Συλλογικός τόμος «Αγώνας σε Καιρούς Αβεβαιότητας: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πανδημία»

Το Orlando LGBT+ συμμετέχει στον συλλογικό τόμο της Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα που μόλις κυκλοφόρησε, με τίτλο: «Αγώνας σε Καιρούς Αβεβαιότητας: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πανδημία».

Το κείμενο της επιστημονικά υπεύθυνης Νάνσυς Παπαθανασιου αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και την ψυχική ανθεκτικότητα εν καιρώ της πανδημίας του Covid-19. Ένα απόσπασμα:

“Σε μία συνθήκη κρίσης, κάθε ενδεχόμενη απώλεια μπαίνει σε μία ζυγαριά και ζυγίζεται: ποιες είναι αποδεκτές και ποιες όχι, πώς συγκρίνονται με το αποκαλούμενο «υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής». Η ανασφάλεια που συνοδεύει την κρίση (ιδιαίτερα δε, όταν πρόκειται για μία κατάσταση πρωτόγνωρη και απρόβλεπτη) σηματοδοτεί και μία, συχνά αντανακλαστική, συντηρητική στροφή, για λόγους συναισθηματισμού (κυρίως ως απάντηση στον φόβο), που λίγη σχέση έχουν με τον ρεαλισμό. Επιδιώκουμε το παρελθόν, σαν χάρτη, αλλά σε μία διαδρομή που έχει αλλάξει, και ιεραρχούμε βάσει αυτών που (φανταζόμαστε ότι) ίσχυαν: των «παραδοσιακών» αξιών. Σε αυτή την ιεράρχηση τα έμφυλα και τα σεξουαλικά θέματα πάντα κρίνονταν ως λιγότερο σημαντικά, το καθένα ξεχωριστά και, βέβαια, πολύ περισσότερο όταν εμφανίζονται μαζί. Οι λόγοι για αυτό πολλοί: η διάχυτη ετεροκανονικότητα, η πατριαρχία, η διαχρονική ενοχοποίηση της σεξουαλικότητας (κυρίως των θηλυκοτήτων), η απειλή που συνοδεύει την ορατότητα της μη «κανονικότητας».”

Διαβάστε ολόκληρο το e-book εδώ, με κείμενα ακαδημαϊκών, ερευνητ(ρι)ών, δημοσιογράφων κ.λπ., μεταξύ άλλων από τους/τις: Έλενα Ακρίτα, Θεώνη Κουφονικολάκου, Δημήτρης Χριστόπουλος, Γιώργος Νικολαϊδης, Κλειώ Παπαπαντολέων, Ξένια Κουναλάκη, Παντελής Μπουκάλας κ.α.