Scroll Top

“Η Επιβεβαιωτική Ως Προς Το Φύλο Φροντίδα Για Νεαρά Τρανς Άτομα Δεν Είναι Ούτε Νέα Ούτε Πειραματική: Ένα Χρονοδιάγραμμα Και Μια Συλλογή Μελετών”

*Άρθρο της Julia Serano, δημοσιευμένο στις 16 Μαϊου 2023 στα Αγγλικά εδώ. Η μετάφραση στα Ελληνικά έγινε από το Orlando LGBT+, με την άδεια της συγγραφέως.

Τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα αποτελούν ένα πανπολιτισμικό και διαϊστορικό φαινόμενο. Είναι ευρέως κατανοητό ότι εμείς, όπως και τα ΛΟΑΤΚ+ άτομα γενικότερα, προκύπτουμε λόγω φυσικής ποικιλομορφίας και όχι ως αποτέλεσμα παθολογίας, νεωτερικότητας ή λόγω της τελευταίας θεωρίας συνωμοσίας.

Η επιβεβαιωτική ως προς το φύλο υγειονομική περίθαλψη έχει μακρά ιστορία. Οι πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με τα τρανς άτομα πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες 1910-1930 (Meyerowitz, 2002, σσ. 16-21). Αν και ορισμένοι γιατροί ήταν υποστηρικτικοί από την αρχή, οι περισσότεροι ήταν επιφυλακτικοί. Σε όλη τη διάρκεια του μέσου του εικοστού αιώνα, αυτοί οι σκεπτικιστές γιατροί υπέβαλαν τα τρανς άτομα σε κάθε είδους εναλλακτικές θεραπείες – από την αέναη ψυχανάλυση, τις θεραπείες αποστροφής και τα ηλεκτροσόκ, τη χορήγηση ορμονών σύμφωνα με το αποδοθέν φύλο (π.χ. τεστοστερόνη για τα τρανς γυναίκες/θηλυκότητες), κ.α. – ωστόσο καμία από αυτές δεν λειτουργούσε. Η μόνη μεταχείριση που επέτρεπε αξιόπιστα στα τρανς άτομα να ζήσουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή ήταν να τους επιτραπεί η φυλομετάβαση. Ενώ οι γιατροί αρχικά ανησυχούσαν ότι πολλά άτομα θα μετανιώσουν τελικά για την απόφαση αυτή, μελέτες, η μία μετά την άλλη, έχουν δείξει ότι η επιβεβαιωτική ως προς το φύλο φροντίδα έχει πολύ μικρότερο ποσοστό ατόμων που μετανιώνουν (συνήθως γύρω στο 1 ή 2 τοις εκατό) από οποιαδήποτε άλλη σχεδόν ιατρική διαδικασία. Δεδομένων όλων αυτών, καθώς και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει κανένα τεστ (ιατρικό, ψυχολογικό ή άλλο) για το αν κάποιο άτομο είναι τρανς, κοντά στην αλλαγή του αιώνα, οι γιατροί άρχισαν να απομακρύνονται από τo αυστηρό gatekeeping και να προσανατολίζονται σε ένα μοντέλο ενημερωμένης συγκατάθεσης για να αποκτήσουν τα ενήλικα τρανς άτομα επιβεβαιωτική ως προς το φύλο φροντίδα.

Τα τρανς παιδιά υπήρχαν πάντα – πράγματι, τα περισσότερα ενήλικα τρανς άτομα μπορούν να σας μιλήσουν για τα τρανς παιδικά τους χρόνια. Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, αν και κάποια τρανς παιδιά έκαναν κοινωνική μετάβαση (Gill-Peterson, 2018), τα περισσότερα είχαν δεχθεί ακύρωση της ταυτότητας φύλου τους, είτε από γονείς που δεν τα πίστευαν είτε από γιατρούς που τα υπέβαλαν σε θεραπείες “επανόρθωσης φύλου” ή “μεταστροφής”. Το σκεπτικό πίσω από τις τελευταίες ήταν η πεποίθηση εκείνης της εποχής ότι η ταυτότητα φύλου είναι ευπροσάρμοστη και υπόκειται σε αλλαγές κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει (βλ. π.χ. Diamond & Sigmundson, 1997Reiner & Gearhart, 2004). Με την πάροδο των ετών, έγινε σαφές ότι αυτές οι προσπάθειες μεταστροφής ήταν όχι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά προκαλούσαν πραγματική ζημιά – αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες επαγγελματικές οργανώσεις υγείας αντιτίθενται σε αυτές σήμερα.

Δεδομένης της βλάβης που προκαλούν οι προσεγγίσεις που δεν επιβεβαιώνουν το φύλο, κοντά στην αλλαγή του αιώνα, οι γιατροί και οι κλινικές φύλου άρχισαν να κινούνται προς αυτό που έχει γίνει γνωστό ως το μοντέλο επιβεβαίωσης του φύλου – να πώς περιέγραψα εν συντομία αυτή την προσέγγιση στο κείμενό μου το 2016 Detransition, Desistance, and Disinformation: A Guide for Understanding Transgender Children Debates:

Αντί να ντροπιάζονται από τις οικογένειές τους και να εξαναγκάζονται σε έμφυλη συμμόρφωση, στα παιδιά αυτά δίνεται το περιθώριο να εξερευνήσουν το φύλο τους. Εάν αυτοπροσδιορίζονται διαρκώς, επίμονα και με συνέπεια ένα φύλο διαφορετικό από αυτό που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση, τότε η ταυτότητά τους γίνεται σεβαστή και τους δίνεται η ευκαιρία να ζήσουν ως μέλη αυτού του φύλου. Εάν παραμένουν ευτυχισμένα με το φύλο που αυτοπροσδιορίζονται, τότε μπορεί αργότερα να τους χορηγηθούν αναστολείς εφηβείας για να ανακόψουν τις ανεπιθύμητες σωματικές αλλαγές μέχρι να είναι αρκετά μεγάλα (συχνά στην ηλικία των δεκαέξι ετών) ώστε να λάβουν ενημερωμένη απόφαση σχετικά με το αν θα προβούν ή όχι σε ορμονική μετάβαση. Εάν αλλάξουν γνώμη σε οποιοδήποτε σημείο της πορείας τους, τότε είναι ελεύθερα να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές στη ζωή τους ή/και να αναζητήσουν άλλες ταυτότητες.

Όλα αυτά τα στάδια διανέμονται σε βάθος χρόνου και τα παιδιά αξιολογούνται σε κάθε βήμα αυτής της πορείας. Η κοινωνική μετάβαση και η καθυστέρηση της εφηβείας είναι πλήρως αναστρέψιμες. Η ορμονοθεραπεία είναι μερικώς αναστρέψιμη ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπείας. Οι επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο χειρουργικές επεμβάσεις συνήθως πραγματοποιούνται μετά το στάδιο της ορμονοθεραπείας, συχνά στην ενήλικη ζωή. Μια πιο εμπεριστατωμένη επισκόπηση αυτού του μοντέλου και του σκεπτικού πίσω από αυτό μπορεί να βρεθεί στο Hidalgo et al. (2013)· για μια λεπτομερή περιγραφή των πρακτικών μιας κλινικής επιβεβαίωσης φύλου, βλ. Chen et al. (2016).

Σήμερα, το 2023, βιώνουμε έναν ολικό ηθικό πανικό κατά των τρανς ατόμων που εκδηλώνεται σε πολλά μέτωπα: στον αθλητισμό, στις δημόσιες τουαλέτες, στην απαγόρευση βιβλίων, στα σχολικά καταλύματα, στις drag παραστάσεις, κ.ο.κ. Αλλά αναμφίβολα, οι αντι-τρανς ακτιβιστές έχουν κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στις προσπάθειές τους να υπονομεύσουν και να περιορίσουν την επιβεβαιωτική ως προς το φύλο φροντίδα για τους τρανς νέα άτομα. Η προσέγγισή τους εκμεταλλεύεται την έλλειψη ευαισθητοποίησης του γενικού κοινού σχετικά με τις τρανς εμπειρίες και την τρανς υγειονομική περίθαλψη. Για παράδειγμα, οι αντι-τρανς ακτιβιστές θα υποστηρίξουν ότι τα παιδιά υιοθετούν τις τρανς ταυτότητες από ιδιοτροπία ή επιπολαιότητα, και ότι πρόκειται μόνο για μια φάση, την οποία απλώς θα ξεπεράσουν μεγαλώνοντας. Ή θα ισχυριστούν ότι η επιβεβαιωτική ως προς το φύλο προσέγγιση είναι νέα, πειραματική και δεν έχει δοκιμαστεί σχολαστικά ακόμη. Ή θα κάνουν να φαίνεται ότι τα παιδιά “βιάζονται να μπουν σε ορμόνες και χειρουργικές επεμβάσεις” σε νεαρή ηλικία και με ελάχιστη έως καθόλου αξιολόγηση. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, αλλά τείνουν να φαίνονται στο μέσο άνθρωπο ως εφικτοί και ανησυχητικοί.

Έγραψα αυτό το άρθρο για να αντιμετωπίσω αυτές τις αδυσώπητες προσπάθειες για παραποίηση της επιβεβαιωτικής ως προς το φύλο φροντίδας για τα τρανς νέα άτομα, και ως πηγή για το μέσο άτομο για να καταλάβει πόσο καθιερωμένο και εκτενώς ερευνημένο είναι αυτό το πεδίο. Θα τελειώσει με έναν μακρύ κατάλογο παραπομπών (προς το παρόν πάνω από εκατό, θα ακολουθήσουν κι άλλες), ώστε τα ενδιαφερόμενα άτομα να μπορούν να διαβάσουν τα ίδια αυτές τις μελέτες, αν το επιθυμούν. Αλλά πρώτα, μερικά εισαγωγικά στοιχεία.

