Ολοκληρώθηκε το πρώτο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Βασικές αρχές στη συμβουλευτική & την ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα”

Ολοκληρώθηκε χθες το πρώτο Ετήσιο Εκπαιδευτικό μας Πρόγραμμα «Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα» μέσα σε κλίμα χαράς και ζεστασιάς.

(Αντί για την παρουσίαση της Δευτέρας, των υπόλοιπων κεφαλαίων του βιβλίου μας, μια ανάρτηση για κάτι επίσης σημαντικό για εμάς. Από την ερχόμενη Δευτέρα συνεχίζουμε με την παρουσίαση).

Με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος του Προγράμματος, με την καινούρια εκπαιδευτική ομάδα.

Για εμάς στην εκπαιδευτική επιτροπή (Αλεξάνδρα Βασιλείου, Βενετία Μπουρονίκου, Αντώνης Πούλιος, Νάνσυ Παπαθανασίου, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη) ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ένα όραμα ετών, αποτέλεσμα μακροχρόνιας δουλειάς και εξειδικευμένης επαγγελματικής εμπειρίας. Εκτός από τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας που για πρώτη φορά ανοίχτηκαν με διεπιστημονικό, συνεργατικό τρόπο σε ένα μακράς διάρκειας πρόγραμμα, ήταν κι η πρώτη φορά που συνάδελφοι επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο ενός τέτοιου προγράμματος με έναν σύγχρονο, αποπαθολογιοποιητικό τρόπο, σε θεματικές όπως το chemsex, η φυλομετάβαση σε παιδιά και έφηβα άτομα, οι BDSM ταυτότητες/πρακτικές, οι ανοιχτές και πολυσυντροφικές σχέσεις.

Είμαστε χαρούμενες-οι-α και υπερήφανες-οι-α για αυτό το Πρόγραμμα και θα συνεχίσουμε να το φροντίζουμε, να το εξελίσσουμε και να το βελτιώνουμε.

Η συνεργασία με την πρώτη ομάδα εκπαιδευόμενων συναδέλφων ήταν εξαιρετική, με πολυφωνία, ουσιαστική αλληλεπίδραση και αίσθημα ασφάλειας. Τους-τις-τα ευχαριστούμε από καρδιάς.

Ξεχωριστά ευχαριστούμε τις συνεργάτιδες-ες και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+ που ήρθαν ως καλεσμένοι-ες να διδάξουν στο Πρόγραμμα, Θεοδόση Γκελτή, Γιώργο Παπαδοπετράκη, Χρυσούλα Ηλιοπούλου, Φίλιππο Παγάνη, Μαίρη Χιόνη. Η συμβολή τους ήταν πολύτιμη και έκανε το Εκπαιδευτικό πλουσιότερο.

Επίσης την Αυγή Σακετοπούλου και την Αν Πελεγκρίνι, για την κλειστή ημερίδα με επικέντρωση σε ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες που οργανώσαμε πέρυσι, σε συνεργασία με το New York University, και έδωσε την ευκαιρία στα εκπαιδευόμενα άτομα να κουβεντιάσουν με φοιτητές-τριες-ά του NYU Abu Dhabi campus.

Κλείνουμε με κάποια από τα λόγια των εκπαιδευόμενων, όπως προέκυψαν από την αξιολόγηση του Προγράμματος.

Και στα επόμενα!

– «Η αίσθηση που είχα από την εκπαιδευτική επιτροπή είναι ότι πίσω από ό,τι έλεγε το κάθε μέλος υπήρχε επιστημονική γνώση, πράγμα που επιβεβαιωνόταν από το υψηλό επίπεδο μεταδοτικότητας. Θαυμαστή ήταν η μεταξύ σας συνεργασία.»

– «Η συμβολή του εκπαιδευτικού στην επαγγελματική μου πορεία είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο σαν άνθρωπος αλλά και σε επίπεδο γνώσης. Τελικά το θεωρητικό κομμάτι δεν είχε τη μοναδική σημασία αλλά και αυτά που κατάλαβα για εμένα αλλά και το πως έβλεπα την επιστημονική ομάδα να χειρίζεται θέματα και στην ομάδα την ίδια.»

– «Οι εποπτείες ήταν χρήσιμες γιατί άκουγα περιστατικά συναδέλφων και γνώριζα νέους κόσμους. Το μοίρασμα εμπειριών σε συνάρτηση με την εποπτική ματιά με βοήθησε να βάλω εργαλεία στις αποσκευές μου, να φωτιστούν πράγματα που μπορεί να μην είχα καταλάβει, να έχω το νου μου για διάφορα που συμβαίνουν μέσα στην θεραπευτική σχέση. Με ενδυνάμωσε πολύ.»

– «Το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι υπήρχε χώρος για το λάθος. Αυτό με ανακούφιζε πολύ.»

– «Νιώθω τυχερή που ήμουν σε αυτή την ομάδα του εκπαιδευτικού. Νιώθω τυχερή γιατί ένιωσα ασφάλεια και σεβασμό. Επίσης έβλεπα διαφορετικές γνώσεις, αντιλήψεις, εμπειρίες, που είχαν σίγουρα εμπλουτιστικό ρόλο.»

– «Μου άρεσε η επιστημολογία που υπήρχε πίσω από την κάθε θεματική που ανοίγαμε. Φεύγοντας από κάθε συνάντηση, ένιωθα πιο έξυπνη και προβληματισμένη. Ένιωθα τα συναισθήματα μου να μετά κινούνται ενώ παράλληλα πολλές νέες σκέψεις είχαν γεννηθεί.»

– «Το κλίμα αποδοχής, ενσυναίσθησης και γνησιότητας που δημιουργήσατε (η εκπαιδευτική επιτροπή) ήταν για εμένα το πιο σημαντικό στοιχείο που έδωσε μια ταυτότητα σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στα πρακτικά κομμάτια, μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός της θεωρίας με τη βιωματική μάθηση.»

– «Οι βιωματικές ασκήσεις ήταν το καλύτερο εργαλείο για να μεταβολίσουμε τις πληροφορίες που μας δίνατε.»

– «Φεύγω γεμάτη από νέες γνώσεις, χαρούμενη, συγκινημένη, ικανοποιημένη. Το Orlando για μένα είναι μία αφετηρία για μια νέα ματιά στη ζωή.»

*Περιγραφή εικόνων: Στην πρώτη, μια φωτογραφία από την ολομέλεια του εκπαιδευτικού που φαινόμαστε όλες-οι-α μέσα από τα τετραγωνάκια του zoom. Στην δεύτερη ένα σκίτσο που χρησιμοποιήθηκε σε μια από τις ασκήσεις μας, που δείχνει ανθρώπινες φιγούρες σε διάφορα σημεία μιας διαδρομής, με βέλη που τα πηγαίνουν από το ένα σημείο στο άλλο, “συννεφάκια” όπου θα απεικονίζονταν οι σκέψεις τους και στην μέση ζωγραφισμένη μια rainbow σημαία.