Συμπερίληψη & Ανθεκτικότητα: “Οι δυναμικές ισχύος στη σχέση επαγγελματία ψυχικής υγείας-ωφελούμενου ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου”

Δευτέρα σήμερα, και παρουσιάζουμε το 4ο κεφάλαιο του βιβλίου μας.

Τίτλος: Οι δυναμικές ισχύος στη σχέση επαγγελματία ψυχικής υγείας-ωφελούμενου ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου.

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα-Αριάδνη Βασιλείου, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια/Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.

Ο Φουκώ έβαλε για τα καλά την έννοια της εξουσίας μεταξύ άλλων και στον διάλογο για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ο Φρόυντ θεμελίωσε τις έννοιες της μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης στη βάση της ψυχαναλυτικής διαδικασίας και τόνισε πώς οι διαφορετικές θέσεις και εμπειρίες των αναλυτ(ρι)ών εισέρχονται στο αναλυτικό δωμάτιο.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για ώρες αναλύοντας το πώς κοινωνικές, φιλοσοφικές και κριτικές θεωρίες επεξεργάζονται τις έννοιες της ισχύος, της δύναμης, της εξουσίας στην ψυχιατρική και την ψυχοθεραπεία.

Αυτό το κεφάλαιο του βιβλίου μας όμως, το 4ο κατά σειρά, δεν είναι φιλοσοφικό ή θεωρητικό -όσο κι αν αγαπάμε τη φιλοσοφία. Είναι ένα κεφάλαιο που μας οδηγεί βήμα-βήμα στην κατανόηση και αναγνώριση των τυφλών μας σημείων, των ισχυρών θέσεων και προνομίων μας, αλλά και την έλλειψη αυτών όπου υπάρχει. Στόχος είναι να αναδειχτεί ο πολυδιάστατος και κάθε φορά μοναδικός συνδυασμός διαφορετικών επιπέδων ισχύος όπως διαμορφώνονται από τις εμπειρίες και τις ταυτότητες των θεραπευτ(ρι)ών και των θεραπευόμενων ατόμων. Η αναγνώρισή τους είναι το πρώτο βήμα για τη δόμηση μίας ασφαλούς, συμπεριληπτικής και αυθεντικής θεραπευτικής σχέσης και τόσο η θεωρία όσο και η εμπειρία δείχνουν ότι στην δουλειά με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και εν γένει με ευάλωτες/μειονοτικές ομάδες αυτό είναι το σημείο μηδέν για κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η Αλεξάνδρα Βασιλείου, αξιοποιώντας την βασική θεωρία για την ισχύ του Process Work/Process Oriented Psychology, μας εξηγεί τα διαφορετικά είδη ισχύος που υπάρχουν και χρησιμοποιεί ερωτηματολόγια αναστοχασμού για τους/τις επαγγελματίες, ώστε να σκεφτούμε τα προνόμιά μας αλλά και την κρυφή (πιθανά και από εμάς τις ίδιες-ους) ομοφοβία και τρανσφοβία που άθελά μας μπορεί να επηρεάζει την στάση και τις αντιδράσεις μας στην δουλειά μας.

Δουλεύοντας με ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, οι ειδικοί ψυχικής υγείας δεσμευόμαστε πρώτα απ’ όλα να ξεβολευτούμε και να δουλέψουμε προσωπικά, ίσως περισσότερο από όσο είχαμε κάνει έως τώρα ή μάλλον σε θέματα που θεωρούσαμε «τακτοποιημένα». Αυτό το κεφάλαιο λοιπόν ίσως σας πιέσει λίγο παραπάνω. Θα είναι ένδειξη ότι είστε, είμαστε, στο σωστό σημείο.

…………………………………………………………………

 

*Κάθε Δευτέρα παρουσιάζουμε ένα-ένα τα κεφάλαια του βιβλίου μας, γράφοντας εν συντομία τι περιέχουν, ποιες-οι-α είναι οι συγγραφείς, γιατί θεωρήσαμε σημαντικό να είναι στο βιβλίο και πώς αφορά την δουλειά των ειδικών ψυχικής υγείας, αλλά και των εκπαιδευτικών και όχι μόνο.

Στόχος είναι να αποκτήσετε μία εικόνα του βιβλίου όσα άτομα δεν το έχετε διαβάσει, αλλά και να μας δώσετε ανατροφοδότηση στα σχόλια, όσοι-ες-α θέλετε, για το πώς σας φάνηκε κάθε κεφάλαιο διαβάζοντάς το και πώς/αν σας βοήθησε στην δουλειά και τη ζωή σας.

**Περιγραφή εικόνας: Απρόμαυρη φωτογραφία του Μ. Φουκώ και με κίτρινα γράμματα γραμμένη η φράση “Power is everywhere, diffused and embodied in discourse, knowledge and the ‘regimes of truth’.”