Συμπερίληψη & Ανθεκτικότητα: “ΛΟΑΤΚ+ γονείς και οικογένειες”

Πηγή: WordPosters

8ο Κεφάλαιο: “ΛΟΑΤΚ+ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ”
Συγγραφέας: Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος PhD(c), Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+

Συνεχίζουμε σταθερά τις Δευτεριάτικες παρουσιάσεις των κεφαλαίων του βιβλίου μας («Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα: Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία για ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας, Έκφρασης και Χαρακτηριστικών Φύλου», εκ. Gutenberg, Επιμέλεια Παπαθανασίου-Χρηστίδη).

Σήμερα παρουσιάζουμε ένα κεφάλαιο που θεωρούμε από τα σημαντικότερα του βιβλίου μας, γιατί τα επιστημονικά δεδομένα που μοιράζεται και ελπίζουμε να διαχυθούν ευρέως, μπορούν να συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο για την ΛΟΑΤΚ+ γονεϊκότητα, την αναδοχή/τεκνοθεσία και τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών, σπάζοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις που είναι καλά εδραιωμένα μεταξύ επαγγελματιών ψυχικής υγείας και όχι μόνο.

Επιπλέον, το κεφάλαιο συμπεριλαμβάνει ιδέες και κατευθυντήριες για την ψυχοθεραπευτική δουλειά με ΛΟΑΤΚ+ γονείς και άτομα που σκέφτονται να γίνουν γονείς, καθώς και μια βασική βιβλιογραφική ανασκόπηση με την καταγραφή των εμπειριών ενήλικων ατόμων που μεγάλωσαν με ΛΟΑΤΚ+ γονείς. Χρησιμοποιώντας την λέξη ΑΓΑΠΗ, που βέβαια θεωρείται η βάση της καλής και επαρκούς γονεϊκότητας, δημιουργούμε ένα αρκτικόλεξο για όλα τα βασικά σημεία τα οποία οι θεραπευτές-τριες χρειάζεται να λάβουν υπόψιν τους για την ΛΟΑΤΚ+ γονεϊκότητα και τη σχέση γονιών με παιδιά, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον τους.

Σε ξεχωριστό πλαίσιο στις σελίδες του κεφαλαίου, θα βρείτε και μια πλήρη και επικαιροποιημένη βιβλιογραφική ανασκόπηση για την τρανς γονεϊκότητα και την φυλομετάβαση γονέων. (συγγραφείς: Νάνσυ Παπαθανασίου, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, με την πολύτιμη συμβολή της Αυγής Σακετοπούλου και της Λήδας Αναγνωστάκη).

*Περιγραφή εικόνας: πολύχρωμος πίνακας με τη φράση “love makes a family”.