Συνέντευξη της Αυγής Σακετοπούλου στην έκθεση “Analysis Interminable: Psychoanalytical Schools of Thought after Freud” στο Μουσείο Φρόυντ

Η κουίρ ψυχολογία, ψυχοθεραπεία και ψυχανάλυση ανοίγει διαλόγους στην Αμερική και την Ευρώπη.

Συγχαίρουμε την συνάδελφο και συνεργάτιδα του Orlando LGBT+ Αυγή Σακετοπούλου, ψυχαναλύτρια με έδρα τη Νέα Υόρκη και διδάσκουσα στο New York University, που έχει την τιμή να είναι μία εκ των 5 ψυχαναλυτ(ρι)ών στον κόσμο που έδωσαν συνέντευξη στο Μουσείο Φρόυντ της Βιέννης, και τα βίντεο των συνομιλιών τους αναρτήθηκαν στην νέα έκθεση του μουσείου που υποδέχεται το κοινό μετά την ανακαίνισή του.

Η έκθεση έχει τίτλο: “Analysis Interminable: Psychoanalytical Schools of Thought after Freud” και η Αυγή στην συνέντευξή της αναφέρεται στην σχέση της ψυχανάλυσης με ζητήματα ποικιλομορφίας φύλου και σεξουαλικότητας.

Το ότι το σπίτι όπου ο Φρόυντ έζησε και εργάστηκε για 47 χρόνια, σήμερα φιλοξενεί έναν νέο κουίρ λόγο για την ψυχανάλυση, ενέχει δυνατούς συμβολισμούς. Μπορεί στην Ελλάδα να μας φαίνονται μακρινές οι στιγμές που οι κουίρ ταυτότητες, τα υποκείμενα και οι εμπειρίες τους θα συμπεριλαμβάνονται χωρίς παθολογιοποίηση και στιγματισμό στον κυρίαρχο επιστημονικό λόγο, τέτοια παραδείγματα όμως μας δίνουν θάρρος για το μέλλον.

 

**Περιγραφή εικόνων: το εσωτερικό (ένα δωμάτιο με μεγάλο ξύλινο παράθυρο, ξύλινη καρέκλα και τραπεζάκι και ένας καναπές, με εικόνες του Φρόυντ στον τοίχο) και το εξωτερικό (τα ανάγλυφα γράμματα “Sigm. Freud Museum” πάνω σε τζάμι στην είσοδο του μουσείου) του Freud Museum, και μία φωτογραφία που δείχνει να προβάλλεται το βίντεο με την Αυγή Σακετοπούλου στην έκθεση.