Η υπερηφάνεια και η ψυχική ανθεκτικότητα

Mερικά από τα ενθύμια του Orlando LGBT+ από το περσινό μας Pride.

Σήμερα θα γινόταν το 16ο Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, το οποίο αναβλήθηκε βέβαια λόγω της πανδημίας.

Η ημέρα του Pride αποτελεί για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλον τον κόσμο μία ημέρα μεγαλύτερης ορατότητας, αυξημένου αισθήματος ασφάλειας και κοινότητας, υπερηφάνιας και διεκδικήσεων.

Η απώλειά της επομένως αποτελεί κάτι παραπάνω από την απώλεια μίας γιορτής, μίας παρέλασης ή μίας πορείας αντίστασης και αγώνα. Με την απουσία του Pride από τον φετινό Ιούνιο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα χάνουν μία ευκαρία συνάντησης και ενδυνάμωσης.

Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας θυμίζουμε ότι το αίσθημα υπερηφάνιας για καταπιεσμένες κοινωνικές ταυτότητες αποτελεί παράγοντα ψυχικής ανθεκτικότητας για τα άτομα μειονοτικών ομάδων, μειώνοντας τις προκλήσεις ψυχικής υγείας και την αυτοκτονικότητα.

Η υπερηφάνια λοιπόν είναι απαραίτητη σε πολιτικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Οι συμβολισμοί της σημερινής απουσίας του φεστιβάλ υπερηφάνιας μπορεί να είναι διαφορετικοί για κάθε άτομο και να βαραίνουν λιγότερο ή πολύ περισσότερο.
Σήμερα ας ακούσουμε ακόμα παραπάνω τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα του περιβάλλοντός μας, και ας ενισχύσουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί τα αισθήματα υπερηφάνιας, κοινότητας, συμμαχίας και αλληλεγγύης.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ας βρούμε μια ευκαιρία να μάθουμε παραπάνω πράγματα για την ιστορία της κοινότητας στην Ελλάδα, αλλά και την ιστορία του Stonewall (ενδεικτικά δείτε το τεύχος “Αόρατη Ιστορία: διαδρομές, βιώματα και πολιτικές των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα” της Η Εφημερίδα των Συντακτών, επιμ. Αγγελίδης, Παπαθανασίου, Χρηστίδη).

Eπίσης, παρακολουθήστε πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα του Global Pride 2020, το οποίο θα γίνει εξ ολοκλήρου on line, στις 27/06/2020, με τον τίτλο: Exist, Resist, Persist.

Ελπίζουμε να τα πούμε σύντομα ξανά στον δρόμο, υπερήφανα και αλληλέγγυα.

Happy pride month!

*Περιγραφή εικόνας για άτομα με αναπηρία όρασης: μια rainbow σημαία, ένα rainbow ξυλόφωνο, φυλλάδια του φορέα μας όπου αναγράφεται η φράση: “Orlando LGBT+ Επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων”, φυλλάδιο από την παράσταση “A New Era”, το τεύχος “Αόρατη Ιστορία” της ΕφΣυν.