Ποια Είμαι Εγώ;

Είμαι τρανς συγγραφέας και βιολόγος που έχει ερευνήσει και γράψει για την επιστήμη και την υγειονομική περίθαλψη που σχετίζεται με τις τρανς ταυτότητες από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 – δείτε το κεφάλαιο 7 του βιβλίου μου Whipping Girl του 2007 και τα πολλά επακόλουθα δοκίμια και άρθρα μου σε περιοδικά που συγκεντρώνονται στην ιστοσελίδα μου Trans Psychology.

To “Gish Gallop”

Σύμφωνα με τη Wikipedia, το Gish gallop[1] συμβαίνει όταν “ένας συζητητής αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο με μια ταχύτατη σειρά από πολλά ευλογοφανή επιχειρήματα, μισές αλήθειες, παραποιήσεις και ξεκάθαρα ψέματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που καθιστά αδύνατο για τον αντίπαλο να τα αντικρούσει όλα στο πλαίσιο μιας επίσημης συζήτησης”.

Όπως οι δημιουργιστές, οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής και οι αντι-εμβολιαστές, έτσι και οι αντι-τρανς ακτιβιστές αγαπούν το Gish gallop, καθώς είναι ένας βολικός τρόπος για να κάνουν να φαίνεται ότι ένας καθιερωμένος επιστημονικός τομέας είναι ύποπτος και γεμάτος ανακρίβειες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, όταν έρθουν αντιμέτωποι με αυτό το άρθρο, οι αντι-τρανς ακτιβιστές θα πουν, “Ναι αλλά τι γίνεται με τη “μεταβολή στα ποσοστά φύλου,” ή την “ROGD[2]/κοινωνική μετάδοση,” ή το “detransition[3],” ή το “παραίτηση από την τρανς ταυτότητα του 80%”, ή “τη μεταστροφή γκέι ατόμων/την εξάλειψη των λεσβιών,” ή την “αυτογυναικοφιλία,” ή το “grooming,” κ.ο.κ. Κατ’ επανάληψη, επ’ άπειρον.

Εξετάζω τα συγκεκριμένα επιχειρήματα στους σχετικούς συνδέσμους. Αλλά είμαι βέβαιη ότι οι αντι-τρανς ακτιβιστές θα βρουν και άλλα, καθώς αυτή είναι η φύση αυτής της στρατηγικής: απλά να θέτουν όλο και περισσότερα ερωτήματα.

Με αυτά τα δεδομένα, παρακαλώ τους αναγνώστες να μη δίνουν σημασία στο Gish gallop και να επικεντρωθούν στον μεγάλο όγκο της έρευνας που θα παρουσιάσω παρακάτω. Όπως σε κάθε τομέα (π.χ. εξέλιξη, κλιματική επιστήμη, εμβολιασμός), οι ερευνητές δεν συμφωνούν πάντα σε κάθε σημείο και υπάρχουν πάντα εκκρεμή ερωτήματα προς διερεύνηση. Αλλά η γενική ουσία – ότι οι προσεγγίσεις που δεν επιβεβαιώνουν το φύλο είναι επιβλαβείς και ότι οι επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο προσεγγίσεις είναι ευεργετικές – είναι ευρέως αποδεκτή από τους σύγχρονους επαγγελματίες της τρανς υγείας.

Η Μεγαλύτερη Ένδειξη

Έχω διαβάσει αναρίθμητα άρθρα που εκφράζουν τρανς σκεπτικισμό και “απλώς θέτουν ερωτήματα” σχετικά με το επιβεβαιωτικό μοντέλο για το φύλο, και πάντα έχουν μια κραυγαλέα παράλειψη. Συγκεκριμένα, επικεντρώνονται αποκλειστικά στις πρακτικές που επιβεβαιώνουν το φύλο – κοινωνική μετάβαση, καθυστέρηση της εφηβείας, ορμονοθεραπεία και χειρουργικές επεμβάσεις – και τις παρουσιάζουν ως “νέες” και “ενεργές” παρεμβάσεις που απαιτούν περαιτέρω έλεγχο. Αυτή η πλαισίωση δημιουργεί την εντύπωση ότι η εναλλακτική προσέγγιση (παθητικά “να μην κάνουμε τίποτα”) να είναι μια εγγενώς ουδέτερη και λιγότερο επικίνδυνη επιλογή. Αλλά το “να μην κάνουμε τίποτα” δεν είναι να μην κάνουμε τίποτα! Περιλαμβάνει την ενεργή μη επιβεβαίωση του φύλου των τρανς παιδιών – και έχουμε πολλές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της προσέγγισης.

Εδώ είναι ένα απόσπασμα από τους Hidalgo et al. (2013) που συζητούν αυτό:

Τα παιδιά που δεν έχουν αυτές τις ελευθερίες από παράγοντες των αναπτυξιακών τους συστημάτων (π.χ. οικογένεια, συνομήλικοι, σχολείο) διατρέχουν αργότερα τον κίνδυνο να αναπτύξουν μια καθοδική αλληλουχία ψυχοκοινωνικών αντιξοοτήτων, όπως καταθλιπτικά συμπτώματα, χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή, αυτοτραυματισμούς, απομόνωση, αστεγία, φυλάκιση, μετατραυματικό στρες, αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρες αυτοκτονίας. [D’Augelli, Grossman, & Starks, 2006; Garofalo, Deleon, Osmer, Doll, & Harper, 2006; Roberts, Rosario, Corliss, Koenen, & Bryn Austin, 2012; Skidmore, Linsenmeier, & Bailey, 2006; Toomey, Ryan, Díaz, Card, & Russell, 2010; Travers et al., 2012].

Μια πιο πρόσφατη ανασκόπηση (Temple Newhook et al., 2018b) αναλύει εκτενέστερα τις βλάβες που συνδέονται με την μη επιβεβαιωτική προσέγγιση για το φύλο:

Οι αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που δεν τους επιτρέπεται να εκφράζουν ελεύθερα το φύλο τους μέσα στα βασικά αναπτυξιακά τους πλαίσια, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας και του σχολείου, μπορεί να κινδυνεύουν από αρνητικά ψυχοκοινωνικά αποτελέσματα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Αυτά περιλαμβάνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή, κακή ψυχική υγεία, έλλειψη επαρκούς στέγασης, μετατραυματικό στρες, και αυτοκτονικές σκέψεις και απόπειρες.

Καναδικές έρευνες δείχνουν ότι ένας από τους βασικούς τομείς που προκαλούν δυσφορία για τα νεαρά τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα είναι η έλλειψη γονικής υποστήριξης. Μια καλά σχεδιασμένη επαρχιακή έρευνα σε περισσότερα από 400 τρανς νέα άτομα στο Οντάριο, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Καναδικά Ινστιτούτα Ερευνών Υγείας, αποκάλυψε ότι τα νέα άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου δεν υποστηρίζεται ισχυρά από τους γονείς τους αντιμετωπίζουν 14 φορές υψηλότερο ποσοστό απόπειρας αυτοκτονίας σε σχέση με τα συνομήλικα τους άτομα που λαμβάνουν υποστήριξη. Τα τρανς νέα άτομα χωρίς ισχυρή οικογενειακή υποστήριξη ανέφεραν επίσης λιγότερο θετική ψυχική υγεία, περισσότερη κατάθλιψη, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “οτιδήποτε λιγότερο από ισχυρή υποστήριξη μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ευημερία του παιδιού”.

Οποιοδήποτε άρθρο που εξετάζει την επιβεβαιωτική ως προς το φύλο φροντίδα και δεν επιχειρεί καν να ασχοληθεί με όλες αυτές τις έρευνες που καταδεικνύουν τις πολύ πραγματικές αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν οι μη επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο προσεγγίσεις στα τρανς νέα άτομα, προδίδει τον εαυτό του. Είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία ότι ο/η συγγραφέας είτε δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει σωστά το θέμα, είτε είχε λάβει θέση από πριν  και έκρυψε σκόπιμα αυτές τις πληροφορίες από τους αναγνώστες. Όπως και να έχει, οι κριτικές και οι ανασκοπήσεις του επιβεβαιωτικού μοντέλου για το φύλο που παραλείπουν αυτό το κρίσιμο κομμάτι της ιστορίας θα πρέπει να απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Μη Aναστρέψιμη!

Εκτός από όλες τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις, η υποτιθέμενη παθητική και ουδέτερη προσέγγιση του “να μην κάνουμε τίποτα” αναγκάζει τα τρανς έφηβα άτομα σε ανεπιθύμητες ενδογενείς εφηβείες. Ενώ οι αντι-τρανς ακτιβιστές σπεύδουν να κατακρίνουν τις επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο προσεγγίσεις ότι είναι “μη αναστρέψιμες” και συνεπάγονται “μια ζωή ιατρικοποίησης”, δεν συζητούν ποτέ πώς ο περιορισμός της επιβεβαιωτικής ως προς το φύλο φροντίδας θα οδηγήσει σε παρόμοιες μη αναστρέψιμες αλλαγές για τα τρανς νέα άτομα και μπορεί να τα αναγκάσει να υποβληθούν σε πρόσθετες ιατρικές διαδικασίες (π.χ. ηλεκτρόλυση, επεμβάσεις στο στήθος και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις) μεταγενέστερα, οι οποίες δεν θα ήταν απαραίτητες εάν είχαν έγκαιρη πρόσβαση σε αναστολείς της εφηβείας και επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο τους ορμόνες.

