Συμπερίληψη & Ανθεκτικότητα: «BDSM και πολυσυντροφικότητα: μία ρεαλιστική εισαγωγή»

Darien Funk, THE CORD magazine, article “Shining a light on kink culture”

Δευτέρα σήμερα και παρουσιάζουμε το 5ο κεφάλαιο του βιβλίου μας με τίτλο:
«BDSM και πολυσυντροφικότητα: μία ρεαλιστική εισαγωγή»,

Συγγραφέας: Χρυσούλα Ηλιοπούλου, Κλινική Σεξολόγος, MSW, Med

Το κεφάλαιο ξεκινά με την φράση: «Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι, αν υπάρχουν δύο πτυχές της σεξουαλικότητας που διαχρονικά τρομοκρατούν την κοινή γνώμη, αυτές είναι το BDSM και η πολυσυντροφικότητα.»

Οι επόμενες σελίδες αποτελούν ακριβώς αυτό που υπόσχεται ο τίτλος του κεφαλαίου: μία εισαγωγή στις έννοιες, τις ορολογίες και το θεωρητικό πλαίσιο για τις πολύμορφες πτυχές των σεξουαλικών και συντροφικών σχέσεων.

Στην Ελλάδα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε θεραπευτικό πλαίσιο, συχνά το σεξ ακόμα αντιμετωπίζεται σαν κάτι που πρέπει να μένει «κρυφό» και να μη συζητιέται, ενώ είναι εμφανής η αμηχανία που συνοδεύει κάθε συζήτηση γύρω από την απόλαυση, την ικανοποίηση και τις σεξουαλικές πρακτικές και τεχνικές. Ταμπού, επίσης, αποτελούν ακόμα οι ποικίλες μορφές σεξουαλικών/συντροφικών σχέσεων που δεν ταυτίζονται με το μοντέλο της μονογαμικής-μονοσυντροφικής μακροχρόνιας σχέσης: οι ανοιχτές σχέσεις, η πολυσυντροφικότητα και η ηθική μη-μονογαμία (ethical non-monogamy), στις περισσότερες αναπαραστάσεις τους γίνονται αντιληπτές μέσα από ένα πρίσμα σχεσιακής δυσλειτουργικότητας.

Ένας από τους τομείς που έχει αντιμετωπιστεί με απίστευτη παθολογιοποίηση, ντροπή και κακή μεταχείριση, είναι ο τομέας των σεξουαλικών πρακτικών που σχετίζονται με αυτό που αναφερόταν μέχρι τώρα ως «σαδομαζοχιστικό» ή «φετιχιστικό» σεξ. Στην πραγματικότητα, το πεδίο του BDSM/KINK σεξ, συμπεριλαμβάνει άτομα που απολαμβάνουν πλήρως τις πρακτικές αυτές, δεν νιώθουν να προκαλείται έκπτωση στη λειτουργικότητά τους εφαρμόζοντάς τες και τα βοηθούν στο να βιώνουν μεγαλύτερη απόλαυση, απελευθέρωση και ικανοποίηση από τη σεξουαλική/συντροφική τους ζωή.

Ξεκινώντας με την κάθετη και απόλυτη αρχή ότι το BDSM/KINK σεξ αναπτύσσεται μόνο μεταξύ απόλυτα συναινούντων ατόμων, με την απαραβίαστη δυνατότητά τους να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της αλληλεπίδρασής τους οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν, οι kinksters συχνά δηλώνουν ότι αυτού του είδους η αλληλεπίδραση τούς προσφέρει συχνά βαθύτερη επαφή και ουσιαστικό αίσθημα ισοτιμίας με τον/την/τους συντρόφους τους, όπως επίσης και αισθήματα ενδυνάμωσης και πληρότητας.

Καθώς οι μορφές σεξουαλικών και συντροφικών σχέσεων που ξεφεύγουν από το ετεροκανονικό μοντέλο της «χρυσής σχέσης» (μονογαμικής, μονοσυντροφικής, σεξουαλικά στερεοτυπικής) αποτελούν με έναν τρόπο κουίρ σχέσεις, αλλά και επειδή δεν έχει ανοίξει ακόμα ο διάλογος για το θέμα στο πεδίο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, θεωρήσαμε απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται ένα τέτοιο κεφάλαιο στον συλλογικό μας τόμο. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην διασταύρωση της πολυσυντροφικότητας και του BDSM με τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες.

Ελπίζουμε το εν λόγω κεφάλαιο να βοηθήσει τα kink άτομα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια να μοιραστούν με τους θεραπευτές/τριές τους τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους, και τους/τις συναδέλφους να νιώσουν λίγο περισσότερο έτοιμοι/ες να διερευνήσουν την κατανόησή τους γύρω από τις εν λόγω θεματικές. Πρόσφατα, καθώς θεραπευτές-τριες από όλον τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει το κενό που υπάρχει στην επιστημονική συζήτηση γύρω από την ψυχοθεραπεία και τα εν λόγω ζητήματα, εκδόθηκαν οι πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για συναδέλφους στην δουλειά τους με Kink άτομα. Οι συνάδελφοι ξεκινούν τις οδηγίες με την φράση:

«Όλοι-ες-α αξίζουμε ψυχολογική υποστήριξη που να έχει σεβασμό και να είναι σχετική με τις ανάγκες μας. Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες δεν βοηθούν μόνο τους/τις ειδικούς ψυχικής υγείας, αλλά βοηθούν και τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας, ώστε να διεκδικούν επιβεβαιωτικές, ορθές υπηρεσίες -και εμείς να τους δείχνουμε ότι τις δικαιούνται». Συνυπογράφουμε!

*Περιγραφή εικόνας: μαύρο φόντο και πάνω διάφορα εργαλεία και sex toys που χρησιμοποιούνται σε BDSM πρακτικές, όπως χειροπέδες, μαστίγιο κ.α.