Στοχοποίηση του Orlando LGBT+ από το “Μακελειό” με αφορμή το νόμο για τις θεραπείες μεταστροφής

Πληροφορηθήκαμε ότι η γνωστή ακροδεξιά φυλλάδα “ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ” αναφέρθηκε στον νόμο για τις πρακτικές μεταστροφής. Εκτός του ότι καταδικάζει την κυβέρνηση και στοχοποιεί με τον γνωστό ομοφοβικό και ρατσιστικό του τρόπο τον γκέι σύμβουλο του Κ. Μητσοτάκη Αλέξη Πατέλη, το εν λόγω άρθρο στοχοποιεί ονομαστικά και τον φορέα μας (απόσπασμα παρακάτω).

Στο εν λόγω ζήτημα, στο οποίο έχουμε επικρίνει την ατολμία και τον συντηρητισμό της κυβέρνησης και βέβαια -και ίσως κρισιμότερο σημείο- την αναφορά στον νόμο περί συναίνεσης των ενηλίκων στις κακοποιητικές πρακτικές, ένα ακραίο ρατσιστικό και ομοφοβικό αφήγημα μας τοποθετεί εν μέρει μαζί, δηλώνοντας βέβαια ότι ο φορέας μας το τραβάει ακόμα περισσότερο.

Συγκεκριμένα λέει:

“Από κοντά είναι και μια ΜΚΟ που έχουν φτιάξει στην χώρα μας  το Orlando LGBT+ που δηλώνει ότι είναι “ο πρώτος νομικά αναγνωρισμένος επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων”. Μάλιστα έσπευσε να βγάλει και ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει μεν “θετική” τη ρύθμιση του Πλεύρη που “σίγουρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση της ποινικοποίησης” αλλά και “άτολμη” ζητώντας να τιμωρούνται και “οι ιερείς και εκπρόσωποι της εκκλησίας (από κάθε ρόλο και αν λειτουργούν π.χ. ιερείς, κατηχητές, βοηθοί εκκλησιαστικών λειτουργών κ.α.)”. Επίσης δεν τους …αρέσει η διατύπωση ότι «οποιοσδήποτε εφαρμόζει πρακτικές μεταστροφής πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την ρητή συναίνεσή τους» θεωρώντας ότι “η έννοια της συναίνεσης” κρύβει παγίδες. Δηλαδή θέλουν πιο άγρια και πιο ευρεία την ποινική δίωξη και τις φυλακίσεις. Τι άλλο θα δουν τα ματάκια μας…”

Ο λόγος που αναρτούμε την είδηση είναι διπλός:

Από την μία για να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την ακροδεξιά στην Ελλάδα. Παρόλο που συχνά σε παρόμοιες φωνές αποδίδεται η γραφικότητα που τους ταιριάζει, ταυτόχρονα χρειάζεται να αναγνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται, και μάλιστα έχουν τόσο ανοιχτές τις κεραίες τους που σταθερά πιάνουν δικαιωματικά ζητήματα που πολλά κυρίαρχα ΜΜΕ και εκφραστές του δημοκρατικού τόξου τα χάνουν ή τα υποτιμούν στην καθημερινή μας πληροφόρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ή το χάσμα θέσεων (όπως π.χ. με την κυβέρνηση στο θέμα των θεραπειών μεταστροφής), καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε ανάλογη προσωπική στοχοποίηση, όπως αυτή σε βάρος του κ. Αλέξη Πατέλη.

Το δεύτερο είναι γιατί τέτοιες χυδαίες προσεγγίσεις συχνά πετυχαίνουν μία έμμεση σχετικοποίηση του ακροδεξιού/alt right λόγου, αλλά και γιατί προκρίνουν ως αμιγώς προοδευτικές ακόμα και συντηρητικές ή επικίνδυνες διατάξεις, αν κινούνται με οποιονδήποτε τρόπο προς κάποια κατεύθυνση προστασίας δικαιωμάτων.

Σαφώς η εν λόγω “είδηση” αυτής της “εφημερίδας” εμπίπτει πλήρως στην ακροδεξιά, όμως alt right αφηγήματα συναντούμε και στο κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα, και δεν πρέπει να ορίζουμε ως αντιπροσωπευτικό δείγμα τους μόνο αυτές τις προφανείς και χαρακτηριστικές χυδαίες εκδοχές τους. Στο άρθρο μάλιστα φαίνεται οι συντάκτες να εκπλήσσονται αρνητικά με την προώθηση μιας τέτοιας νομοθεσίας από τον Θάνο Πλεύρη, για λόγους που κάθε άτομο μπορεί να ερμηνεύσει και να νοηματοδοτήσει με βάση την ιστορία και τις θέσεις του υπουργού.

Προφανώς όσο αναφορά στον φορέα μας μια τέτοια στοχοποίηση δεν μας ανησυχεί σοβαρά -και ως άτομα, πολλά από εμάς που συμμετέχουμε στο Orlando LGBT+ έχουμε δεχτεί παρόμοιες και χειρότερες προσωπικές στοχοποιήσεις στο παρελθόν.

Όσο αναφορά τώρα στις θεραπείες μεταστροφής, καλώς ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ θεώρησε ότι θέλουμε “πιο άγρια και ευρεία” ποινικοποίηση από αυτήν που προώθησε η κυβέρνηση.

Ακριβώς αυτό ζητάμε: αλλαγή του προβληματικού νόμου και καθολική απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής.

Θα επιμείνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

υ.σ: δεν βάζουμε λινκ της “είδησης” και προτείνουμε: μην χαρίζετε κλικ και views σε φασίστες.