Υπάρχουν τρανς παιδιά. Η τρανς ταυτότητα δεν είναι ψυχική διαταραχή

Η ψυχιατρικοποίηση της τρανς εμπειρίας/ταυτότητας, πόσο μάλλον της ταυτότητας ή/και έκφρασης φύλου παιδιών και έφηβων ατόμων, ρίχνει νερό στο μύλο της καθημερινής τρανσφοβίας, των αντιεπιστημονικών, κακοποιητικών πρακτικών σε βάρος τρανς παιδιών και εφήβων που ασκούνται σταθερά (και) στην Ελλάδα και σε μια alt-right ρητορική που θα την βρούμε βέβαια μπροστά μας -και βασικά της θύματα είναι τρανς παιδιά και έφηβα άτομα που διερευνούν το φύλο τους.

Το να συνδέεται στον δημόσιο λόγο η δολοφονία της 22χρονης από το 17χρονο άτομο με το οποίο είχαν σχέση (afab/αναφερόμενο ως κορίτσι στα ΜΜΕ, δεν γνωρίζουμε τον αυτοπροσδιορισμό του) με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα επειδή αυτό “μεταμορφωνόταν σταδιακά σε αγόρι” είναι δείγμα τρανσφοβικού λόγου και επικίνδυνο για τα τόσα τρανς έφηβα άτομα που ζητούν υποστήριξη και για τις οικογένειές τους που ψάχνουν από ειδικούς συμβουλές για το πώς να τα στηρίξουν.

Mεταξύ άλλων προβληματικών που είπε η κ. Στεφανίδου σε πρόσφατη εκπομπή της, μετέφερε τα λόγια του δικηγόρου της οικογένειας του 17χρονου ατόμου ότι “2.000 το μήνα έδιναν οι γονείς του παιδιού από την εφηβεία του σε γιατρούς, παιδοψυχιάτρους κ.λπ. για να το κάνουν καλά”.

Δεν θα σχολιάσουμε μία υπόθεση που δε γνωρίζουμε, ούτε τα προσωπικά δεδομένα ενός ανηλίκου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τίποτα από όσα το αφορούν, και καλώς δεν μπορούμε -και ακόμα και αν τα γνωρίζαμε ή τα φανταζόμασταν, δεν θα τα σχολιάζαμε.

Ξέρουμε όμως τα εξής:

– Είναι ελάχιστοι-ες οι παιδοψυχίατροι στην Ελλάδα, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που γνωρίζουν τις βασικές αρχές παροχής υπηρεσιών σε τρανς παιδιά και παιδιά που διερευνούν το φύλο τους. Μιλάμε απλά για τα βασικά δεδομένα.

– Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και ασκούν θεραπείες μεταστροφής, με περισσότερο ή λιγότερο καλυμμένο τρόπο, με τον ίδιο τρόπο που ασκούνται στις πιο συντηρητικές πολιτείες των Η.Π.Α και αλλού, και καταδικάζονται από οργανώσεις δικαιωμάτων, τρανς άτομα, και γονείς τρανς εφήβων/παιδιών.

– Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Gender Clinic/κλινική υποστήριξης σε ζητήματα ταυτότητας φύλου στην Ελλάδα για ανήλικα άτομα, που βέβαια να λειτουργεί με τις αρχές του affirmative care στις υπηρεσίες της. Υπάρχουν παιδοψυχίατροι που αναλαμβάνουν σε διάφορα τμήματα παιδοψυχιατρικών κλινικών, και τα τρανς παιδιά/έφηβα άτομα που έρχονται στα γραφεία μας σε κακή κατάσταση μετά από επίσκεψή τους σε αυτά είναι πια δεκάδες. Αύξηση αυτοτραυματισμών, επίταση αυτοκτονικότητας, αγχώδεις διαταραχές για τα παιδιά, και βέβαια άρνηση να επιστρέψουν στα σχετικά τμήματα, παρόλο που μπορεί να είναι το μόνο μονοπάτι που έχουν για να έχουν πρόσβαση σε αναστολείς ήβης/blockers ή ορμονοθεραπεία, εφόσον το χρειάζονται (όπως ορίζονται φυσικά από τα ιατρικά πρωτόκολλα). Ταυτόχρονα γονείς που έχουν ακούσει τις πιο ακραία αντιεπιστημονικές, επικίνδυνες συμβουλές των “ειδικών” για τα παιδιά τους, των οποίων η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση βλέπουν να χειροτερεύει όσο τις ακολουθούν.

– Έχουν έρθει στα χέρια μας εκθέσεις πασίγνωστων παιδοψυχιάτρων του δημόσιου τομέα με missgendering των παιδιών, ψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου τους και πολλά άλλα.

Δε γνωρίζουμε τι έγινε στην περίπτωση του 17χρονου ατόμου.

Γνωρίζουμε όμως τι γίνεται σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις τρανς παιδιών και εφήβων που ψάχνουν εναγωνίως υποστηρικτικό περιβάλλον και δήθεν ειδικοί που πληρώνονται αδρά ή κάνουν δημοσιεύεσεις και συνέδρια γύρω από αυτά, αποτελούν το βασικό ανάχωμα στο να το βρουν.

Και αυτοί οι ειδικοί, λόγω των ακολουθούμενων αυτοτραυματισμών, της αυτοκτονικότητας, της πρόκλησης ή επίτασης προκλήσεων ψυχικής υγείας των παιδιών λόγω της στάσης τους, έχουν ευθύνη.

Και αίμα στα χέρια τους, συμβολικά ή -πολύ φοβόμαστε και- κυριολεκτικά.