Συμπερίληψη & Ανθεκτικότητα: «Εισαγωγή στο chemsex: Από το φαινόμενο στο υποκείμενο»

Εικόνα από: H&H -gr

13ο Κεφάλαιο: «Εισαγωγή στο chemsex: Από το φαινόμενο στο υποκείμενο»

Συγγραφέας: Αντώνης Πούλιος, Κλινικός Ψυχολόγος, MSc, PhD, Ψυχαναλυτής, μέλος της επιστημονικής ομάδας και της εκπαιδευτικής επιτροπής του Orlando LGBT+, επιστημονικά υπεύθυνος των κοινοτικών υπηρεσιών πρόληψης και υποστήριξης του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”.

Συνεχίζουμε σταθερά τις Δευτεριάτικες παρουσιάσεις των κεφαλαίων του βιβλίου μας («Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα: Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία για ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας, Έκφρασης και Χαρακτηριστικών Φύλου», εκ. Gutenberg, Επιμέλεια Παπαθανασίου-Χρηστίδη).

To κεφάλαιο αυτό μας δίνει πληροφορίες για κάτι που στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται ως κάτι αυτόνομο και δεν συζητιέται σχεδόν καθόλου σε θεραπευτικά, αναλυτικά και επιστημονικά πλαίσια ψυχικής υγείας. Τι είναι το chemsex, πώς σχετίζεται με τις κουίρ ταυτότητες και την ομόφυλη ανδρική σεξουαλικότητα, πώς διαφέρει από άλλες περιπτώσεις χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και τι χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψιν στο θεραπευτικό/αναλυτικό δωμάτιο με έναν ΑΣΑ που εμπλέκεται σε αυτό;

Ο Αντώνης Πούλιος είναι ο πρώτος επαγγελματίας ψυχικής υγείας στην Ελλάδα που έχει εστιάσει τόσο στο chemsex, με σφαιρική θεωρητική σκέψη και εστιασμένη κλινική δουλειά και με το παρόν κεφάλαιο δίνεται ορατότητα σε ένα φαινόμενο που (όπως συχνά και η ομόφυλη σεξουαλικότητα) αναπτύσσεται και επιτελείται κυρίως στο σκοτάδι -και διαφεύγει της κοινοτικής υποστήριξης και των ενημερωμένων επαγγελματικών πρακτικών.

Αντιγράφουμε από το κεφάλαιο:
“Ως chemsex ορίζεται η ψυχαγωγική χρήση ορισμένων ψυχοτρόπων ουσιών πριν ή και κατά τη διάρκεια του σεξ μεταξύ ΑΣΑ (Άνδρες που κάνουν Σεξ με Άνδρες).
Η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών στο σεξ δεν είναι κάτι νέο αλλά της έχει δοθεί πρόσφατα προσοχή κυρίως ως προς την επικράτησή της σε ΑΣΑ καίτοι ως επί το πλείστον με στιγματιστικό τρόπο. Στην προσέγγισή του chemsex συνεπώς απαιτείται διαθεματική προσέγγιση, «νηφάλια» σε σχέση με στερεότυπα και προκαταλήψεις καθώς αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι είναι πολλαπλά στιγματισμένοι κοινωνικά ως queer, gay, χρήστες, ενδεχομένως οροθετικοί ή και εμπλεκόμενοι με σεξουαλικές δραστηριότητες και πρακτικές οι οποίες βρίσκονται εκτός τόσο της ετεροκανονικότητας όσο και της ομοκανονικότητας πολλές φορές.

Ο ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμός εμφανίζει διεθνώς υψηλότερη συχνότητα χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στο ότι ο queer τρόπος ζωής επιφέρει διαφορετικούς τρόπους σύναψης κοινωνικού δεσμού, μιας και πράγματι φαίνεται ότι από τα μέσα σχεδόν του προηγούμενου αιώνα η χρήση ουσιών ήταν μια συμπεριφορά σύνδεσης και ψυχαγωγίας μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Υπό το μειονοτικό στρες ωστόσο, στο οποίο υπόκεινται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, σε συνδυασμό με τη νευροχημική δράση των ουσιών, η χρήση δύναται να γίνει προβληματική ή και καταστροφική, οδηγώντας σε κατάχρηση, εθισμό έως και θάνατο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν εμπλέκεται με chemsex όποιος ΑΣΑ κάνει χρήση ουσιών. Σκοπός του chemsex είναι η ενίσχυση και διευκόλυνση της σεξουαλικής δραστηριότητας, η επιμήκυνση της διάρκειάς της, η επαύξηση της οικειότητας, η εξερεύνηση του σεξ και της σεξουαλικής ή/και έμφυλης ταυτότητας και η άρση αναστολών. Πρόκειται ακριβώς όχι μόνο για χρήση ουσιών αλλά για έναν συγκεκριμένο τύπο σεξουαλικής συνεύρεσης και συγκρότησης δεσμών, με δικούς της κώδικες και συμπεριφορές, η οποία κυμαίνεται από την ενίσχυση και διεύρυνση της σεξουαλικής εμπειρίας δύο εραστών μέχρι ομαδικές πολύωρες ή και πολυήμερες σεξουαλικές συνευρέσεις, BDSM πρακτικές κ.α. Εντοπίζεται κατεξοχήν μεταξύ ΑΣΑ ακριβώς γιατί συνδέεται με την gay και queer σεξουαλικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά και με τις προκλήσεις που επιφέρει για το υποκείμενο.”

Μπορείτε να βρείτε τον σύνδεσμο για τη σελίδα High & Healthy στο fb, την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε για παραπάνω λεπτομέρειες για το chemsex, τις επιδράσεις διαφορετικών ουσιών τους και πολλά ακόμα. Εκεί θα βρείτε επίσης στοιχεία επικοινωνίας για την συμβουλευτική υπηρεσία της Θετικής Φωνής «Chemsex Support».
Επίσης θα βρείτε το booklet της Θετικής Φωνής για το chemsex, όπου συγκεντρώνονται βασικές πληροφορίες για άτομα που εμπλέκονται σε αυτό, αλλά και επαγγελματίες.

*Περιγραφή εικόνας: Σε μπλε φόντο με κεφαλαία γράμματα η φράση “CHEMSEX -WHAT IS IT, AND SHOULD I BE WORRIED ABOUT IT?”. Η λέξη chemsex με κίτρινα γράμματα και οι υπόλοιπες με λευκά