Στο κείμενο μου Detransition, Desistance, and Disinformation: A Guide for Understanding Transgender Children Debates, προσέφερα το ακόλουθο σενάριο για να αναδείξω αυτό το διπλό πρότυπο:

Σκεφτείτε ένα cis κορίτσι που ήταν πάντα ευτυχισμένο με το φύλο που του έχει αποδοθεί. Στη συνέχεια, ξαφνικά, στην ηλικία των εννέα ή δέκα ετών (καθώς εισέρχεται στην εφηβεία), το σώμα της παρουσιάζει σημάδια αρρενοποίησης και οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα της παράγει τεστοστερόνη (ενημερωτικά, αυτή δεν είναι μια υποθετική συνθήκη  για κάποια ίντερσεξ παιδιά). Εάν αυτό το παιδί ήταν τρομοκρατημένο για αυτές τις πιθανές ανεπιθύμητες αλλαγές και ζητούσε ορμονική παρέμβαση (την οποία ο γιατρός επιβεβαίωνε ότι θα ήταν ασφαλής και αποτελεσματική), θα σεβόσασταν την απόφασή της και θα της επιτρέπατε να προχωρήσει σε αυτήν; Ή θα απορρίπτατε την επιθυμία της λόγω της έλλειψης ωριμότητάς της και θα επιμένατε να αντιμετωπίσει απλώς την τεστοστερόνη μέχρι να γίνει δεκαοκτώ ετών και να είναι σε θέση να πάρει μια ενήλικη απόφαση; Όπως και με το τελευταίο παράδειγμα, αν αυτό το σενάριο σας ανησυχεί, αλλά η ιδέα ότι τα τρανς παιδιά αναγκάζονται να βιώσουν ανεπιθύμητες εφηβείες δεν σας ανησυχεί, τότε σαφώς εκτιμάτε τα σώματα και τις ζωές των cis ατόμων περισσότερο απ΄ όσο των τρανς.

Στην τηλεοπτική σειρά Succession, η εταιρεία που μοιάζει με τη Fox News και βρίσκεται στο επίκεντρο της σειράς έχει μια εσωτερική έκφραση για να απορρίπτει τις περιπτώσεις που μέλη περιθωριοποιημένων ομάδων τραυματίζονται ή πεθαίνουν ως αποτέλεσμα των πρακτικών της: “Δεν εμπλέκεται κανένα πραγματικό πρόσωπο”. Κάθε φορά που οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο πρακτικές πρέπει να περιοριστούν ή να απαγορευτούν προκειμένου να προστατευτεί το 1 ή 2 τοις εκατό των ανθρώπων που μπορεί αργότερα να το μετανιώσουν, χωρίς να αναλογιστούν πώς αυτό θα προκαλούσε χάος στις ζωές του υπόλοιπου 98-99 τοις εκατό, αυτό που λένε είναι ότι τα τρανς παιδιά δεν “μετράνε” στα μάτια τους. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει σε εκείνα, επειδή Δεν Εμπλέκεται Κανένα Πραγματικό Πρόσωπο.

Πειραματική!

Εκτός από τις αναφωνήσεις ότι η επιβεβαιωτική ως προς το φύλο φροντίδα είναι “μη αναστρέψιμη”, οι αντι-τρανς ακτιβιστές λατρεύουν επίσης να την αποκαλούν “πειραματική”. Πιθανόν να κλίνουν προς αυτή τη λέξη επειδή φέρνει στο μυαλό τους εικόνες “τρελών επιστημόνων” που δημιουργούν “τέρατα του Φρανκενστάιν” (έτσι έχουν ιστορικά φανταστεί ορισμένα cis άτομα τα τρανς άτομα- βλ. Stryker, 1994). Αν τους ζητηθεί, πιθανόν να επιμείνουν ότι εννοούν “πειραματική” με την έννοια ότι η επιβεβαιωτική ως προς το φύλο φροντίδα είναι “νέα και μη δοκιμασμένη”, αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια (βλ. τη σωρεία ερευνητικών μελετών παρακάτω).

Η ετικέτα “πειραματική” χρησιμοποιείται πιο συχνά κατά των αναστολέων της εφηβείας, πιθανώς επειδή ο μέσος άνθρωπος δεν είναι εξοικειωμένος με αυτούς. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πρόωρης εφηβείας από τη δεκαετία του 1980 (Comite et al., 1981Mancuso et al., 1989) και για την αποτροπή της ανεπιθύμητης ενδογενούς εφηβείας σε τρανς νέα άτομα από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990 (Cohen-Kettenis & van Goozen, 1998van der Loos et al., 2023). Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα γι’ αυτούς, θα πρότεινα την προσιτά γραμμένη επιστημονική ανασκόπηση των Giordano & Holm, 2020, με τίτλο “Είναι η θεραπεία αναστολής της εφηβείας ‘πειραματική θεραπεία’?”, καθώς απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τη μέθοδο, την αποτελεσματικότητά της, τις πιθανές παρενέργειες κ.ο.κ.

Η ανασκόπηση των Giordano & Holm ασχολείται επίσης με έναν άλλο συνήθη ισχυρισμό που προβάλλεται κατά της επιβεβαιωτικής ως προς το φύλο φροντίδας, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν “υψηλής ποιότητας μελέτες”. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές μελέτες υψηλής ποιότητας: αξιόπιστες μεθοδολογίες, σημαντικά μεγέθη δείγματος, δημοσιευμένες σε έγκριτα περιοδικά, κ.λπ. Όταν οι τρανς-σκεπτικιστές υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αυτό που πραγματικά εννοούν είναι ότι δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες – όπου ούτε ο γιατρός ούτε ο ασθενής γνωρίζουν αν έλαβαν το εν λόγω φάρμακο ή αν έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ενώ αυτό είναι σίγουρα το “χρυσό πρότυπο” για τις ιατρικές δοκιμές, δεν είναι λογικά εφικτό σε περιπτώσεις όπως αυτή, καθώς τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς θα υπέθεταν γρήγορα σε ποια ομάδα είχαν κατανεμηθεί με βάση τις αλλαγές (ή την έλλειψη αυτών) στο σώμα τους. Η ανασκόπηση εμβαθύνει επίσης σε ηθικά ζητήματα σχετικά με την παρακράτηση αυτής της θεραπείας που καθιστούν αδύνατες τις ελεγχόμενες μελέτες. (Για περισσότερα σχετικά με αυτό, βλέπε Ashley et al. (2023), Οι τυχαιοποιημένες-ελεγχόμενες δοκιμές είναι μεθοδολογικά ακατάλληλες για τις υπηρεσίες υγείας για τρανς εφήβους.

The Proof Is in the Pudding[4]

Όπως είπα στην ενότητα Gish gallop, οι αντι-τρανς ακτιβιστές θα εγείρουν αναμφίβολα πρόσθετες ανησυχίες σχετικά με το αν τα τρανς νέα άτομα αξιολογούνται σωστά, ή αν κάποια παιδιά βιώνουν “ROGD” αντί για καλή τη πίστει δυσφορία φύλου, ή αν υπάρχει μια επιδημία ατόμων που κάνουν detransition αυτές τις μέρες, και ούτω καθεξής. Μου είναι αδύνατο να εξετάσω κάθε ζήτημα που θέτουν εδώ. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι, αν κάποιο από αυτά τα πράγματα ίσχυε, τότε θα περιμέναμε να αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες μελέτες – δηλαδή, θα υπήρχε μια απότομη μείωση της αποτελεσματικότητας της επιβεβαιωτικής ως προς το φύλο φροντίδας και μια αμοιβαία αύξηση των ποσοστών μετάνοιας. Ωστόσο, όλες οι πιο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει (βλ. π.χ., Olson et al., 2022De Castro et al., 2022Tang et al., 2022van der Loos et al., 2022Chen et al., 2023Jedrzejewski et al., 2023).

Είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη απτών αποδείξεων που οδηγεί τους τρανς-σκεπτικιστές να αναζητούν μελέτες αποκλίσεων, να βασίζονται σε ανεκδοτολογικές αναφορές, να ενισχύουν τις φωνές των γιατρών που έχουν αντίθετες απόψεις και να προσκολλώνται σε νέες εναλλακτικές υποθέσεις όπως “ROGD/κοινωνική μετάδοση” ή “διερευνητική θεραπεία φύλου“, επειδή μόνο αυτές έχουν. Απλώς όμως δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί η επιστήμη.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν ιατρικό τομέα εκατό ετών, ο οποίος σταδιακά έχει καταλήξει στο συμπέρασμα (ιδίως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες) ότι οι μη επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο προσεγγίσεις είναι επιβλαβείς και οι επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο προσεγγίσεις είναι ευεργετικές. Αυτή η συναίνεση δεν εξαφανίζεται αυτόματα μόνο και μόνο επειδή ορισμένα άτομα συνεχίζουν να “έχουν απορίες” ή να “εκφράζουν ανησυχίες”.

Ένα Σύντομο Χρονοδιάγραμμα Του Μοντέλου Επιβεβαίωσης Του Φύλου Για Τα Τρανς Νέα Άτομα

Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να αποτελέσει την εγκυρότερη ιστορία του τρόπου με τον οποίο προέκυψε το επιβεβαιωτικό ως προς το φύλο μοντέλο για τα τρανς και φυλοδιαφορετικά νέα άτομα. Περισσότερο, είναι η πρόχειρη προσπάθειά μου να συνθέσω αυτή την ιστορία από τις ερευνητικές μελέτες και τις ανασκοπήσεις που έχω στη διάθεσή μου.

