LGBT+, με τη συνέργεια μιας επιστημονικής ομάδας επαγγελματιών και επιστημόνων από ένα ευρύ φάσμα ταυτοτήτων σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, δεσμευμένων στις ίδιες επιστημονικές αρχές.

επιστημονικΗ εύθυνΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