Συμπερίληψη & Ανθεκτικότητα: Παρουσίαση δεύτερου κεφαλαίου

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των κεφαλαίων του βιβλίου μας!

Κάθε Δευτέρα παρουσιάζουμε ένα-ένα τα κεφάλαια του βιβλίου μας, γράφοντας εν συντομία τι περιέχουν, ποιες-οι-α είναι οι συγγραφείς, γιατί θεωρήσαμε σημαντικό να είναι στο βιβλίο και πώς αφορά την δουλειά των ειδικών ψυχικής υγείας, αλλά και των εκπαιδευτικών και όχι μόνο.

Στόχος είναι να αποκτήσετε μία εικόνα του βιβλίου όσα άτομα δεν το έχετε διαβάσει, αλλά και να μας δώσετε σχόλια και ανατροφοδότηση, όσοι-ες-α θέλετε, για το πώς σας φάνηκε κάθε κεφάλαιο διαβάζοντάς το και πώς/αν σας βοήθησε στην δουλειά και τη ζωή σας.

Σήμερα λοιπόν παρουσιάζουμε το 2ο κεφάλαιο, “Βασικές έννοιες και ΛΟΑΤΚΙ+ Ορολογίες”.
Συγγγραφέας του είναι ο Φίλιππος Παγάνης, μέλος της επιστημονικής μας ομάδας, ψυχολόγος, συγγραφέας επίσης του πρώτου οδηγού στην Ελλάδα για νέα τρανς άτομα.

Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί ουσιαστικά τη βάση από την οποία ξεκινάμε κάθε επιμόρφωσή και σεμινάριό μας, που δεν είναι άλλη από την κατανόηση των εννοιών του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας, της έκφρασης και των χαρακτηριστικών φύλου, αλλά και όλων των ορολογιών που εντάσσονται στην ΛΟΑΤΚΙ+ ομπρέλα (από έννοιες που χρησιμοποιούνται συχνότερα, όπως gay, bi, trans, μέχρι ταυτότητες και έννοιες με λιγότερη ορατότητα όπως agender, genderfluid, pansexual, asexual, tucking, transition και άλλες).
Ο συγγραφέας εξηγεί επίσης την έννοια της οικειοποίησης κακοποιητικών όρων, πώς λειτουργεί η γλώσσα για πολλές καταπιεσμένες ταυτότητες και γιατί οι έννοιες που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως στα αγγλικά.

Μέσα στο κεφάλαιο θα δείτε το γνωστό Gender Unicorn, τον πίνακα με το μονοκεράκι που βοηθά στην κατανόηση και τον διαχωρισμό των εννοιών, ενώ ο συγγραφέας έχει συμβάλει και στην επιμέλεια του παραρτήματος στο τέλος του βιβλίου, όπου θα βρείτε επεξηγήσεις εννοιών από όλα τα κεφάλαια.

………………………………………………………………………………………………………………..

*Tο βιβλίο μας: “Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα, Βασικές Αρχές Ψυχοκοινωνικής Στήριξης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου”, επ. Νάνσυ Παπαθανασίου-Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, εκ. Gutenberg.
**Περιγραφή εικόνας: το βιβλίο ανοιγμένο πάνω σε ένα τραπέζι και πίσω του ένα λούτρινο μονοκεράκι με κάποια από τα χρώματα του ουράνιου τόξου