Ενώ οι επανορθωτικές θεραπείες/θεραπείες μεταστροφής φύλου αποτελούσαν κυρίαρχη κλινική προσέγγιση για τα φυλοδιαφορετικά νέα άτομα από τα μέσα έως το τέλος του εικοστού αιώνα, η ηθική και η αποτελεσματικότητά τους είχαν συζητηθεί επί μακρόν στον τομέα – συζητώ μέρος αυτής της ιστορίας σε αυτό το άρθρο και τις σχετικές αναφορές σε αυτό.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι γιατροί στην Ολλανδία άρχισαν να χορηγούν στα έφηβα τρανς άτομα αναστολείς της εφηβείας κατά την έναρξη της εφηβείας, και στη συνέχεια επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο ορμόνες περίπου στην ηλικία των 16 ετών. Αυτό έγινε γνωστό ως “ολλανδικό πρωτόκολλο” ή “ολλανδικό μοντέλο”. Η προσέγγιση αυτή αναγνωρίστηκε ως πιθανή επιλογή από την Παγκόσμια Επαγγελματική Ένωση για την Υγεία των Τρανς ατόμων (WPATH, πρώην HBIGDA) στην 5η έκδοση των Προτύπων Φροντίδας (1998) και την 6η έκδοση (2002).

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, πολλές ομάδες στις ΗΠΑ και αλλού άρχισαν να υιοθετούν το ολλανδικό πρωτόκολλο. Τον Μάιο του 2008, το NPR παρουσίασε μια σειρά δύο τμημάτων που ήταν η πρώτη δημοφιλής είδηση σχετικά με αυτό την οποία θυμάμαι. Το πρώτο επεισόδιο, “Δύο οικογένειες παλεύουν με την ταυτότητα φύλου του γιου τους“, συνέκρινε και αντιπαρέβαλε την προσέγγιση επανόρθωσης/μεταστροφής με αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε επιβεβαιωτική ως προς το φύλο προσέγγιση. Το δεύτερο, “Οι γονείς εξετάζουν θεραπεία για να καθυστερήσουν την εφηβεία του γιου τους”, συζητούσε την ολλανδική προσέγγιση. Αυτές οι ειδήσεις είναι πλέον 15 ετών.

Το 2009, η Ενδοκρινολογική Εταιρεία δημοσίευσε τις πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές της για την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων, οι οποίες συνιστούσαν την καθυστέρηση της εφηβείας ακολουθούμενη από επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο ορμόνες για τα τρανς έφηβα άτομα. Το 2012, η 7η έκδοση των Προτύπων Φροντίδας της WPATH επέκτεινε σημαντικά το τμήμα της για τα τρανς παιδιά και έφηβα άτομα. Εκτός από τη συνέχιση της επικύρωσης της ολλανδικής προσέγγισης, συμπεριέλαβε μια ενότητα σχετικά με την “κοινωνική μετάβαση στην πρώιμη παιδική ηλικία” και περιέγραψε ρητά τις πρακτικές επανόρθωσης/μεταστροφής φύλου ως αναποτελεσματικές και μη ηθικές.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, καθώς η καθυστέρηση της εφηβείας ακολουθούμενη από επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο ορμόνες έγινε συνήθης πρακτική για πολλές κλινικές φύλου, η συζήτηση μετατοπίστηκε περισσότερο προς τα μικρότερα παιδιά. Ενώ η Ολλανδική ομάδα δεν ήταν υπέρ οποιασδήποτε παρέμβασης για τα παιδιά με δυσφορία φύλου πριν από την εφηβεία (αυτό το ονόμασαν “επιφυλακτική αναμονή”, βλ. de Vries & Cohen-Kettenis, 2012), άλλοι επαγγελματίες της τρανς υγείας άρχισαν να υποστηρίζουν την κοινωνική μετάβαση για τα παιδιά που είναι διαρκή, επίμονα και συνεπή με την ταυτότητα φύλου τους. Αρκετές ομάδες άρχισαν να αναφέρονται σε αυτό ως “επιβεβαιωμένη” ή “επιβεβαιωτική” προσέγγιση (βλ. π.χ. Vanderburgh, 2009Hill et al., 2010Malpas, 2011Menvielle and Hill, 2011Olson et al., 2011) και η ονομασία παγιώθηκε όταν ερευνητές από τέσσερις κλινικές φύλου συγκεντρώθηκαν για να δημοσιεύσουν το “Το Μοντέλο Επιβεβαίωσης του Φύλου: Τι γνωρίζουμε και Τι Στοχεύουμε να Μάθουμε” (Hidalgo et al., 2013), το οποίο εξηγεί το σκεπτικό πίσω από αυτή την προσέγγιση και διαλύει τους κοινούς μύθους σχετικά με αυτήν.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, το μοντέλο της επιβεβαίωσης του φύλου έχει γίνει περισσότερο αποδεκτό από την επιφυλακτική αναμονή, λόγω 1) της αυξανόμενης κατανόησης των ψυχολογικών βλαβών που συνδέονται με την μη επιβεβαίωση των μικρών παιδιών, 2) της αναγνώρισης ότι ο ισχυρισμός της “παραίτησης του 80%” ήταν μεθοδολογικά ελαττωματικός (Temple Newhook et al., 2018a & 2018b), και 3) μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά που κάνουν κοινωνική μετάβαση σε νεαρή ηλικία είναι ευτυχισμένα, υγιή και πολύ σπάνια κάνουν detransition (βλ. π.χ., Durwood et al., 2017Gülgöz et al., 2019Olson et al., 2022). Όπως το έθεσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής σε μια δήλωση πολιτικής το 2018:

Οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία και δηλώνουν τρανς και φυλοδιαφορετική ταυτότητα γνωρίζουν το φύλο τους με την ίδια σαφήνεια και συνέπεια όπως και τα αναπτυξιακά ισοδύναμα συνομήλικα τους παιδιά που αυτοπροσδιορίζονται ως cis και επωφελούνται από το ίδιο επίπεδο κοινωνικής αποδοχής. Αυτή η αναπτυξιακή προσέγγιση της επιβεβαίωσης του φύλου έρχεται σε αντίθεση με την ξεπερασμένη προσέγγιση κατά την οποία οι ισχυρισμοί φυλοδιαφορετικότητας ενός παιδιού θεωρούνται “πιθανώς αληθείς” μέχρι μια αυθαίρετη ηλικία (συχνά μετά την έναρξη της εφηβείας) κατά την οποία μπορούν να θεωρηθούν έγκυροι, μια προσέγγιση που οι συγγραφείς της βιβλιογραφίας έχουν ονομάσει “επιφυλακτική αναμονή”. Αυτή η ξεπερασμένη προσέγγιση δεν εξυπηρετεί το παιδί, επειδή του στερείται κρίσιμη υποστήριξη. Η επιφυλακτική αναμονή βασίζεται σε δυαδικές αντιλήψεις για το φύλο, στις οποίες η ποικιλομορφία και η ρευστότητα του φύλου παθολογιοποιούνται· στην επιφυλακτική αναμονή θεωρείται επίσης ότι οι αντιλήψεις για την ταυτότητα φύλου παγιώνονται σε μια ορισμένη ηλικία. Η προσέγγιση επηρεάζεται επίσης από μια ομάδα πρώιμων μελετών με προβληματισμούς ως προς την εγκυρότητα, μεθοδολογικές ατέλειες και περιορισμένη παρακολούθηση σε παιδιά που αυτοπροσδιορίζονταν ως τρανς και φυλοδιαφορετικά και, μέχρι την εφηβεία, δεν αναζήτησαν περαιτέρω θεραπεία (“desisters[5]“). Πιο εύρωστες και τρέχουσες έρευνες προτείνουν ότι, αντί να εστιάζουμε στο ποιος θα γίνει ένα παιδί, το να εκτιμάται γι’ αυτό που είναι, ακόμη και σε νεαρή ηλικία, προάγει τον ασφαλή δεσμό και την ανθεκτικότητα, όχι μόνο για το παιδί αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια.

Υποχρεωτική Λίστα Δηλώσεων Θέσεων Υπέρ της Φροντίδας που Επιβεβαιώνει το Φύλο

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί επαγγελματικοί οργανισμοί υγείας έχουν δημοσιεύσει δηλώσεις θέσεων υπέρ της επιβεβαιωτικής ως προς το φύλο προσέγγισης. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο εξέχουσες:

Συχνά, γίνεται επίκληση σε αυτές τις δηλώσεις θέσης και τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές με ένα τρόπο “επίκλησης στην αυθεντία”. Οι αντι-τρανς ακτιβιστές, από την άλλη πλευρά, θα επιμείνουν ότι όλες αυτές οι ομάδες έχουν “καταληφθεί ιδεολογικά” από τα τρανς άτομα, κάτι που είναι εντελώς φανταστικό. Για την ιστορία, δεν πιστεύω ότι αυτές οι οργανώσεις είναι αλάνθαστες – στην πραγματικότητα, αρκετές από αυτές έχουν συμβάλει στην περιθωριοποίηση των τρανς ατόμων στο παρελθόν (συζητείται στο Κεφάλαιο 7 του Whipping Girl). Αλλά το μόνο πράγμα που είναι αναμφίβολα αληθινό είναι ότι όλες αυτές οι οργανώσεις είναι εγγενώς συντηρητικές, συχνά μέχρις εσχάτων. Το γεγονός ότι όλες υποστηρίζουν την επιβεβαιωτική ως προς το φύλο φροντίδα και καταδικάζουν τις πρακτικές που δεν επιβεβαιώνουν το φύλο στις μέρες μας αποτελεί απόδειξη του πόσα επιστημονικά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ένας Μη Περιεκτικός Χρονολογικός Κατάλογος Ερευνητικών Μελετών Και Ανασκοπήσεων.

