Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Δεν θέλουμε να χτίζονται διαρκώς ψυχικές ανθεκτικότητες. Θέλουμε να δημιουργούνται λιγότερα τραύματα

Μωβ φόντο με το σχέδιο από το σήμα του Orlando LGBT+ ξεθωριασμένο στο κέντρο (έξι τετράγωνα, τρία πάνω και τρία κάτω, από το κάτω δεξιά φαίνεται να φεύγει ένα λευκό πουλί). Με λευκά γράμματα οι φράσεις: "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ. 10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας". Κάτω δεξιά το σήμα του Orlando με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα:
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ.

Στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με την υποστήριξη του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).
Το φετινό θέμα του εορτασμού της είναι:
Mental Health Care for All: Let’s Make it a Reality
(Υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλα τα άτομα, ας το κάνουμε πραγματικότητα).

Δυστυχώς για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στον κόσμο αυτήν την στιγμή, και βέβαια ΚΑΙ στον δυτικό κόσμο, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α, η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι συχνά μια βασική ανάγκη χωρίς αντίκρυσμα.
Μιλώντας ειδικότερα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, η δυσκολία πρόσβασης δεν έχει να κάνει μόνο με την απουσία οικονομικών πόρων ή/και την δυσκολότερη πρόσβαση ανάλογα με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, το στίγμα της ψυχικής νόσου κ.α., αλλά με την ουσία των υπηρεσιών οι οποίες παραμένουν στην χώρα μας στην πλειοψηφία τους μη συμπεριληπτικές, στην καλύτερη περίπτωση λόγω έλλειψης επιμόρφωσης και επικαιροποίησης των γνώσεων των επαγγελματιών και στην χειρότερη με παραδείγματα ακραίων κακοποιητικών πρακτικών.

Η κρατική στήριξη κοινοτικών προγραμμάτων έστω μερικής κάλυψης αναγκών για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα παραμένει απούσα, και ακόμα και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που μπορούν να καλύψουν ιδιωτικές υπηρεσίες καταγράφουν λιγότερο ή περισσότερο αρνητικές εμπειρίες σε κάποιο σημείο της αναζήτησής τους.

Η ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας καταγράφει ακόμα το στίγμα της παθολογιοποίησης στις σελίδες της -από την ψυχιατρικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και αργότερα της τρανς κατάστασης μέχρι την ιατρικοποίηση της ίντερσεξ εμπειρίας που εξακολουθεί να ισχύει, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έρχονται αντιμέτωπα με το συλλογικό τραύμα της παθολογιοποίησης των ταυτοτήτων τους.

Στην καμπάνια μας #ηταυτότητάσουδενθέλειαλλαγή για την ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής, συλλέξαμε ερευνητικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι ακόμα και σήμερα γίνονται στην Ελλάδα ψευδοθεραπείες “αλλαγής” του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με δυνάμει ολέθρια αποτελέσματα για την ψυχική υγεία και σωματική ακεραιότητα των επιζώντων ατόμων (link στα σχόλια).

Μια μέρα σαν την σημερινή καλούμε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για την ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής αλλά και την οριζόντια σταδικαή επιμόρφωση συναδέλφων και επικαιροποίηση των δεδομένων γύρω από την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Καλούμε τις/τους συναδέλφους να αναλάβουν την δεοντολογική ευθύνη του ρόλου μας και να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα καλλιεργώντας ουσιαστικά ασφαλείς χώρους στα γραφεία και τις υπηρεσίες τους.

Η δύναμη είναι στο μαζί.
#ηταυτότητάσουδενθέλειαλλαγή
.