Συμπερίληψη & Ανθεκτικότητα: «Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ 11528-Δίπλα Σου»

10ο Κεφάλαιο: «Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ 11528-Δίπλα Σου»
Συγγραφείς: Μαριλίνα Αβάνη, Ψυχολόγος, Εκ. Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Γιώργος Κασφίκης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΜA, Ψυχοθεραπευτής CBT, REBT Coach, Γεωργία Κορρέ, Ψυχολόγος MSc. Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια, ιδρυτικό μέλος της «Από Κοινού: Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση και Ψυχοθεραπεία»

Συνεχίζουμε σταθερά τις Δευτεριάτικες παρουσιάσεις των κεφαλαίων του βιβλίου μας («Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα: Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία για ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας, Έκφρασης και Χαρακτηριστικών Φύλου», εκ. Gutenberg, Επιμέλεια Παπαθανασίου-Χρηστίδη).

Στο κεφάλαιο αυτό, ένα μέλος της επιστημονικής μας ομάδας και δύο συνεργάτες-τριές του Orlando LGBT+ παρουσιάζουν την δουλειά από έναν άλλο ρόλο τους, αυτό των ψυχολόγων στo 11528 – Δίπλα σου  την πρώτη πανελλήνια, εξειδικευμένη υπηρεσία ψυχικής υγείας για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Οι συγγραφείς, αφού μας δίνουν δεδομένα για το πώς λειτουργεί η Γραμμή, τα συχνότερα αιτήματα που δέχεται και τις προκλήσεις μίας τηλεφωνικής, ανώνυμης υπηρεσίας ψυχικής υγείας, παρουσιάζουν 5 μελέτες κλήσεων. Μέσα από αυτές οι αναγνώστες-τριες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες της ανώνυμης στήριξης, την επίδραση των διακρίσεων στην ψυχική υγεία των ίδιων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αλλά και στις αναπαραστάσεις και τις αγωνίες του περιβάλλοντός τους, και βέβαια τις βασικές αρχές που χρειάζεται να ακολουθούμε ως επαγγελματίες.

Καθώς διανύουμε την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τις τρανς ταυτότητες, θέλουμε να σταθούμε σε μία από αυτές τις κλήσεις: μία μητέρα καλεί τη Γραμμή για να διαχειριστεί το coming out του παιδιού της για την ταυτότητα φύλου του. Μέσα από σύντομη περιγραφή αναδεικνύονται κάποια από τα συχνότερα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί ένα τρανς έφηβο άτομο και η οικογένειά του σήμερα: πιθανό bullying στο σχολείο, επιβάρυνση της ψυχικής του υγείας και αυτοτραυματισμοί του παιδιού, ανενημέρωτοι εκπαιδευτικοί, άγχος και άγνοια των γονιών, misgendering (χρήση λανθασμένου φύλου όταν αναφέρονται στο παιδί, αντίθετο με τον αυτοπροσδιορισμό του).

Η καταγραφή της κλήσης αυτής βάζει τα θεμέλια της επιβεβαιωτικής στάσης του/της επαγγελματία ψυχικής υγείας σε σχέση με το παιδί, αλλά και της στήριξης που συχνά χρειάζονται οι γονείς στην διαδρομή προς την κατανόηση και πλήρη αποδοχή και υποστήριξη της ταυτότητας του παιδιού τους.

*Σημειώνουμε ότι αυτό το διάστημα η Γραμμή 11528 – Δίπλα σου  βρίσκεται εκτός λειτουργίας, λόγω της απουσίας ιδιωτικής χρηματοδότησης, αλλά και κρατικής πρωτοβουλίας για την συνέχισή της. Ευχαριστούμε όλα τα άτομα της Γραμμής για την επιμονή τους στην κοινή προσπάθεια και την κατ’ επανάληψη εθελοντική τους δουλειά, όπως και τις οργανώσεις που την στηρίζουν, και ευχόμαστε σύντομα η Γραμμή να είναι πάλι ενεργή καλύπτοντας σταθερές ανάγκες για ασφαλείς υπηρεσίες ψυχικής υγείας πανελλαδικά.

**Περιγραφή εικόνας: Ροζ φόντο και μία συσκευή τηλεφώνου στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Κάτω αριστερά το σήμα της Γραμμής (την φωτογραφία δανειστήκαμε από την επίσημη σελίδα της υπηρεσίας)