Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο “People on the Move” του ΠΜΣ “Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας” της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Η επιστημονικά υπεύθυνη του Orlando LGBT+ Έλενα-Ολγα Χρηστίδη, συνεργάτιδα του ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών “Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας”, συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο “People on the Move”, επικεντρωμένο στο προσφυγικό ζήτημα, που έλαβε χώρα το προηγούμενο τετραήμερο στη Λέσβο.

Ως εκπρόσωπος του Orlando LGBT+ αλλά και με την ιδιότητά της ως επιστημονικά υπεύθυνη ψυχολόγος του Ελληνικού Προγράμματος Πιστοποίησης Θυμάτων Βασανιστηρίων, συμμετείχε ως ομιλήτρια και συντονίστρια ασκήσεων στο πεδίο με επικέντρωση σε θέματα όπως η διαθεματική προσέγγιση επαγγελματιών, ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες, έμφυλη βία και βασανιστήρια, υποδοχή και λήψη ψυχοκοινωνικού ιστορικού, ευαλωτότητα και ψυχική υγεία.

Οι δραστηριότητες του συνεδρίου περιλάμβαναν συνεργασία με τοπικούς actors και οργανώσεις και επισκέψεις στα camps της Μόριας και του Καρά Τε Πε.

Σε μία περίοδο που οι ροές προσφύγων συνεχίζονται εμφανίζοντας αύξηση, και ταυτόχρονα τα δικαιώματά τους παραβιάζονται κατάφωρα με πολλούς τρόπους, ο συνδυασμός του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την παροχή συμπεριληπτικών, ορθών υπηρεσιών (ψυχικής) υγείας θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο.

Ήταν ένα δύσκολο τετραήμερο, ειδικά για φοιτητές-τριες που βρέθηκαν για πρώτη φορά στο πεδίο, καταγράφοντας από κοντά τις τραγικές συνθήκες και παραβιάσεις στη διαβίωση των προσφύγων.

Οι επαγγελματίες υγείας πολλές φορές έχουν σταθεί ανάχωμα στην παραβίαση δικαιωμάτων ευάλωτων πληθυσμών, όταν κράτη και κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στη διαφύλαξή τους.
Δεν είναι αρκετό, αλλά είναι δεοντολογική μας υποχρέωση να δρούμε προς αυτή την κατεύθυνση.