ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και κορονοϊός: Οδηγός επιβίωσης για τα ίδια, το περιβάλλον τους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Διανύουμε όλες, όλοι και όλα μας μια περίοδο αυξημένου άγχους και αισθήματος απειλής, που δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Το τελευταίο μέτρο που επιβλήθηκε ήταν η απαγόρευση κυκλοφορίας και η έξοδος από το σπίτι, μόνο μετά από υπεύθυνη δήλωση του λόγου μετακίνησης. Όλες τις τελευταίες μέρες λοιπόν, μένουμε σπίτι. Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι η νέα αυτή συνθήκη είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα για όλους-ες-α, και είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε έντονες διακυμάνσεις στην ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση όπως άγχος, κρίσεις πανικού, θλίψη, αναβλητικότητα, απόσυρση, θυμό, ευσυγκινησία.

Γνωρίζουμε ότι για αρκετά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ειδικά νεότερα, η παραμονή στο σπίτι με την οικογένεια καταγωγής θα είναι περαιτέρω επιβαρυντική. Επιπλέον, με τον κατ’οίκον περιορισμό αλλά και τα (ορθά) μέτρα αναστολής λειτουργίας των καφέ/bar, κατανοούμε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα έχουν μικρότερη πρόσβαση σε ασφαλείς χώρους της κοινότητας, συναθροίσεις και διασκέδαση, που συχνά αποτελούν τον μόνο χώρο/χρόνο όπου εκφράζονται ελεύθερα και αυθεντικά. Τα παραπάνω δυσχεραίνουν κι άλλο την προσπάθεια για διατήρηση λειτουργικότητας και ψυχραιμίας. Αυτή την περίοδο είναι πιθανό να ενταθεί η καταθλιπτική και αγχώδης συμπτωματολογία, καθώς και το ενδεχόμενο αυτοκτονικότητας και αυτοτραυματισμών.

Ο παρών σύντομος οδηγός έχει στόχο να βοηθήσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και το περιβάλλον τους να δημιουργήσουν ένα όσο πιο ασφαλές περιβάλλον γίνεται, που θα προστατέψει τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.