Τι συμβαίνει με τη ΛΟΑΤ+ γονεϊκότητα στην Ελλάδα;

H γονεϊκότητα των ΛΟΑΤ+ ατόμων, μαζί με την έννοια της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και βέβαια την διεκδίκηση της ισότητας στον γάμο, αποτελούν ένα σημείο-ταμπού στον δημόσιο και επιστημονικό διάλογο.

Όποτε προκύπτει σχετική συζήτηση διαπιστώνονται συνήθως τα εξής: από την μία, στην καλύτερη περίπτωση, μία αμηχανία εκ μέρους ειδικών ψυχικής υγείας που δεν εκφράζονται απαραίτητα αρνητικά αλλά ούτε παίρνουν σαφή θέση υπέρ της θέσπισης του γάμου/τεκνοθεσίας και παρουσιάζουν μια άγνοια του πλούτου των επιστημονικών δεδομένων στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Από την άλλη, στην χειρότερη αλλά ιδιαίτερα συχνή περίπτωση, αναδύονται παρωχυμένα επιχειρήματα όπως ότι “η κοινωνία δεν είναι έτοιμη”, “η επιστήμη δεν έχει καταλήξει”, “τα παιδιά χρειάζονται μητέρα και πατέρα” (στο κλασσικό ετεροκανονικό πρότυπο περί ανδρικού και γυναικείου προτύπου).

Όλα τα παραπάνω καθιστούν ακόμα επιτακτικότερη την σαφή, διαυγή και ακλόνητη θέση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και συναφών επιστημόνων υπέρ της θέσπισης του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και της ΛΟΑΤ+ γονεϊκότητας σε όλες της τις μορφές.

Ως επαγγελματίες οφείλουμε να γνωρίζουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από το πεδίο που καλούμαστε να σχολιάσουμε, αλλά και να κρατάμε σταθερά κριτική στάση απέναντι στην διαιώνιση ανισοτήτων και την συστηματική παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο παρακάτω άρθρο όπου μιλούν ΛΟΑΤ+ άτομα για την εμπειρία τους, συμμετέχει επίσης η Νάνσυ Παπαθανασίου, επιστημονικά υπεύθυνη του φορέα μας, καταρρίπτοντας συχνούς μύθους γύρω από την ομόφυλη γονεϊκότητα, αλλά κάνοντας και μια επιπλέον αναφορά στην τρανς γονεϊκότητα και την φυλομετάβαση γονέα, βασισμένη στα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα.

Επιπλέον, η έτερη επιστημονικά υπεύθυνη, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, μιλά με τριπλή ιδιότητα (της ψυχολόγου, του μέλους της κοινότητας και του ατόμου που μεγάλωσε με ΛΟΑΤΚ+ γονείς στην Ελλάδα) για το ποιο είναι τελικά “το καλό των παιδιών” και πώς καλούμαστε να το υπερασπιστούμε το 2021, σε μία ευρωπαϊκή χώρα που ακόμα δεν αναγνωρίζει τα ποικίλα είδη οικογενειών/γονεϊκότητας.

Ευχαριστούμε το Antivirus magazine για το κεντρικό του αφιέρωμα στο θέμα -και επιπλέον για το κείμενο τον Πέτρο Αλεξανδρή, και για την επιμέλεια τις Λίνα Λαχανιώτη και Βίκυ Αναγνωστοπούλου.

Διαβάστε το αφιέρωμα εδώ