Κείμενο των τρανς και non-cis επαγγελματιών του Orlando LGBT+ για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς

Εικόνα από: forwardtogether.org

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Τρανς (Trans Day of Remembrance), μια μέρα που έχει καθιερωθεί για την απόδοση φόρου τιμής σε όλα τα τρανς άτομα που έχουν δολοφονηθεί λόγω της τρανσφοβίας.

Το έτος που μας πέρασε είχαμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Transgender Europe, σχεδόν μία καταγεγραμμένη δολοφονία τρανς ατόμου κάθε ημέρα, με 350 τρανς και gender non-conforming άτομα σε όλο τον κόσμο να χάνουν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους τρανς γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα ήρθαν στη δημοσιότητα δύο περιστατικά δολοφονικών επιθέσεων σε τρανς άτομα στην Ελλάδα.

Οι αριθμοί αυτοί, αν και ήδη ανησυχητικά μεγάλοι, είναι βέβαιο πως δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα: η διαγραφή της τρανς ταυτότητας των θυμάτων -την οποία είδαμε δυστυχώς και από τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κατά την κάλυψη των δύο επιθέσεων- και η μη αναγνώριση των τρανσφοβικών κινήτρων πολλών δολοφονιών, αφήνουν στην αφάνεια πολλά ακόμη θύματα.

Οι δολοφονίες τρανς ατόμων δεν αποτελούν μεμονωμένα ή «ατυχή» περιστατικά, αλλά το αποκορύφωμα μιας κλιμακούμενης, συστημικής βίας με την οποία έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά τα τρανς άτομα: από την αορατότητα και τη διαγραφή της ταυτότητας φύλου τους, τις -άμεσες και έμμεσες- διακρίσεις στην εκπαίδευση και την εργασία, την παθολογιοποίηση και τη μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας έως τα περιστατικά λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής βίας σε κάθε πιθανό πλαίσιο.

Μέσα στο πλαίσιο μάλιστα των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών που διανύουμε, του lockdown και της κοινωνικής απόστασης, τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες, καθώς πολλά βρίσκονται σε μη ασφαλή πλαίσια, με περιορισμένη πρόσβαση σε χώρους και δραστηριότητες της κοινότητας αλλά και σε επιβεβαιωτικές για το φύλο τους υπηρεσίες.

Η αναγνώριση της έντονα αρνητικής επίδρασης των διακρίσεων στην ψυχική υγεία των τρανς ατόμων και η προσπάθεια ανακούφισης και αντιστάθμισης της μέσα από τη δημιουργία ασφαλών χώρων, και την παροχή υπηρεσιών που επιβεβαιώνουν την ταυτότητα φύλου των ατόμων στη βάση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων, αποτελεί βασική υποχρέωση όλων όσων εργαζόμαστε στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Παράλληλα, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και την ψυχική ανθεκτικότητα που αναπτύσσουν τα τρανς άτομα, μέσα από την σύνδεση με την κοινότητα και το (κοινό) αίσθημα υπερηφάνειας.

Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ως ανοιχτά μέλη της τρανς κοινότητας, τιμούμε σήμερα τη μνήμη των ατόμων που χάσαμε από το τρανσφοβικό μίσος, και κρατάμε την ελπίδα για ένα μέλλον στο οποίο οι ζωές των τρανς ατόμων δε θα αντιμετωπίζονται ως λιγότερο σημαντικές ή άξιες, αλλά θα προστατεύονται και θα αναγνωρίζονται σε όλη τους την ποικιλομορφία.

*Περιγραφή εικόνας: Σκίτσο με ένα μαύρο άτομο με υψωμένη τη γροθιά και μια ντουντούκα στο άλλο του χέρι. Πίσω του φαίνεται ένα πλήθος και ένα πανό που γράφει «give us our roses while we ‘re -still- here».