Νάνσυ Παπαθανασίου

Είναι Κλινική Ψυχολόγος (Διδακτορικό Δίπλωμα και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, ΕΚΠΑ), και έχει κάνει επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές στην διαμεσολάβηση συγκρούσεων και την οργανωτική αλλαγή (MA in Conflict Facilitation & Organizational Change, Processwork Institute, Portland, OR, ΗΠΑ, 2004-2007). Είναι επιστημονικά υπεύθυνη στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις οικογένειές τους και εκπαιδευτικούς και εκπαιδεύτρια ατόμων, ομάδων και οργανισμών σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών και έκφρασης φύλου.

Είναι συν-διδάσκουσα των μαθημάτων για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης στο Τμήμα Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις διακρίσεις και την αντίληψή τους, την προσαρμογή και την ψυχική υγεία ομάδων υπό αντιξοότητα, και το θεωρητικό μοντέλο της Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας και ειδικότερα της Ψυχικής Ανθεκτικότητας. Εστιάζει επίσης ερευνητικά στην επίδραση των διακρίσεων σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Από το 2009 εργάζεται ιδιωτικά με άτομα, ζευγάρια και ομάδες ως κλινική ψυχολόγος και δραστηριοποιείται επίσης σε θέματα σχετικά με τις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση των διακρίσεων, την επίλυση συγκρούσεων, και την διαπολιτισμική μεσολάβηση.

Εργάζεται επιπλέον εστιασμένα με τα ζητήματα της ομόφυλης συντροφικότητας, την συμβουλευτική ζεύγους και την τρανς γονεϊκότητα.

Έχει συμμετάσχει ως συντονίστρια μικρών και μεγάλων ομάδων στα διεθνή σεμινάρια World Work, που βασίζονται στις αρχές του Process Oriented Psychology. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία, και συμμετέχει τακτικά σε διεθνή συνέδρια.

Eίναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Επαγγελματιών για την υγεία των Τρανς Aτόμων (WPATH), και έχει λάβει την ανώτατη πιστοποίηση ειδικών ψυχικής υγείας για παροχή υπηρεσιών σε ζητήματα ποικιλομορφίας φύλου, σεξουαλικότητας και διαπροσωπικών σχέσεων από τον αναγνωρισμένο φορέα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Μ. Βρετανία (Advanced Accreditation for working with Gender, Sexuality & Relationship Diversities -AAGSRDT, Pink Therapy, UK).

Email: np@orlandolgbt.gr