Συμμετοχή στην εκδήλωση του The Upfront Initiative για θέματα Ισότητας, Συμπερίληψης, Ποικιλομορφίας και Ορατότητας στον εργασιακό χώρο.

Ασπρόμαυρη φωτογραφια, η Νανσυ Παπαθανασίου σε κοντινο πλάνο, φοράει πουκάμισο και πουλόβερ καικαι χαμογελάει μπροστά από ενα τοιχο με τουβλα
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σήμερα η επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+ Νάνσυ Παπαθανασίου θα βρίσκεται στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, συμμετέχοντας με ομιλία στην πρώτη εκδήλωση της πρωτοβουλίας The Upfront Initiative | by LiFO and Tsomokos για θέματα Ισότητας, Συμπερίληψης, Ποικιλομορφίας και Ορατότητας στον εργασιακό χώρο.

Η εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά εδώ.

Με αφορμή τη συμμετοχή της εκεί, μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που έδωσε στην LIFO και τον Αλέξανδρο Διακοσάββα για την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην εργασία.

…………………………….

-Από την εμπειρία σου στο Orlando LGBT+, τη γραμμή «Δίπλα Σου» και τη δουλειά σου στο πεδίο, πόσο out θεωρείς ότι είναι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον εργασιακό τους χώρο στην Ελλάδα;

-“Θα ξεκινήσω να απαντάω ανάποδα: τι σημαίνει «είμαι out» (στον εργασιακό χώρο και όχι μόνο). Είμαι out σημαίνει ότι στέκομαι δημόσια με τη ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά μου, δεν τη κρύβω ή/και δεν κάνω ότι δεν υπάρχει. Δεν είναι out ένα άτομο που «όλοι το ξέρουν», αλλά το ίδιο δεν μιλάει γι’ αυτό, δεν το λέει καθαρά και το αφήνει να υπονοείται.

Το να είναι ένα άτομο out σημαίνει ότι θα μιλάει και θα αναφέρεται στον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου, ότι θα μπορεί να βρίσκεται στον χώρο εργασίας με την επιθυμητή έκφραση φύλου, θα αναμένει να αναγνωρίζονται οι οικογενειακές και συντροφικές του σχέσεις ως εξίσου σημαντικές (κι ας μην τυγχάνουν αντίστοιχης αναγνώρισης από τον νόμο).

Με αυτό ως δεδομένο, η απάντηση είναι ότι πολύ λίγα άτομα είναι out στον εργασιακό τους χώρο (με κάποιες διαβαθμίσεις, ανάλογα με τον επαγγελματικό χώρο).”

– “Δεν υφίσταται περιβάλλον που να είναι λίγο ομοφοβικό, λίγο τρανσφοβικό ή λίγο σεξιστικό, δεν υπάρχει καμία τέτοια συμπεριφορά που να μπορεί να αγνοηθεί, χωρίς να κλιμακωθεί. Και χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η κουλτούρα ενός πλαισίου ορίζεται από τη χειρότερη συμπεριφορά που γίνεται ανεκτή ‒ όχι από τη χειρότερη συμπεριφορά που μπορεί να έχει ένα άτομο αλλά από το τι θα ανεχθούμε οι υπόλοιποι να συμβαίνει χωρίς αντίδραση.”

 

https://www.lifo.gr/apopseis/idees/nansy-papathanasioy-ti-simainei-na-eisai-out-ston-horo-ergasias-soy?fbclid=IwAR3TM54IumADUENWlIztZdQBO4C4Hq3FZ22BHfpmNj7Bzd8UZzzA8EJdnMg