Τέλος στις θεραπείες μεταστροφής στην Αλβανία

Εικόνα: avmag.gr

Άρθρο από το Antivirus Magazine

Οι ΛΟΑΤ+ ομάδες στην Αλβανία υποδέχτηκαν τη χθεσινή απόφαση του κεντρικού σώματος ψυχολόγων (Order of Psychologists) να απαγορέψει τις -εγκληματικές- θεραπείες μεταστροφής που εφαρμόζονται στα ΛΟΑΤ+ άτομα.

Μια ανακοίνωση από την “Pink Embassy” στην Αλβανία, τη μεγαλύτερη ΛΟΑΤ+ οργάνωση στη χώρα, αναφέρει πως “η απόφαση αυτή θέτει το κεντρικό σώμα των ψυχολόγων στην πρώτη γραμμή των θεσμών που σέβονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+”, κάνοντας την Αλβανία την έκτη χώρα της Ευρώπης που εφαρμόζει αυτή την απαγόρευση ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Μάλτας, της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας.

Όλοι οι αναγνωρισμένοι θεραπευτές στην Αλβανία είναι υποχρεωμένοι γίνουν μέλη του κεντρικού σώματος ψυχολόγων (Order of Psychologists).

“Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τα ΛΟΑΤ+ άτομα που εξαναγκάζονται από τους γονείς τους να υποστούν αυτές τις θεραπείες μεταστροφής, με την ελπίδα ότι θα αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου”, σημείωσε η Pink Embassy.

Μια ημέρα πριν, οι ΛΟΑΤ+ οργανώσεις διεξήγαγαν το πρώτο – λόγω κορονοϊού- virtual Tirana Pride.

Η Αλβανία ψήφισε τον νόμο κατά των διακρίσεων το 2010, δίνοντας κάποιες προστασίες στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα. Παρόλ΄αυτά τα ΛΟΑΤ+ άτομα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στη χώρα.

“Οι κοινωνικές στάσεις απέναντι στην κοινότητα των ΛΟΑΤ είναι γενικά αρνητικές και είναι από τις πιο δυσμενείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, σημειώνει η οργάνωση.