Προκήρυξη Τρίτου Ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος στις Βασικές Αρχές για την Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Γκρι φόντο. Στο κέντρο με μαύρα γράμματα η φράση "Προκήρυξη 3ου Ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος." Από κάτω έξι τετράγωνα στα χρώματα του ουράνιου τόξου, τρία πάνω και τρία κάτω και κάτω δεξιά ολόκληρο το σήμα του φορέα.


Σας ενημερώνουμε ότι οι θέσεις για το νέο Πρόγραμμα έχουν ήδη υπερκαλυφθεί. Σας ευχαριστούμε άλλη μια φορά για την εμπιστοσύνη και τις νέες αιτήσεις συμμετοχής που εξακολουθούν να έρχονται, περισσότερες από ποτέ. Όσα άτομα έχετε αιτηθεί και δεν έχετε λάβει ακόμα απάντηση θα λάβετε άμεσα, συγχωρήστε μας τυχόν καθυστερήσεις λόγω φόρτου.

 

Ανακοινώνουμε τη διεξαγωγή του τρίτου ετήσιου, διεπιστημονικού, εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, βασισμένο σε όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, την κλινική κοινοτική ψυχολογία και την διαθεματική προσέγγιση.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχουν να είναι πλήρως ασφαλείς και μη κακοποιητικές, και ταυτόχρονα η βελτίωση των δεξιοτήτων τους στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ανακαλύπτοντας σημεία μη ενημερότητας που μπορεί να εμπόδιζαν ή να καθυστερούσαν τη θεραπευτική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό στο πρόγραμμα εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή σε ομαδική εποπτεία, για την επεξεργασία κλινικού υλικού των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα έχει συνθετική κλινική και θεραπευτική μεθοδολογία και απευθύνεται σε ψυχοθεραπευτές-τριες κάθε προσέγγισης.

Ενδεικτικές θεματικές που θα καλυφθούν από το πρόγραμμα είναι:

 • Ορολογία, σωστή χρήση όρων και αποσαφήνισή τους, ιστορία παθολογιοποίησης και αποπαθολογιοποίησης ταυτοτήτων, ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων Κατευθυντήριες γραμμές στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία, σύγχρονη βιβλιογραφία, αρχές κοινοτικής ψυχολογίας, διασύνδεση με οργανώσεις και υπηρεσίες
 • Δουλειά του/της ειδικού με τον εαυτό του/της: εσωτερικευμένα στερεότυπα και φραγμοί, προσωπικές δυσκολίες αλλά και διευκολυντικά εργαλεία, αναστοχασμός και προσωπική ανάπτυξη
 • Μοντέλο επίδρασης των διακρίσεων και minority stress model, προστατευτικοί και προωθητικοί παράγοντες, συνέπειες στην ψυχική υγεία, ψυχική ανθεκτικότητα.
 • Διαδικασία coming out (γνωστοποίηση ταυτότητας) σε διαφορετικά πλαίσια και ο ρόλος του/της ειδικού ψυχικής υγείας, coming out στην εφηβεία και υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών και περιβάλλοντος
 • Συντροφικές και σεξουαλικές ομόφυλες σχέσεις: ομοκανονικότητα-ετεροκανονικότητα στις σχέσεις, επίδραση ομοφοβίας/αμφιφοβίας, προκλήσεις και σκοτεινά σημεία των θεραπευτ(ρι)ών, διαφορετικές μορφές σχέσεων (relationship diversity), ασέξουαλ φάσμα, kink/BDSM σχέσεις, ανοιχτές σχέσεις, πολυσυντροφικότητα, πολυγαμία-μονογαμία κ.α.
 • ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, ομόφυλα ζευγάρια και κοινή ανατροφή παιδιών/παιδοθεσία, παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων
 • Τρανς άτομα και καλές πρακτικές στην παροχή υπηρεσιών σε ζητήματα ταυτότητας φύλου, τρανς παιδιά και έφηβα άτομα –στήριξη των ίδιων και του οικογενειακού συστήματος, νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και ιατρικές παρεμβάσεις επαναπροσδιορισμού του φύλου
 • Oμοφοβικό και τρανσφοβικό bullying και ζητήματα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο: πρόληψη, παρέμβαση, αντιμετώπιση
 • ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, τραύμα και πένθος: αναπτυξιακή και κοινωνική προσέγγιση.
 • Διαθεματική προσέγγιση και πολλαπλές στιγματισμένες ταυτότητες: οροθετικότητα (HIV+), chemsex, ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και εργασία στο σεξ κ.α.