Τέλος, ακολουθεί ο κατάλογος των ερευνητικών μελετών και των ανασκοπήσεων που υποστηρίζουν την τρέχουσα επιστημονική συναίνεση ότι οι μη επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο προσεγγίσεις είναι επιβλαβείς και οι επιβεβαιωτικές ως προς το φύλο προσεγγίσεις είναι ευεργετικές για τα τρανς νέα άτομα. Είναι ταξινομημένες ανά έτος, με τα άρθρα μέσα σε κάθε έτος ταξινομημένα αλφαβητικά. Προφανώς, πολλά από αυτά είναι προσβάσιμα με χρέωση, αλλά αν αναζητήσετε τον τίτλο του άρθρου στο Google Scholar, μπορείτε συχνά να βρείτε συνδέσμους PDF για αυτά.

Αυτή η λίστα δεν είναι σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένη – είναι κυριολεκτικά απλώς όλα τα άρθρα που βρίσκονται στο φάκελο “έρευνα για την επιβεβαιωτική φροντίδα” στον υπολογιστή μου. Τα συγκέντρωσα τυχαία μέσα στα χρόνια, καθώς τα συναντούσα και/ή κάνοντας αναζητήσεις σε συγκεκριμένα επιμέρους θέματα. Για τις πιο αντιπροσωπευτικές μελέτες και ανασκοπήσεις του πεδίου σήμερα, θα πρέπει να μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι το τέλος του καταλόγου και να προχωρήσετε στη συνέχεια προς τα πίσω- η συμπερίληψη παλαιότερων άρθρων έχει σκοπό να δώσει μια αίσθηση της ιστορίας για το πώς εξελίχθηκε αυτό το πεδίο. Σκοπεύω να προσθέσω κι άλλες αναφορές καθώς θα τις γνωρίζω, οπότε θεωρήστε αυτόν τον κατάλογο ένα έργο σε εξέλιξη.

Είμαι βέβαιη ότι οι τρανς-σκεπτικιστές θα διαμαρτυρηθούν που οι αγαπημένες τους μελέτες δεν αναφέρονται εδώ. Φυσικά, είναι ελεύθεροι να φτιάξουν τη δική τους λίστα αν το επιθυμούν, αν και είμαι βέβαιη ότι θα είναι πολύ μικρότερη ή/και θα βασίζεται περισσότερο σε παλαιότερες ξεπερασμένες έρευνες από αυτήν εδώ. Και αναμφίβολα, πιθανότατα θα ψειρίσουν τις επιμέρους μελέτες που παρατίθενται εδώ και θα αποφανθούν για το πώς υποτίθεται ότι είναι ελαττωματικές. Ως επιστημόνισσα, θα είμαι η πρώτη που θα παραδεχτεί ότι καμία ερευνητική μελέτη δεν είναι τέλεια. Αλλά τα επιστημονικά πεδία δεν βασίζονται σε κάποια μεμονωμένη μελέτη. Αντίθετα, προκύπτουν ως αποτέλεσμα πολλαπλών ανεξάρτητων ομάδων που διεξάγουν παρόμοιες έρευνες και καταλήγουν όλα στα ίδια γενικά συμπεράσματα. Αυτό ακριβώς είναι που καταγράφεται εδώ.

1998

Cohen-Kettenis, Peggy T., and Stephanie HM van Goozen. “Pubertal delay as an aid in diagnosis and treatment of a transsexual adolescent.” European child & adolescent psychiatry 7, no. 4 (1998): 246–248. https://doi.org/10.1007/s007870050073

2001

Smith, Yolanda LS, Stephanie HM Van Goozen, and Peggy T. Cohen-Kettenis. “Adolescents with gender identity disorder who were accepted or rejected for sex reassignment surgery: a prospective follow-up study.” Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry 40, no. 4 (2001): 472–481. https://doi.org/10.1097/00004583-200104000-00017

2002

Cohen-Kettenis, Peggy T., and Stephanie HM Van Goozen. “Adolescents who are eligible for sex reassignment surgery: Parental reports of emotional and behavioural problems.” Clinical Child Psychology and Psychiatry 7, no. 3 (2002): 412–422. https://doi.org/10.1177/1359104502007003008

2005

Smith, Yolanda LS, Stephanie HM Van Goozen, Abraham J. Kuiper, and Peggy T. Cohen-Kettenis. “Sex reassignment: outcomes and predictors of treatment for adolescent and adult transsexuals.” Psychological medicine 35, no. 1 (2005): 89–99. doi:10.1017/S0033291704002776

2006

D’Augelli, Anthony R., Arnold H. Grossman, and Michael T. Starks. “Childhood gender atypicality, victimization, and PTSD among lesbian, gay, and bisexual youth.” Journal of interpersonal violence 21, no. 11 (2006): 1462–1482. https://doi.org/10.1177/0886260506293482

Delemarre-Van De Waal, Henriette A., and Peggy T. Cohen-Kettenis. “Clinical management of gender identity disorder in adolescents: a protocol on psychological and paediatric endocrinology aspects.” European journal of endocrinology 155, no. Supplement_1 (2006): S131-S137. https://doi.org/10.1530/eje.1.02231

Garofalo, Robert, Joanne Deleon, Elizabeth Osmer, Mary Doll, and Gary W. Harper. “Overlooked, misunderstood and at-risk: Exploring the lives and HIV risk of ethnic minority male-to-female transgender youth.” Journal of adolescent health 38, no. 3 (2006): 230–236. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2005.03.023

Saeger, Karen. “Finding our way: Guiding a young transgender child.” Journal of GLBT Family Studies 2, no. 3–4 (2006): 207–245. http://dx.doi.org/10.1300/J461v02n03_11

Skidmore, W. Christopher, Joan AW Linsenmeier, and J. Michael Bailey. “Gender nonconformity and psychological distress in lesbians and gay men.” Archives of sexual behavior 35 (2006): 685–697. https://doi.org/10.1007/s10508-006-9108-5

2007

Ehrensaft, Diane. “Raising girlyboys: A parent’s perspective.” Studies in Gender and Sexuality 8, no. 3 (2007): 269–302. https://doi.org/10.1080/15240650701226581

2008

Brill, Stephanie, and Rachel Pepper, The transgender child: A handbook for families and professionals (San Francisco: Cleis Press, 2008).

Cohen‐Kettenis, Peggy T., Henriette A. Delemarre‐Van De Waal, and Louis JG Gooren. “The treatment of adolescent transsexuals: changing insights.” The journal of sexual medicine 5, no. 8 (2008): 1892–1897. https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2008.00870.x

2009

Ehrensaft, Diane. “One pill makes you boy, one pill makes you girl.” International Journal of Applied Psychoanalytic Studies 6, no. 1 (2009): 12–24. https://doi.org/10.1002/aps.185

Hembree, Wylie C., Peggy Cohen-Kettenis, Henriette A. Delemarre-Van De Waal, Louis J. Gooren, Walter J. Meyer III, Norman P. Spack, Vin Tangpricha, and Victor M. Montori. “Endocrine treatment of transsexual persons: an Endocrine Society clinical practice guideline.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 94, no. 9 (2009): 3132–3154. https://doi.org/10.1210/jc.2009-0345

Spack, Norman P. “An endocrine perspective on the care of transgender adolescents.” Journal of Gay & Lesbian Mental Health 13, no. 4 (2009): 309–319. http://dx.doi.org/10.1080/19359700903165381

Vanderburgh, Reid. “Appropriate therapeutic care for families with pre-pubescent transgender/gender-dissonant children.” Child and Adolescent Social Work Journal 26, no. 2 (2009): 135–154. https://doi.org/10.1007/s10560-008-0158-5

2010

Hill, Darryl B., Edgardo Menvielle, Kristin M. Sica, and Alisa Johnson. “An affirmative intervention for families with gender variant children: Parental ratings of child mental health and gender.” Journal of sex & marital therapy 36, no. 1 (2010): 6–23. http://dx.doi.org/10.1080/00926230903375560

2011

Cohen-Kettenis, Peggy T., Thomas D. Steensma, and Annelou LC de Vries. “Treatment of adolescents with gender dysphoria in the Netherlands.” Child and Adolescent Psychiatric Clinics 20, no. 4 (2011): 689–700. https://doi.org/10.1016/j.chc.2011.08.001

De Vries, Annelou LC, Thomas D. Steensma, Theo AH Doreleijers, and Peggy T. Cohen‐Kettenis. “Puberty suppression in adolescents with gender identity disorder: A prospective follow‐up study.” The journal of sexual medicine 8, no. 8 (2011): 2276–2283. https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2010.01943.x

Ehrensaft, Diane. “Boys will be girls, girls will be boys: Children affect parents as parents affect children in gender nonconformity.” Psychoanalytic Psychology 28, no. 4 (2011): 528–548. https://doi.org/10.1037/a0023828

Kreukels, Baudewijntje PC, and Peggy T. Cohen-Kettenis. “Puberty suppression in gender identity disorder: the Amsterdam experience.” Nature Reviews Endocrinology 7, no. 8 (2011): 466–472. https://doi.org/10.1038/nrendo.2011.78

