Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Ορατότητας

Εικόνα από το ντοκυμαντέρ Disclosure

“You see a fierceness that’s coming up now.
That’s because we ain’t got nothing to lose.”

(“Βλέπετε να βγαίνουμε τώρα με μια σφοδρότητα.
Είναι επειδή δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε”).

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Ορατότητας Τρανς Ατόμων.

Αφορμή για να αναστοχαστούμε, ειδικά εάν είμαστε cis επαγγελματίες (ψυχικής) υγείας, τις αναπαραστάσεις τρανς ατόμων και βιωμάτων που είχαμε μεγαλώνοντας και που έχουμε μέχρι σήμερα στο κοινωνικό μας πλαίσιο.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσουμε την τρανσφοβία με την οποία μεγαλώσαμε, και που ακόμα κουβαλάμε, ακόμα κι αν οι προθέσεις μας είναι καθ’όλα θετικές

Προτείνουμε να δείτε, για όσες-ους δεν το έχετε δει ακόμα, το ντοκιμαντέρ “Disclosure“, στο οποίο μιλούν μόνο τρανς άτομα και αναλύουν τις αναπαραστάσεις της τρανς ορατότητας στα ΜΜΕ, τον κινηματογράφο και τις τέχνες. Ας αναστοχαστούμε επιπλέον, τις γνώσεις που λάβαμε (ή δεν λάβαμε καθόλου) γύρω από τις τρανς ταυτότητες στο πλαίσιο των σπουδών ή της εκπαίδευσής μας στο πεδίο των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης. Ένα από τα μεγαλύτερα στίγματα που αντιμετωπίζουν και σήμερα τα τρανς άτομα, είναι αυτό της παθολογιοποίησης της ταυτότητάς τους.

Οφείλουμε να επιμορφωθούμε και να αναζητήσουμε τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

…………………………………………………………..

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε άρθρα και συνεντέξεις τρανς ατόμων από το επετειακό τεύχος της ΕφΣυν”Αόρατη Ιστορία: Διαδρομές, βιώματα και πολιτικές των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα» (επιμέλεια Αγγελίδης, Παπαθανασίου, Χρηστίδη).