Οι εκπαιδευτές-ριες του προγράμματος είναι μέλη της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+ και πολλοί-ές από τους/τις συνεργάτες και συνεργάτιδές μας (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπεύτριες-τές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχαναλυτές, κοινωνικοί επιστήμονες, εκπαιδευτικοί).

Οι βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι η επίγνωση της ισχύος του/της ειδικού ψυχικής υγείας και η δέσμευση για την καλύτερη δυνατή και δεοντολογικά ορθή χρήση της, η αναγνώριση και παραδοχή διαφορετικών προνομίων αλλά και διαφορετικών περιθωριοποιημένων ταυτοτήτων και εμπειριών μας (στο βαθμό που κάθε άτομο επιθυμεί να το κάνει), και η αλληλεπίδραση όλων μας σε ένα ασφαλές πλαίσιο διεύρυνσης της επιστημονικής γνώσης, αλλά και εμβάθυνσης της κοινοτικής μας δουλειάς. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εξίσου θεωρητικές παρουσιάσεις και βιβλιογραφία για κάθε επιμέρους ζήτημα, βιωματική δουλειά σε ομάδες και ατομικά, διαδραστικές ασκήσεις και συζητήσεις σε μικρές ομάδες και στην ολομέλεια.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδεύεται από το πρώτο ελληνικό επιστημονικό σύγγραμμα* για την συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με την υπογραφή του Orlando LGBT+, το οποίο θα δοθεί δωρεάν στα συμμετέχοντα άτομα στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους.

(*«Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα: Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία για ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας, Έκφρασης και Χαρακτηριστικών Φύλου», εκ. Gutenberg, Συλλογικός Τόμος, Επιμ. Παπαθανασίου-Χρηστίδη.)

Επιστημονικά Υπεύθυνες του Προγράμματος:

 • Νάνσυ Παπαθανασίου, PhD, Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+ και Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528-Δίπλα Σου.
 • Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, PhD (c), Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+ και Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528-Δίπλα Σου.

Διδάσκουσες των πρώτων προπτυχιακών μαθημάτων για τις Έμφυλες Ταυτότητες, το Σεξουαλικό Προσανατολισμό και την Ταυτότητα Φύλου στο Τμήμα Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (ΠΑΔΑ), μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Επαγγελματιών για την υγεία των Τρανς Aτόμων (WPATH), έχουν λάβει την ανώτατη πιστοποίηση ειδικών ψυχικής υγείας για παροχή υπηρεσιών σε ζητήματα ποικιλομορφίας φύλου, σεξουαλικότητας και διαπροσωπικών σχέσεων από τον αναγνωρισμένο φορέα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Μ. Βρετανία (Advanced Accreditation for working with Gender, Sexuality & Relationship Diversities -AAGSRDT, Pink Therapy, UK).

Επιστημονική Επιτροπή του Προγράμματος και Επόπτριες/Επόπτης στις ομαδικές εποπτείες:

 • Νάνσυ Παπαθανασίου, PhD.
 • Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, PhD (c)
 • Αλεξάνδρα Βασιλείου, PhD Κοινωνικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, επαγγελματίας του Process Work (ProcessWork Hub), Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+, Επόπτρια Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528-Δίπλα Σου.
 • Αντώνης Πούλιος, PhD Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχαναλυτής, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Red Umbrella Athens, επιστημονικός συνεργάτης Θετικής Φωνής σε ζητήματα οροθετικότητας, chemsex κα εργασίας στο σεξ.
 • Βενετία Μπουρονίκου, MA, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Πιστοποιημένη Processworker, επιστημονική συνεργάτιδα Orlando LGBT+, Επόπτρια Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528-Δίπλα Σου.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2022 και περιλαμβάνει:

