Ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία και τρανς δικαιώματα

Τα τρανς, non binary και gender non-confroming (GNC) μέλη της επιστημονικής ομάδας και της ομάδας συνεργατών του Orlando LGBT+ εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία, χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές που θα προστατεύουν τα τρανς δικαιώματα.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στα βασικά μας σχόλια στη διαβούλευση, το σχέδιο νόμου ως έχει, αγνοεί και παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, μέσα από μια σειρά ελλειμμάτων και αναπάντητων κενών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μη σαφή συμπερίληψη τρανς ατόμων στις διαδικασίες της  υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της παρένθετης κύησης, την μη διόρθωση των στοιχείων του τρανς γονέα στη ληξιαρχική πράξη του τέκνου, την μη αλλαγή του “τεκμηρίου μητρότητας” σε περίπτωση κυοφορίας και τοκετού ενός τρανς άνδρα, κ.α.

Τα ελλείμματα αυτά συντηρούν υπάρχοντες, και δημιουργούν νέους, αποκλεισμούς και διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου των ατόμων, ενισχύοντας επίσης αντιεπιστημονικά επιχειρήματα γύρω από την γονεϊκότητα. Υπενθυμίζουμε ότι οι διακρίσεις και η αποκλεισμοί είναι ο νούμερο ένα παράγοντας επικινδυνότητας για την ψυχική υγεία και την ευζωία των  ΛΟΑΤΚΙ+ και ειδικότερα τρανς ατόμων, και ο τρόπος που αυτά κανονικοποιούνται μέσω της νομοθεσίας είναι ένας παραπάνω παράγοντας επιβάρυνσης για όλα τα τρανς άτομα.

Για να μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ισότητα στο γάμο και τη γονεϊκότητα, σε όλες της τις μορφές, είναι απαραίτητο το νομοσχέδιο να λαμβάνει υπόψιν του τα δικαιώματα των τρανς ατόμων και των παιδιών τους αναγνωρίζοντας και προστατεύοντας τη νομική σχέση των τρανς γονέων με τα παιδιά τους, αλλά και την πρόσβαση σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής/παρένθετης κύησης χωρίς αποκλεισμούς λόγω ταυτότητας φύλου.

Ως Orlando LGBT+ έχουμε καταθέσει αναλυτικά προτάσεις αλλαγής και βελτίωσης του νομοσχεδίου και αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, και ταυτόχρονα στηρίζουμε και όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν εκ μέρους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Τα τρανς/non binary/GNC μέλη της επιστημονικής ομάδας και της ομάδας συνεργατών του Orlando LGBT+,

Μαριλίνα Αβάνη (η/το),

Χριστιάνα Γεννατά (she/they)

Φίλιππος Παγάνης  (o/του)

Άσπα Τζελετοπούλου  (she/they)

Νέλη Καούνη

Γιώργος Παπαδημητρίου

Νάνσυ Παπαθανασίου