Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα και εμείς θέλουμε να σταθούμε στην ανάγκη των κοινοτικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και των κοινοτικών φωνών στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο.

Σε αυτές που στήνονται από τις ίδιες τις ευάλωτες κοινότητες για τις κοινότητες, από τα κάτω.

Σε αυτές που επαγγελματίες είναι και γίνονται σταδιακά και μετά από πολλά εμπόδια τα ίδια τα μέλη των πιο καταπιεσμένων ομάδων και που εξακολουθούν να εργάζονται με πολιτικούς όρους.

Σε αυτές που στήνονται μέσα από το συλλογικό τραύμα αλλά και μια δυναμική δημιουργικότητα που ανατρέπει τα αφηγήματα της κυρίαρχης επιστήμης, τη ριζοσπαστικοποιεί, την αμφισβητεί και την αλλάζει.

Σε όσες, εν τέλει, επαναοικειοποιούνται το ίδιο το αφήγημα του τραύματος, των διακρίσεων, της βίας -και το κάνουν κάτι δημιουργικό, που δυναμώνει τη συλλογική διεκδίκηση αλλά ανοίγει και νέα μονοπάτια στην ατομική διερεύνηση/ψυχοθεραπεία/ψυχανάλυση.

Ο Dominic Davies, Ιδρυτής του Pink Therapy στη Μ. Βρετανία, του εκεί οργανισμού ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης για την ποικιλομορφία στο φύλο, τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα, έγραψε πρώτη φορά το 1996 για την ανάγκη επιβεβαιωτικών υπηρεσιών σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα -και τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Το άρθρο του αυτό, με όση δουλειά είχε προηγηθεί που το έκανε εφικτό και όση ακολούθησε που μας κάνει να αναζητούμε συνεχώς βελτιώσεις, νέους τρόπους και νέες μεταφράσεις στη δουλειά μας με καταπιεσμένες ομάδες, ήταν μια από τις ρωγμές στην κυρίαρχη πανοπτική, παθολογιοποιητική σκοπιά της κουήρ εμπειρίας.

Έτυχε να βρεθεί για λίγο στην Αθήνα και με χαρά επικοινώνησε με τις επιστημονικά υπεύθυνες του φορέα μας για μια σύντομη συνάντηση σήμερα το πρωί.

Τέτοιες ρωγμές σαν του Dominic και όλων των συναδέλφων που θαυμάζουμε για τη συνεισφορά τους στο πεδίο, είναι που μας έκαναν κι εμάς να κάνουμε τελικά αυτή τη δουλειά.

Μικρές ρωγμές που μας έκαναν να μην τα παρατήσουμε (τουλάχιστον όχι κάθε φορά) στην ομοφοβική/τρανσφοβική μας εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση, που μας έκαναν να στηρίζουμε με θέρμη το έργο και την κοινοτική λογική της Γραμμής 11528 – Δίπλα σου , που μας κάνουν να θέλουμε να φτιάχνουμε νέες μικροκοινότητες μέσα από τη δουλειά και τα επιστημονικά πλαίσια, και που κάπως δίνουν νόημα στην όποια προσπάθεια κάνουμε στο πεδίο μας.

Από το 1996 έως τώρα έχουν αναδυθεί και νέες προσεγγίσεις, κριτικές και εμπλουτισμοί στην έννοια της κουήρ ανάλυσης και ψυχοθεραπείας.

Αυτό που πάντα κρατάμε ως υπενθύμιση όμως είναι η ανάγκη να εργαζόμαστε, να γράφουμε και να ερευνούμε τις μειονοτικές εμπειρίες με όρους απελευθερωτικούς: με τους όρους των περιθωριοποιημένων.