α) 10 διήμερες εκπαιδευτικές συναντήσεις, κάθε μία από τις οποίες θα γίνεται

1 Σαββατοκύριακο το μήνα και συγκεκριμένα: 22/01-23/01, 26/01-27/02, 19/03-20/03, 16/04-17/04, 21-22/05, 25-26/06, 16-17/07, 24-25/09, 22-23/10, 26-27/11. Επιπλέον, ημέρα κλεισίματος και απολογισμού εργασιών: 10/12.

Σάββατο: 10.00-17.00 και  Κυριακή 10.00-15.00.

β) Και 10 ομαδικές εποπτείες, κάθε μία από τις οποίες θα γίνεται  μία Παρασκευή ή/και Κυριακή το μήνα και συγκεκριμένα Παρασκευή απόγευμα 19.00-20.30 και Κυριακή 15.30-17.00.

Οι εποπτείες διενεργούνται τις Παρασκευές πριν από κάθε εκπαιδευτικό διήμερο και τις Κυριακές αμέσως μετά το πέρας του εκπαιδευτικού. Κάθε άτομο συμμετέχει σε μία εποπτεία τον μήνα.

Το ετήσιο εκπαιδευτικό θα διεξαχθεί καταρχάς ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ, λόγω των μέτρων ασφαλείας για τον covid-19. Εφόσον όμως δοθεί εν καιρώ η δυνατότητα θα περάσουμε σε δια ζώσης συναντήσεις στον χώρο του Orlando LGBT+ στο κέντρο της Αθήνας (Λεωφ. Βασιλέως Κων/νου 26).

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ είναι η δυνατότητα της διά ζώσης παρακολούθησης εάν αυτό καταστεί εφικτό στη διάρκεια του προγράμματος. Σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει σαφώς έγκαιρη ενημέρωση/προειδοποίηση, προς διευκόλυνση όσων μπορεί να ταξιδεύουν από επαρχία.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 180 ευρώ/μήνα X 10 μήνες εκπαιδευτικών συναντήσεων (στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι ομαδικές μηνιαίες εποπτείες).

Στο τέλος του προγράμματος και με την ολοκληρωμένη φοίτηση (συμμετοχή κατ’ ελάχιστο στο 90% των παραπάνω εκπαιδευτικών συναντήσεων και εποπτειών), θα δοθεί Βεβαίωση Ολοκλήρωσής του.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές-τριες, ψυχαναλυτές-τριες, ψυχιάτρους κ.α

Προϋπόθεση: Κάθε επαγγελματίας να έχει ήδη ολοκληρώσει την ψυχοθεραπευτική του εκπαίδευση ή να έχει τουλάχιστον ξεκινήσει την φοίτησή του/της σε ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Για δηλώσεις συμμετοχής: στέλνετε email στο contact@orlandolgbt.gr με θέμα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ», τα στοιχεία σας και ένα βιογραφικό.

Η θέση κατοχυρώνεται αρχικά μετά από δική μας επιβεβαίωση και σε δεύτερο στάδιο μετά την προκαταβολή του ποσού συμμετοχής των 2 πρώτων μηνών.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

*Αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας την κοινοτική δουλειά αλλά και την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ειδικών ψυχικής υγείας ή/και όσων έχουν προσφέρει μακρόχρονη εθελοντική δουλειά στο πεδίο βασισμένοι-ες στις παραπάνω αρχές, μετά τη συμπλήρωση των (κατ’ ελάχιστο) 12 συμμετοχών, θα δοθεί μία ολόκληρη και μία μερική υποτροφία για την παρακολούθηση του προγράμματος σε ΛΟΑΤΚΙ+ ειδικούς ψυχικής υγείας ή/και σε συναδέλφους με αποδεδειγμένη εθελοντική (pro bono) δουλειά στο πεδίο. Για πληροφορίες και σχετική αίτηση επικοινωνήστε μαζί μας στο παραπάνω mail.­­­