Malpas, Jean. “Between pink and blue: A multi‐dimensional family approach to gender nonconforming children and their families.” Family process 50, no. 4 (2011): 453–470. https://doi.org/10.1111/j.1545-5300.2011.01371.x

Menvielle, Edgardo, and Darryl B. Hill. “An affirmative intervention for families with gender-variant children: A process evaluation.” Journal of Gay & Lesbian Mental Health 15, no. 1 (2011): 94–123. https://doi.org/10.1080/19359705.2011.530576

Olson, Johanna, Catherine Forbes, and Marvin Belzer. “Management of the transgender adolescent.” Archives of pediatrics & adolescent medicine 165, no. 2 (2011): 171–176. https://doi.org/10.1001/archpediatrics.2010.275

2012

Coleman, Eli, Walter Bockting, Marsha Botzer, Peggy Cohen-Kettenis, Griet DeCuypere, Jamie Feldman, Lin Fraser et al. “Standards of Care for the Health of Transsexual, Transgender, and Gender-Nonconforming People, Version 7.” International Journal of Transgenderism 13, no. 4 (2012): 165–232. https://doi.org/10.1080/15532739.2011.700873

De Vries, Annelou LC, and Peggy T. Cohen-Kettenis. “Clinical management of gender dysphoria in children and adolescents: the Dutch approach.” Journal of homosexuality 59, no. 3 (2012): 301–320. https://doi.org/10.1080/00918369.2012.653300

Edwards-Leeper, Laura, and Norman P. Spack. “Psychological evaluation and medical treatment of transgender youth in an interdisciplinary “Gender Management Service”(GeMS) in a major pediatric center.” Journal of homosexuality 59, no. 3 (2012): 321–336. http://dx.doi.org/10.1080/00918369.2012.653302

Ehrensaft, Diane. “From gender identity disorder to gender identity creativity: True gender self child therapy.” Journal of homosexuality 59, no. 3 (2012): 337–356. https://doi.org/10.1080/00918369.2012.653303

Menvielle, Edgardo. “A comprehensive program for children with gender variant behaviors and gender identity disorders.” Journal of homosexuality 59, no. 3 (2012): 357–368. http://dx.doi.org/10.1080/00918369.2012.653305

Roberts, Andrea L., Margaret Rosario, Heather L. Corliss, Karestan C. Koenen, and S. Bryn Austin. “Childhood gender nonconformity: A risk indicator for childhood abuse and posttraumatic stress in youth.” Pediatrics 129, no. 3 (2012): 410–417. https://doi.org/10.1542/peds.2011-1804

Sherer, Ilana, Stephen M. Rosenthal, Diane Ehrensaft, and Joel Baum. “Child and Adolescent Gender Center: a multidisciplinary collaboration to improve the lives of gender nonconforming children and teens.” Pediatrics in Review 33, no. 6 (2012): 273–275. https://doi.org/10.1542/pir.33-6-273

Spack, Norman P., Laura Edwards-Leeper, Henry A. Feldman, Scott Leibowitz, Francie Mandel, David A. Diamond, and Stanley R. Vance. “Children and adolescents with gender identity disorder referred to a pediatric medical center.” Pediatrics 129, no. 3 (2012): 418–425. https://doi.org/10.1542/peds.2011-0907

Travers, Robb, G. Bauer, Jake Pyne, K. Bradley, L. Gale, and M. Papadimitriou. “Impacts of strong parental support for trans youth: A report for the Children’s Aid Society of Toronto and Delisle Youth Services.” Trans PULSE, Ontario, Canada (2012). https://transpulseproject.ca/wp-content/uploads/2012/10/Impacts-of-Strong-Parental-Support-for-Trans-Youth-vFINAL.pdf

2013

Bauer, Greta R., Jake Pyne, Matt Caron Francino, and Rebecca Hammond. “Suicidality among trans people in Ontario: Implications for social work and social justice.” Service social 59, no. 1 (2013): 35–62. https://doi.org/10.7202/1017478ar

Hidalgo, Marco A., Diane Ehrensaft, Amy C. Tishelman, Leslie F. Clark, Robert Garofalo, Stephen M. Rosenthal, Norman P. Spack, and Johanna Olson. “The Gender Affirmative Model: What We Know and What We Aim to Learn.” Human Development 56, no. 5 (2013): 285–290. https://doi.org/10.1159/000355235

Shumer, Daniel E., and Norman P. Spack. “Current management of gender identity disorder in childhood and adolescence: guidelines, barriers and areas of controversy.” Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity 20, no. 1 (2013): 69–73. https://doi.org/10.1097/MED.0b013e32835c711e

Simons, Lisa, Sheree M. Schrager, Leslie F. Clark, Marvin Belzer, and Johanna Olson. “Parental support and mental health among transgender adolescents.” Journal of adolescent health 53, no. 6 (2013): 791–793. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2013.07.019

Spack, Norman P., “Management of Transgenderism,” JAMA 309, no. 5 (2013): 478–484. https://doi.org/10.1001/jama.2012.165234

Toomey, Russell B., Caitlin Ryan, Rafael M. Diaz, Noel A. Card, and Stephen T. Russell. “Gender-nonconforming lesbian, gay, bisexual, and transgender youth: school victimization and young adult psychosocial adjustment.” Psychology of Sexual Orientation and Gender Diversity 1(S) (2013): 71–80. https://doi.org/10.1037/2329-0382.1.S.71

2014

De Vries, Annelou LC, Jenifer K. McGuire, Thomas D. Steensma, Eva CF Wagenaar, Theo AH Doreleijers, and Peggy T. Cohen-Kettenis. “Young adult psychological outcome after puberty suppression and gender reassignment.” Pediatrics 134, no. 4 (2014): 696–704. https://doi.org/10.1542/peds.2013-2958

Ehrensaft, Diane. “Found in transition: Our littlest transgender people.” Contemporary Psychoanalysis 50, no. 4 (2014): 571–592. http://dx.doi.org/10.1080/00107530.2014.942591

Olson, Johanna, and Robert Garofalo. “The peripubertal gender-dysphoric child: puberty suppression and treatment paradigms.” Pediatric Annals 43, no. 6 (2014): e132-e137. https://doi.org/10.3928/00904481-20140522-08

Pyne, Jake. “Gender independent kids: A paradigm shift in approaches to gender non-conforming children.” The Canadian Journal of Human Sexuality 23, no. 1 (2014): 1–8. https://doi.org/10.3138/cjhs.23.1.CO1

2015

Bauer, Greta R., Ayden I. Scheim, Jake Pyne, Robb Travers, and Rebecca Hammond. “Intervenable factors associated with suicide risk in transgender persons: a respondent driven sampling study in Ontario, Canada.” BMC public health 15, no. 1 (2015): 1–15. https://doi.org/10.1186/s12889-015-1867-2

Costa, Rosalia, Michael Dunsford, Elin Skagerberg, Victoria Holt, Polly Carmichael, and Marco Colizzi. “Psychological support, puberty suppression, and psychosocial functioning in adolescents with gender dysphoria.” The journal of sexual medicine 12, no. 11 (2015): 2206–2214. https://doi.org/10.1111/jsm.13034

Olson, Kristina R., Aidan C. Key, and Nicholas R. Eaton. “Gender cognition in transgender children.” Psychological science 26, no. 4 (2015): 467–474. https://doi.org/10.1177/09567976145681

Shumer, Daniel E., and Norman P. Spack. “Transgender medicine — long-term outcomes from’the Dutch model’.” Nature Reviews Urology 12, no. 1 (2015): 12–13. https://doi.org/10.1038/nrurol.2014.316

2016

Chen, Diane, Marco A. Hidalgo, Scott Leibowitz, Jennifer Leininger, Lisa Simons, Courtney Finlayson, and Robert Garofalo. “Multidisciplinary care for gender-diverse youth: A narrative review and unique model of gender-affirming care.” Transgender Health 1, no. 1 (2016): 117–123. https://doi.org/10.1089/trgh.2016.0009

Edwards-Leeper, Laura, Scott Leibowitz, and Varunee Faii Sangganjanavanich. “Affirmative practice with transgender and gender nonconforming youth: expanding the model.” Psychology of Sexual Orientation and Gender Diversity 3, no. 2 (2016): 165. https://doi.org/10.1037/sgd0000167

Ehrensaft, Diane, The gender creative child: Pathways for nurturing and supporting children who live outside gender boxes (New York, NY: The Experiment, 2016).

