Τρανς παιδιά, αορατότητα και παθολογιοποίηση

“Δεν θα έπρεπε να λέτε σε παιδιά σαν εμένα ότι δεν πρέπει να ζουν την ζωή τους ως οι αυθεντικοί εαυτοί τους.”

 

Έχουμε ανοίξει και στο παρελθόν, και θα επανέλθουμε και στο μέλλον, το ζήτημα των τρανς παιδιών και των παιδιών που διερευνούν το φύλο τους.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα τα τρανς παιδιά παραμένουν αόρατα, και όταν γίνονται ορατά αντιμετωπίζουν παθολογιοποίηση από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Δεν έχουν πρόσβαση σε επιβεβαιωτικές, μη κατευθυντικές υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, δεν υπάρχει Gender Clinic για την ασφαλή παροχή αναστολέων ορμονών/ήβης και για την τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων που ορίζονται διεθνώς για τα τρανς έφηβα άτομα που το χρειάζονται, ούτε pathway/μονοπάτι για την επαφή τους με ασφαλείς και ενήμερους-ες επαγγελματίες υγείας, παιδοψυχιάτρους και παιδοενδοκρινολόγους.

Πριν λίγες ημέρες επικοινώνησαν (για άλλη μια φορά) μαζί μας γονείς ενός τρανς παιδιού και μας περιέγραψαν την επαφή τους με πασίγνωστη και αξιοσέβαστη παιδοψυχίατρο που επισκέφθηκαν.

Κόντρα σε όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες, η ίδια αμφισβήτησε ευθέως την ταυτότητα του έφηβου παιδιού τους (κάτι που καμία σχέση δεν έχει με την υποστηρικτική συνοδεία στην διαδικασία διερεύνησης της ταυτότητας ενός παιδιού που μπορεί να χρειάζεται χρόνο πριν νιώσει σίγουρο για αυτήν) και πρότεινε ευθέως στους γονείς να του κάνουν missgendering, δηλ. να επιμένουν να χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες και το βαφτιστικό όνομα του παιδιού, ενώ εκείνο είχε καθαρά εκφράσει αντίθετη επιθυμία.

Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα οι συζητήσεις που αφορούν παιδιά και ζητήματα φύλου δεν ανοίγουν εύκολα. Ξέρουμε ότι αρκετά άτομα κι από εσάς που διαβάζετε το κείμενο αυτό έχετε απορίες και ίσως αντιδράσεις σε όσα λέμε και αν είστε συνάδελφοι, κανείς δεν σας/μας προετοίμασε για ζητήματα φύλου και τρανς εμπειριών κατά την εκπαίδευσή μας. Το καταλαβαίνουμε.

Πλέον όμως, με την πρόσβαση στην πληροφορία και τα θετικά βήματα που γίνονται σε ζητήματα δικαιωμάτων, τα τρανς παιδιά συχνά αναγνωρίζουν νωρίτερα από παλιά την ταυτότητα και την αλήθεια τους, ή/και νιώθουν νωρίτερα έτοιμα (αντίθετα με προηγούμενα χρόνια) να μιλήσουν για αυτήν. Αυτό το γεγονός, κάτι από μόνο του θετικό για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, γίνεται βάρος όταν αλληλεπιδρά με την άγνοια ή την τρανσφοβία πολλών ειδικών, που τελικά κάνουν κακό στα ίδια τα παιδιά αλλά και τις οικογένειές τους.

Είναι ευθύνη μας να πληροφορηθούμε για τις ορθές πρακτικές κατά την παροχή υπηρεσιών σε τρανς παιδιά και τους γονείς τους, και είναι ευθύνη μας να διεκδικούμε ανοιχτά ασφαλείς δημόσιες υπηρεσίες για τρανς ανήλικα άτομα στην Ελλάδα.

Το παραπάνω βίντεο προέρχεται από τις Η.Π.Α, όπου τρανς παιδιά απευθύνονται τα ίδια σε νομοθέτες και πολίτες της Πολιτείας τους, για να ανατρέψουν συντηρητικές, κακοποιητικές πρακτικές και νομοθεσίες για τρανς άτομα.