Κατευθυντήριες οδηγίες για ειδικούς ψυχικής υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα που εμπλέκονται σε BDSM/Kink πρακτικές

 

«Όλοι-ες-α αξίζουμε ψυχολογική υποστήριξη που να έχει σεβασμό και να είναι σχετική με τις ανάγκες μας. Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες δεν βοηθούν μόνο τους/τις ειδικούς ψυχικής υγείας, αλλά βοηθούν και τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας, ώστε να διεκδικούν επιβεβαιωτικές, ορθές υπηρεσίες -και εμείς να τους δείχνουμε ότι τις δικαιούνται».

Στην Ελλάδα δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμα «πίσω» στην ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα και το φύλο. Δεδομένου ότι το σεξ ακόμα αντιμετωπίζεται σαν κάτι που πρέπει να μένει «κρυφό» και να μη συζητιέται, ακόμα και στο θεραπευτικό πλαίσιο είναι συχνή η αμηχανία που συνοδεύει κάθε συζήτηση γύρω από την απόλαυση, την ικανοποίηση και τις σεξουαλικές πρακτικές και τεχνικές.

Ένας από τους τομείς που έχει αντιμετωπιστεί με απίστευτη παθολογιοποίηση, ντροπή και κακή μεταχείριση, είναι ο τομέας των σεξουαλικών πρακτικών που σχετίζονται με αυτό που αναφερόταν μέχρι τώρα ως «σαδομαζοχιστικό» ή «φετιχιστικό» σεξ.
Στην πραγματικότητα, το πεδίο του BDSM/KINK σεξ, συμπεριλαμβάνει άτομα που απολαμβάνουν πλήρως τις πρακτικές αυτές, δεν νιώθουν να προκαλείται έκπτωση στη λειτουργικότητά τους εφαρμόζοντάς τες και τα βοηθούν στο να βιώνουν μεγαλύτερη απόλαυση, απελευθέρωση και ικανοποίηση από τη σεξουαλική/συντροφική τους ζωή.

Ξεκινώντας με την κάθετη και απόλυτη αρχή ότι το BDSM/KINK σεξ αναπτύσσεται μόνο μεταξύ απόλυτα συναινούντων ατόμων, με την απαραβίαστη δυνατότητά τους να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της αλληλεπίδρασής τους οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν, οι kinksters συχνά δηλώνουν ότι αυτού του είδους η αλληλεπίδραση τούς προσφέρει συχνά βαθύτερη επαφή και ουσιαστικό αίσθημα ισοτιμίας με τον/την/τους συντρόφους τους, όπως επίσης και αισθήματα ενδυνάμωσης και πληρότητας.

Οι παρούσες κατευθυντήριες οδηγίες αποτελούν το πλούσιο αποτέλεσμα μακροχρόνιας δουλειάς έμπειρων επαγγελματιών ψυχικής υγείας στο BDSM/KINK κομμάτι, και βέβαια είναι σε συνεργασία με μέλη της kink κοινότητας.
– Σε συναδέλφους που δεν έχετε εντρυφήσει στο πεδίο αυτό, και που μπορεί τα μόνα που έχετε ακούσει γύρω από τις kink ταυτότητες και πρακτικές να είναι οι γνωστές παθολογιοποιητικές προσεγγίσεις, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να ξεφυλλίσετε τον οδηγό αυτό, και -γιατί όχι- να αποτελέσει έναυσμα για την περαιτέρω αναζήτησή σας στο πεδίο. Επιπλέον, διαβάζοντάς τον, θα κατανοήσετε ότι οι kink πρακτικές δεν εξαντλούνται στις συνήθεις αναπαραστάσεις που έχουμε για αυτές -αλλά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται συχνά στο σεξ που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε «συνηθισμένο», καθώς δεν έχουμε εκπαιδευτεί στο να τις αναγνωρίζουμε.
– Σε kinksters στην Ελλάδα που νιώθετε τελείως αόρατοι-ες-α και παθολογιοποιημένοι-ες-α από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σας ενθαρρύνουμε να κατεβάστε τον οδηγό, να τον διαβάσετε και να τον χρησιμοποιήσετε για την προάσπιση του δικαιώματός σας σε ασφαλείς, συμπεριληπτικές υπηρεσίες.

Μπείτε στο παρακάτω link, ‘κατεβάστε’ τις κατευθυντήριες σε pdf…και καλή ανάγνωση!
https://www.kinkguidelines.com/