Έλενα – Όλγα Χρηστίδη

Είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Διεθνή Ιατρική και την Διαχείριση Κρίσεων Υγείας στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Εκπαίδευσης Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ). Έχει εκπαιδευτεί στην Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψ4υχοθεραπεία (ΔΔΕΨΥ), στην θεωρία της ψυχανάλυσης (ΕΠΕΚΕΙΝΑ), στην Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο-ΕΠΙΨΥ) και στις βασικές αρχές διεργασίας ομάδας (Process Work Hub – Process Oriented Psychology)..

Έχει εργαστεί με προσφυγικό πληθυσμό και έχει διατελέσει επιστημονικά υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος για την Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων, καθώς και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Αναθεώρησης του Istanbul Protocol -Πρωτόκολλο για την Διερεύνηση και την Πιστοποίηση Θυμάτων Βίας και Βασανιστηρίων (ΟΗΕ).

Εργάζεται εστιασμένα με το τραύμα, τις διαθεματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τις μειονοτικές ταυτότητες και την έμφυλη βία.

Έχει σαφή επικέντρωση σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και κουήρ, kink/bdsm και μη κανονιστικές ταυτότητες και βιώματα. Επιπλέον εστιάζει στην δουλειά με τρανς έφηβα και νεαρά ενήλικα άτομα και το οικογενειακό τους πλαίσιο.

Η διδακτορική της έρευνα επικεντρώνεται στην ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητα και ειδικότερα στις βιωμένες εμπειρίες των ενήλικων ατόμων που μεγάλωσαν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στην Ελλάδα.

Είναι συν-διδάσκουσα των μαθημάτων για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης στο Τμήμα Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και επόπτρια ψυχολόγων στην Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 Δίπλα Σου, για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις οικογένειές τους και εκπαιδευτικούς.

Eίναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Επαγγελματιών για την υγεία των Τρανς Aτόμων (WPATH), και έχει λάβει την ανώτατη πιστοποίηση ειδικών ψυχικής υγείας για παροχή υπηρεσιών σε ζητήματα ποικιλομορφίας φύλου, σεξουαλικότητας και διαπροσωπικών σχέσεων από τον αναγνωρισμένο φορέα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Μ. Βρετανία (Advanced Accreditation for working with Gender, Sexuality & Relationship Diversities -AAGSRDT, Pink Therapy, UK).

Email: eoc@orlandolgbt.gr

 

Φωτογραφία: Άρτεμις Σκουλίκα