Συμμετοχή στη Ημερίδα Ολοκλήρωσης του Προγράμματος Paradiso

Σήμερα συμμετέχουμε στην ημερίδα που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Paradiso project, προγράμματος ευαισθητοποίησης επαγγελματιών υγείας για τις συμπεριληπτικές υπηρεσίες σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Οι επιστημονικά υπεύθυνες του Orlando LGBT+  Έλενα-Όλγα Χρηστίδη και Νάνσυ Παπαθανασίου, PhD, ήταν επίσης μέλη της επιστημονικής επιτροπής του, βοηθώντας εθελοντικά στην επιμέλεια και το σχεδιασμό των εκπαιδεύσεών του.

Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε μια καλή αρχή για να αρχίσει να συζητείται πιο ανοιχτά, η τρομερή έλλειψη συμπεριληπτικών στάσεων των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα.

Η προσωπική μας εντύπωση και θέση, είναι ότι είμαστε ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Και η εντύπωση αυτή έρχεται καθημερινά μέσα από τις απανωτές μαρτυρίες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που αποκόπτονται από απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες, λόγω της συχνής κακοποίησης ή τραυματικής άγνοιας εκ μέρους των παρόχων. Έλλειψη “ασφαλών” επαγγελματιών υγείας για παραπομπές (ενώ βέβαια υπάρχουν λαμπροί κατά τα άλλα επιστήμονες όσον αφορά την εξειδίκευσή τους), κακοποιητικές πρακτικές, άγνοια που, παρά τις καλές προθέσεις, δεν αρκεί για ολοκληρωμένες και δεοντολογικά ορθές υπηρεσίες.

Τα καλά νέα; Οι επαγγελματίες υγείας ανοίγουν και κατανοούν πως η άρτια γνώση του αντικειμένου τους δεν αρκεί για την εξασφάλιση καλών πρακτικών, επιζητούν διάδραση και σωστή πληροφόρηση. 

Καλωσορίζουμε λοιπόν κάθε τέτοια απόπειρα ανοίγματος, και βρισκόμαστε κοντά σε κάθε ειδικό που αναλαμβάνει την ευθύνη της θέσης του. Χαιρόμαστε να ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και να εκτιμούμε τους/τις εξαιρετικούς-ές επαγγελματίες υγείας που, όμως κι εμείς, χαίρονται όχι με την ιδέα του αλάνθαστου, αλλά με την ευκαιρία της επιμόρφωσης. Ο πλούτος βρίσκεται στην επαφή.

Περισσότερα από κοντά.