Συμπερίληψη & Ανθεκτικότητα: Παρουσίαση πρώτου κεφαλαίου

Η πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη σήμερα και ξεκινάμε να μπαίνουμε στο κλίμα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Από σήμερα και κάθε Δευτέρα, θα σας παρουσιάζουμε ένα-ένα τα κεφάλαια του βιβλίου μας, γράφοντας εν συντομία τι περιέχουν, ποιες-οι-α είναι οι συγγραφείς, γιατί θεωρήσαμε σημαντικό να είναι στο βιβλίο και πώς αφορά την δουλειά των ειδικών ψυχικής υγείας, αλλά και των εκπαιδευτικών και όχι μόνο.

Στόχος είναι να αποκτήσετε μία εικόνα του βιβλίου όσα άτομα δεν το έχετε διαβάσει, αλλά και να μας δώσετε σχόλια και ανατροφοδότηση, όσοι-ες-α θέλετε, για το πώς σας φάνηκε κάθε κεφάλαιο διαβάζοντάς το και πώς/αν σας βοήθησε στην δουλειά και τη ζωή σας.
……………………………………………………………………..

Κεφάλαιο 1 λοιπόν: Θεωρητικό Πλαίσιο
Συγγραφείς: Nάνσυ Παπαθανασίου, PhD-Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, PhD (cand.), ψυχολόγοι, επιστημονικά υπεύθυνες του Orlando LGBT+.

Συμπυκνώνει όλο το θεωρητικό πλαίσιο από τη μεριά της ψυχολογίας που αφορά την δουλειά με μειονότητες και ειδικά με ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμό, την έννοια της κοινοτικής ψυχολογίας, των μοντέλων επίδρασης των διακρίσεων/μειονοτικού στρες, και της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Εκτός από τον προφανή λόγο της συμπερίληψης των παραπάνω στο σύγγραμα, που είναι να τεθεί εξαρχής μία στέρεη θεωρητική βάση για τον τρόπο που δουλεύουμε με ευάλωτες ομάδες και ειδικά με ΛΟΑΤΚΙ+, θελήσαμε να ξεκινήσουμε το βιβλίο με αυτό το κεφάλαιο με μία επιπλέον σκέψη:
Πολλές φορές στην Ελλάδα έχουμε ακούσει το επιχείρημα ότι ως ψυχολόγοι δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τον ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμό από τον γενικό πληθυσμό στην προσέγγισή μας, και ότι οι βασικές γνώσεις ψυχολογίας/ψυχοθεραπείας αφορούν όλα τα άτομα και αρκούν. Αυτό σίγουρα έχει δόση αλήθειας.
Παρ’ όλα αυτά, το να μην αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή εμπειρία διαφορετικών μειονοτικών ταυτοτήτων/βιωμάτων και την αλληλεπίδρασή της με την ψυχική υγεία και ευζωία των ατόμων, είναι σα να κλείνουμε τα μάτια σε μία πραγματικότητα, που πλέον στηρίζεται από πληθώρα επιστημονικών δεδομένων, ερευνητικών αποτελεσμάτων και θεωρίας.

Ξέρουμε ότι μέχρι να αναγνωριστεί ως ξεχωριστός τομέας ψυχολογίας στην Ελλάδα η λεγόμενη LGBTQI+ Psychology έχουμε δρόμο.
Στην Ευρώπη και την Αμερική όμως τα δεδομένα τρέχουν, και μερικά από αυτά τα δεδομένα, που μετρούν ήδη κάποιες δεκαετίες, καταγράφηκαν σε αυτό το κεφάλαιο.

Καλή ανάγνωση!

………………………………………………………………………………….
*Tο βιβλίο μας: “Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα, Βασικές Αρχές Ψυχοκοινωνικής Στήριξης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου”, επ. Νάνσυ Παπαθανασίου-Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, εκ. Gutenberg.

***Περιγραφή εικόνας: η πρώτη σελίδα του κεφαλαίου με ένα απόσπασμα ποιήματος.
“Κι όταν ο ήλιος ανατέλλει φοβόμαστε
πως ίσως δε θα παραμείνει εκεί
όταν ο ήλιος δύει φοβόμαστε
πως ίσως να μην ανατείλει πάλι το πρωί
όταν γεμίσουν τα στομάχια μας φοβόμαστε
πως ίσως βαρυστομαχιάσουμε
όταν αδειάσουν τα στομάχια μας φοβόμαστε
πως ίσως δεν μπορέσουμε να φάμε πάλι
όταν μας αγαπούν φοβόμαστε
πως η αγάπη θα χαθεί
όταν είμαστε μόνα φοβόμαστε
πως η αγάπη δε θα επιστρέψει
κι όταν μιλάμε φοβόμαστε
ότι οι λέξεις μας δεν θα ακουστούν
ή δε θα βρούνε ανταπόκριση
κι όταν σιωπούμε
φοβόμαστε ακόμα.
Έτσι καλύτερα να μιλάμε
και να θυμόμαστε
πως έτσι κι αλλιώς δεν ήτανε να επιβιώσουμε.”
Όντρε Λορντ, μετάφραση: Sam Albatros