Olson, Kristina R., Lily Durwood, Madeleine DeMeules, and Katie A. McLaughlin. “Mental health of transgender children who are supported in their identities.” Pediatrics 137, no. 3 (2016). https://doi.org/10.1542/peds.2015-3223

Olson-Kennedy, Johanna, Peggy T. Cohen-Kettenis, Baudewijntje PC Kreukels, Heino FL Meyer-Bahlburg, Robert Garofalo, Walter Meyer, and Stephen M. Rosenthal. “Research priorities for gender nonconforming/transgender youth: gender identity development and biopsychosocial outcomes.” Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity 23, no. 2 (2016): 172–179. https://doi.org/10.1097/MED.0000000000000236

2017

Durwood, Lily, Katie A. McLaughlin, and Kristina R. Olson. “Mental health and self-worth in socially transitioned transgender youth.” Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry 56, no. 2 (2017): 116–123. https://doi.org/10.1016/j.jaac.2016.10.016

Edwards-Leeper, Laura, Henry A. Feldman, Brenna R. Lash, Daniel E. Shumer, and Amy C. Tishelman. “Psychological profile of the first sample of transgender youth presenting for medical intervention in a US pediatric gender center.” Psychology of Sexual Orientation and Gender Diversity 4, no. 3 (2017): 374. http://dx.doi.org/10.1037/sgd0000239

Hembree, Wylie C., Peggy T. Cohen-Kettenis, Louis Gooren, Sabine E. Hannema, Walter J. Meyer, M. Hassan Murad, Stephen M. Rosenthal, Joshua D. Safer, Vin Tangpricha, and Guy G. T’Sjoen. “Endocrine treatment of gender-dysphoric/gender-incongruent persons: an endocrine society clinical practice guideline.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 102, no. 11 (2017): 3869–3903. https://doi.org/10.1210/jc.2017-01658

Turban, Jack L. “Transgender youth: The building evidence base for early social transition.” Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry 56, no. 2 (2017): 101–102. https://doi.org/10.1016/j.jaac.2016.11.008

2018

Becker, Inga, Matthias Auer, Claus Barkmann, Johannes Fuss, Birgit Möller, Timo O. Nieder, Saskia Fahrenkrug, Thomas Hildebrandt, and Hertha Richter-Appelt. “A cross-sectional multicenter study of multidimensional body image in adolescents and adults with gender dysphoria before and after transition-related medical interventions.” Archives of Sexual Behavior 47 (2018): 2335–2347. https://doi.org/10.1007/s10508-018-1278-4

Ehrensaft, Diane, Shawn V. Giammattei, Kelly Storck, Amy C. Tishelman, and Colt St. Amand. “Prepubertal social gender transitions: What we know; what we can learn — A view from a gender affirmative lens.” International Journal of Transgenderism 19, no. 2 (2018): 251–268. https://doi.org/10.1080/15532739.2017.1414649

Keo-Meier, Colt, and Diane Ehrensaft, “Introduction to the gender affirmative model,” in C. Keo-Meier & D. Ehrensaft (Eds.), The gender affirmative model: An interdisciplinary approach to supporting transgender and gender expansive children. American Psychological Association, 2018, pp. 3–19. https://doi.org/10.1037/0000095-001

Olson, Kristina R., and Selin Gülgöz. “Early findings from the transyouth project: Gender development in transgender children.” Child Development Perspectives 12, no. 2 (2018): 93–97. https://doi.org/10.1111/cdep.12268

Olson-Kennedy, Johanna, Vivian Okonta, Leslie F. Clark, and Marvin Belzer. “Physiologic response to gender-affirming hormones among transgender youth.” Journal of Adolescent Health 62, no. 4 (2018): 397–401. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2017.08.005

Olson-Kennedy, Johanna, Jonathan Warus, Vivian Okonta, Marvin Belzer, and Leslie F. Clark. “Chest reconstruction and chest dysphoria in transmasculine minors and young adults: comparisons of nonsurgical and postsurgical cohorts.” JAMA pediatrics 172, no. 5 (2018): 431–436. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2017.5440

Rafferty, Jason, Michael Yogman, Rebecca Baum, Thresia B. Gambon, Arthur Lavin, Gerri Mattson, Lawrence Sagin Wissow et al. “Ensuring comprehensive care and support for transgender and gender-diverse children and adolescents.” Pediatrics 142, no. 4 (2018). https://doi.org/10.1542/peds.2018-2162

Riggs, Damien W., and Clare Bartholomaeus. “Gaslighting in the context of clinical interactions with parents of transgender children.” Sexual and relationship therapy 33, no. 4 (2018): 382–394. https://doi.org/10.1080/14681994.2018.1444274

Russell, Stephen T., Amanda M. Pollitt, Gu Li, and Arnold H. Grossman. “Chosen name use is linked to reduced depressive symptoms, suicidal ideation, and suicidal behavior among transgender youth.” Journal of Adolescent Health 63, no. 4 (2018): 503–505. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2018.02.003

Temple Newhook, Julia, Jake Pyne, Kelley Winters, Stephen Feder, Cindy Holmes, Jemma Tosh, Mari-Lynne Sinnott, Ally Jamieson, and Sarah Pickett. “A critical commentary on follow-up studies and “desistance” theories about transgender and gender-nonconforming children.” International Journal of Transgenderism 19, no. 2 (2018): 212–224. https://doi.org/10.1080/15532739.2018.1456390

Temple Newhook, Julia, Kelley Winters, Jake Pyne, Ally Jamieson, Cindy Holmes, Stephen Feder, Sarah Pickett, and Mari-Lynne Sinnott. “Teach your parents and providers well: Call for refocus on the health of trans and gender-diverse children.” Canadian Family Physician 64, no. 5 (2018): 332–335. https://www.cfp.ca/content/64/5/332.short

Turban, Jack L., and Diane Ehrensaft. “Research review: gender identity in youth: treatment paradigms and controversies.” Journal of Child Psychology and Psychiatry 59, no. 12 (2018): 1228–1243. https://doi.org/10.1111/jcpp.12833

Wiepjes, Chantal M., Nienke M. Nota, Christel JM de Blok, Maartje Klaver, Annelou LC de Vries, S. Annelijn Wensing-Kruger, Renate T. de Jongh et al. “The Amsterdam cohort of gender dysphoria study (1972–2015): trends in prevalence, treatment, and regrets.” The journal of sexual medicine 15, no. 4 (2018): 582–590. https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2018.01.016

2019

Allen, Luke R.; Watson, Laurel B.; Egan, Anna M.; Moser, Christine N. “Well-being and suicidality among transgender youth after gender-affirming hormones.” Clinical Practice in Pediatric Psychology, 7(3) (2019): 302–311. https://doi.org/10.1037/cpp0000288

Ashley, Florence. “Watchful waiting doesn’t mean no puberty blockers, and moving beyond watchful waiting.” The American Journal of Bioethics, 19, no. 6 (2019) W3-W4, DOI: 10.1080/15265161.2019.1599466

Ashley, Florence. “Thinking an ethics of gender exploration: Against delaying transition for transgender and gender creative youth.” Clinical child psychology and psychiatry 24, no. 2 (2019): 223–236. https://doi.org/10.1177/1359104519836462

Gülgöz, Selin, Jessica J. Glazier, Elizabeth A. Enright, Daniel J. Alonso, Lily J. Durwood, Anne A. Fast, Riley Lowe et al. “Similarity in transgender and cisgender children’s gender development.” Proceedings of the National Academy of Sciences 116, no. 49 (2019): 24480–24485. https://doi.org/10.1073/pnas.1909367116

Olson-Kennedy, Johanna, Yee-Ming Chan, Robert Garofalo, Norman Spack, Diane Chen, Leslie Clark, Diane Ehrensaft, Marco Hidalgo, Amy Tishelman, and Stephen Rosenthal. “Impact of early medical treatment for transgender youth: protocol for the longitudinal, observational trans youth care study.” JMIR Research Protocols 8, no. 7 (2019): e14434. https://doi.org/10.2196/14434

Olson-Kennedy, Johanna, Yee-Ming Chan, Stephen Rosenthal, Marco A. Hidalgo, Diane Chen, Leslie Clark, Diane Ehrensaft, Amy Tishelman, and Robert Garofalo. “Creating the trans youth research network: a collaborative research endeavor.” Transgender health 4, no. 1 (2019): 304–312. https://doi.org/10.1089/trgh.2019.0024

Pariseau, Emily M.; Chevalier, Lydia; Long, Kristin A.; Clapham, Rebekah; Edwards-Leeper, Laura; Tishelman, Amy C. The relationship between family acceptance-rejection and transgender youth psychosocial functioning. Clinical Practice in Pediatric Psychology, 7(3) (2019): 267–277. https://doi.org/10.1037/cpp0000291

Priest, Maura. “Transgender children and the right to transition: Medical ethics when parents mean well but cause harm.” The American Journal of Bioethics 19, no. 2 (2019): 45–59. https://doi.org/10.1080/15265161.2018.1557276

Turban, Jack L., Dana King, Sari L. Reisner, and Alex S. Keuroghlian. “Psychological attempts to change a person’s gender identity from transgender to cisgender: estimated prevalence across US States, 2015.” American Journal of Public Health 109, no. 10 (2019): 1452–1454. https://doi.org/10.2105/AJPH.2019.305237

2020

Ashley, Florence. “Homophobia, conversion therapy, and care models for trans youth: defending the gender-affirmative approach.” Journal of LGBT Youth 17, no. 4 (2020): 361–383. https://doi.org/10.1080/19361653.2019.1665610

Achille, Christal, Tenille Taggart, Nicholas R. Eaton, Jennifer Osipoff, Kimberly Tafuri, Andrew Lane, and Thomas A. Wilson. “Longitudinal impact of gender-affirming endocrine intervention on the mental health and well-being of transgender youths: preliminary results.” International Journal of Pediatric Endocrinology 2020, no. 1 (2020): 1–5. https://doi.org/10.1186/s13633-020-00078-2

Brik, Tessa, Lieke JJJ Vrouenraets, Martine C. de Vries, and Sabine E. Hannema. “Trajectories of adolescents treated with gonadotropin-releasing hormone analogues for gender dysphoria.” Archives of Sexual Behavior 49, no. 7 (2020): 2611–2618. https://doi.org/10.1007/s10508-020-01660-8

Chen, Diane, John F. Strang, Victoria D. Kolbuck, Stephen M. Rosenthal, Kim Wallen, Deborah P. Waber, Laurence Steinberg et al. “Consensus parameter: Research methodologies to evaluate neurodevelopmental effects of pubertal suppression in transgender youth.” Transgender health 5, no. 4 (2020): 246–257. https://doi.org/10.1089/trgh.2020.0006

