Ημέρα Μνήμης Harvey Milk

Ημέρα Μνήμης του Harvey Milk σήμερα.

Ο Milk έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι δημοτικός σύμβουλος, στο Σαν Φρασίσκο, το 1977.

Αγωνίστηκε δημόσια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, έχοντας ταυτόχρονα διαθεματική σκοπιά.

Υπερασπίστηκε με σθένος την ανάγκη όλο και περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να είναι ορατά με τις κουίρ ταυτότητές τους -ειδικά αυτά που κατέχουν δημόσιες θέσεις. Ταυτόχρονα αναγνώριζε ότι -και- το coming out είναι ένα ζήτημα προνομίων: δεν διακυβεύονται για όλα τα άτομα, από κάθε κοινωνικοοικονομική τάξη, σε κάθε φάση της ζωής τους, τα ίδια ζητήματα όταν επεξεργάζονται το coming out τους.

Όχι τυχαία, έλεγε ότι θα ήθελε όλοι οι gay γιατροί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, να κάνουν coming out (αναγνωρίζοντας ότι χωρίς δεδομένα προνόμια και σχετική οικονομική ασφάλεια το coming out είναι ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση και όχι οριζόντια λύση για όλους-ες-α).

Για την πολιτική σημασία του coming out έλεγε:

“Μονο με αυτον τον τρόπο μπορουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. [..] Αν μια σφαίρα σφηνωθεί στο κεφάλι μου, ας ειναι αυτή η σφαίρα που θα καταστρέψει κάθε ντουλάπα σε αυτην την χώρα.”

Όντως, η ζωή του Milk τελείωσε όταν σφηνώθηκε μία (και παραπάνω) σφαίρα στο κεφάλι του -δολοφονήθηκε μέσα στο Δημοτικό Μέγαρο το 1978.

Γιατί έχει σημασία ο Milk και το παράδειγμά του για τους σις/στρέιτ (και όχι μόνο) επαγγελματίες ψυχικής υγείας σήμερα;

Πέρα από τα προφανή, την ανάγκη δηλαδή βασικής ιστορικής γνώσης για την κοινότητα με μέλη της οποίας εργαζόμαστε, είναι σημαντικό το παράδειγμά του για έναν προσωπικό αναστοχασμό:

– Πώς νοηματοδοτούμε το coming out;

– Μπορούμε να αναγνωρίζουμε την σημασία του χωρίς να το ρομαντικοποιούμε;

– Μπορούμε να συνομιλούμε ταυτόχρονα με την αναγκαιότητα αλλά και την ευαλωτότητά του;

Αν είμαστε ΛΟΑΤΚΙ+ επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τι μας δυσκολεύει να είμαστε out σε κάθε κοινωνικό και επαγγελματικό πλαίσιο;

– Πώς διατηρούμε την αυθεντικότητά μας, φροντίζοντας ταυτόχρονα τους εσωτερικούς μας ρυθμούς και σεβόμενοι-ες-α τα αντικειμενικά εμπόδια που μπορεί να συναντάμε;

– Πώς όλα αυτά αλληλεπιδρούν με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε;

Στο Orlando LGBT+, όσα άτομα είμαστε κουίρ επαγγελματίες και κοινωνικοί επιστήμονες, είμαστε Out ως προς τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητές μας.

Είναι κάτι που επιφέρει θετικά, αλλά και αρνητικά αποτελέσματα και τιμήματα.

Είμαστε όμως εδώ, στον πρώτο ανάλογο επιστημονικό φορέα στην Ελλάδα, γιατί άτομα σαν τον Harvey Milk εξήγησαν τη σημασία της ορατότητας -και κάποια από αυτά πέθαναν εξαιτίας της.

Κλείνουμε με μια φράση-σήμα κατατεθέν του, που απηύθηνε στο κοινό σε κάθε ομιλία του για τα ΛΟΑΤΚΙ+/ανθρώπινα δικαιώματα, για να δείξει την ανάγκη συσπείρωσης γύρω από την υπεράσπισή τους -και χρησιμοποιώντας επίτηδες μια λέξη (“στρατολόγηση”) που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές αρνητικά σε πολλά ομοτρανσφοβικά επιχειρήματα:

“My name is Harvey Milk and I’m here to recruit you”.

(“Το όνομά μου είναι Χάρβεϊ Μιλκ και είμαι εδώ για να σας στρατολογήσω”).

Ευχαριστούμε.

…………………………………………….

*Περιγραφή εικόνας: o Milk χαμογελά, σε ασπρόμαυρη φωτογραφία. Κοντινό πλάνο από το στέρνο και πάνω, φορά κοστούμι.

**Αν δεν την έχετε δει, προτείνουμε την ομώνυμη ταινία για τη ζωή του Μιλκ με τον Σον Πεν.

Εδώ και εδώ θα βρείτε άρθρρα στα ελληνικά, και το site του MilkFoundation με ανεξάντλητες πληροφορίες.