Claahsen-van der Grinten, Hedi, Chris Verhaak, Thomas Steensma, Tim Middelberg, Joep Roeffen, and Daniel Klink. “Gender incongruence and gender dysphoria in childhood and adolescence — current insights in diagnostics, management, and follow-up.” European journal of pediatrics 180 (2021): 1349–1357. https://doi.org/10.1007/s00431-020-03906-y

de Lara, Diego López, Olga Pérez Rodríguez, Isabel Cuellar Flores, José Luis Pedreira Masa, Lucía Campos-Muñoz, Martín Cuesta Hernández, and José Tomás Ramos Amador. “Psychosocial assessment in transgender adolescents.” Anales de Pediatría (English Edition) 93, no. 1 (2020): 41–48. https://doi.org/10.1016/j.anpede.2020.01.004

Giordano, Simona, and Søren Holm. “Is puberty delaying treatment ‘experimental treatment’?.” International journal of transgender health 21, no. 2 (2020): 113–121. https://doi.org/10.1080/26895269.2020.1747768

Green, Amy E., Myeshia Price-Feeney, Samuel H. Dorison, and Casey J. Pick. “Self-reported conversion efforts and suicidality among US LGBTQ youths and young adults, 2018.” American Journal of Public Health 110, no. 8 (2020): 1221–1227. https://doi.org/10.2105/AJPH.2020.305701

Kaltiala, Riittakerttu, Elias Heino, Marja Työläjärvi, and Laura Suomalainen. “Adolescent development and psychosocial functioning after starting cross-sex hormones for gender dysphoria.” Nordic journal of psychiatry 74, no. 3 (2020): 213–219. https://doi.org/10.1080/08039488.2019.1691260

Kuper, Laura E., Sunita Stewart, Stephanie Preston, May Lau, and Ximena Lopez. “Body dissatisfaction and mental health outcomes of youth on gender-affirming hormone therapy.” Pediatrics 145, no. 4 (2020). https://doi.org/10.1542/peds.2019-3006

Panagiotakopoulos, Leonidas, Veenod Chulani, Atsuko Koyama, Krista Childress, Michelle Forcier, Gwen Grimsby, and Katherine Greenberg. “The effect of early puberty suppression on treatment options and outcomes in transgender patients.” Nature Reviews Urology 17, no. 11 (2020): 626–636. https://doi.org/10.1038/s41585-020-0372-2

Sorbara, Julia C., Lyne N. Chiniara, Shelby Thompson, and Mark R. Palmert. “Mental health and timing of gender-affirming care.” Pediatrics 146, no. 4 (2020). https://doi.org/10.1542/peds.2019-3600

Turban, Jack L., Noor Beckwith, Sari L. Reisner, and Alex S. Keuroghlian. “Association between recalled exposure to gender identity conversion efforts and psychological distress and suicide attempts among transgender adults.” JAMA psychiatry 77, no. 1 (2020): 68–76. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2019.2285

Turban, Jack L., Dana King, Jeremi M. Carswell, and Alex S. Keuroghlian. “Pubertal suppression for transgender youth and risk of suicidal ideation.” Pediatrics 145, no. 2 (2020): e20191725. https://doi.org/10.1542/peds.2019-1725

van der Miesen, Anna IR, Thomas D. Steensma, Annelou LC de Vries, Henny Bos, and Arne Popma. “Psychological functioning in transgender adolescents before and after gender-affirmative care compared with cisgender general population peers.” Journal of Adolescent Health 66, no. 6 (2020): 699–704. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2019.12.018

2021

Carmichael, Polly, Gary Butler, Una Masic, Tim J. Cole, Bianca L. De Stavola, Sarah Davidson, Elin M. Skageberg, Sophie Khadr, and Russell M. Viner. “Short-term outcomes of pubertal suppression in a selected cohort of 12 to 15 year old young people with persistent gender dysphoria in the UK.” PLoS One 16, no. 2 (2021): e0243894. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0243894

Chen, Diane, Mere Abrams, Leslie Clark, Diane Ehrensaft, Amy C. Tishelman, Yee-Ming Chan, Robert Garofalo, Johanna Olson-Kennedy, Stephen M. Rosenthal, and Marco A. Hidalgo. “Psychosocial characteristics of transgender youth seeking gender-affirming medical treatment: Baseline findings from the Trans Youth Care Study.” Journal of Adolescent Health 68, no. 6 (2021): 1104–1111. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2020.07.033

de Vries, Annelou LC, Christina Richards, Amy C. Tishelman, Joz Motmans, Sabine E. Hannema, Jamison Green, and Stephen M. Rosenthal. “Bell v Tavistock and Portman NHS Foundation Trust [2020] EWHC 3274: Weighing current knowledge and uncertainties in decisions about gender-related treatment for transgender adolescents.” International Journal of Transgender Health 22, no. 3 (2021): 217–224. https://doi.org/10.1080/26895269.2021.1904330

Durwood, Lily, Léïla Eisner, Kaitlyn Fladeboe, Chonghui Ji, Samantha Barney, Katie A. McLaughlin, and Kristina R. Olson. “Social support and internalizing psychopathology in transgender youth.” Journal of youth and adolescence 50 (2021): 841–854. https://doi.org/10.1007/s10964-020-01391-y

Grannis, Connor, Scott F. Leibowitz, Shane Gahn, Leena Nahata, Michele Morningstar, Whitney I. Mattson, Diane Chen, John F. Strang, and Eric E. Nelson. “Testosterone treatment, internalizing symptoms, and body image dissatisfaction in transgender boys.” Psychoneuroendocrinology 132 (2021): 105358. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2021.105358

Nieder, T. O., T. K. Mayer, S. Hinz, S. Fahrenkrug, L. Herrmann, and Inga Becker-Hebly. “Individual treatment progress predicts satisfaction with transition-related care for youth with gender dysphoria: a prospective clinical cohort study.” The Journal of Sexual Medicine 18, no. 3 (2021): 632–645. https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2020.12.010

Rosenthal, Stephen M. “Challenges in the care of transgender and gender-diverse youth: an endocrinologist’s view.” Nature Reviews Endocrinology 17, no. 10 (2021): 581–591. https://doi.org/10.1038/s41574-021-00535-9

Tollit, Michelle A., Tamara May, Tiba Maloof, Michelle M. Telfer, Denise Chew, Melanie Engel, and Ken Pang. “The clinical profile of patients attending a large, Australian pediatric gender service: A 10-year review.” International Journal of Transgender Health 24, no. 1 (2023): 59–69. https://doi.org/10.1080/26895269.2021.1939221

2022

Amsalem, Doron, Justin Halloran, Brent Penque, Jillian Celentano, and Andrés Martin. “Effect of a brief social contact video on transphobia and depression-related stigma among adolescents: a randomized clinical trial.” JAMA Network Open 5, no. 2 (2022): e220376-e220376. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.0376

Arnoldussen, Marijn, Anna IR van der Miesen, Wieteke S. Elzinga, Anne-Marie E. Alberse, Arne Popma, Thomas D. Steensma, and Annelou LC de Vries. “Self-Perception of Transgender Adolescents after Gender-Affirming Treatment: A Follow-Up Study into Young Adulthood.” LGBT health 9, no. 4 (2022): 238–246. https://doi.org/10.1089/lgbt.2020.0494

Coleman, E., A. E. Radix, W. P. Bouman, G. R. Brown, A. L. C. De Vries, M. B. Deutsch, R. Ettner et al. “Standards of Care for the Health of Transgender and Gender Diverse People, Version 8.” International Journal of Transgender Health 23, no. S1 (2022): S1-S259. https://doi.org/10.1080/26895269.2022.2100644

De Castro, Clara, Mireia Solerdelcoll, Maria Teresa Plana, Irene Halperin, Mireia Mora, Laura Ribera, Camil Castelo-Branco, Esther Gómez-Gil, and Angela Vidal. “High persistence in Spanish transgender minors: 18 years of experience of the Gender Identity Unit of Catalonia.” Revista de Psiquiatría y Salud mental (2022). https://doi.org/10.1016/j.rpsm.2022.02.001

Dolotina, Brett, and Jack L. Turban. “A multipronged, evidence-based approach to improving mental health among transgender and gender-diverse youth.” JAMA Network Open 5, no. 2 (2022): e220926-e220926. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.0926

Green, Amy E., Jonah P. DeChants, Myeshia N. Price, and Carrie K. Davis. “Association of gender-affirming hormone therapy with depression, thoughts of suicide, and attempted suicide among transgender and nonbinary youth.” Journal of adolescent health 70, no. 4 (2022): 643–649. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2021.10.036

Horton, Cal. “‘I was losing that sense of her being happy’ — Trans children and delaying social transition.” LGBTQ+ Family: An Interdisciplinary Journal 18, no. 2 (2022): 187–203. https://doi.org/10.1080/27703371.2022.2076002

Horton, Cal. “Experiences of Puberty and Puberty Blockers: Insights From Trans Children, Trans Adolescents, and Their Parents.” Journal of Adolescent Research (2022): 07435584221100591. https://doi.org/10.1177/07435584221100591

Klein, David A., Anwar E. Ahmed, Mikela A. Murphy, Arielle T. Pearlman, Nia Johnson, Joshua C. Gray, and Natasha A. Schvey. “The mediating role of family acceptance and conflict on suicidality among sexual and gender minority youth.” Archives of suicide research (2022): 1–8. https://doi.org/10.1080/13811118.2022.2075815

Lee, Janet Y., and Stephen M. Rosenthal. “Gender-Affirming Care of Transgender and Gender-Diverse Youth: Current Concepts.” Annual Review of Medicine 74 (2023). https://doi.org/10.1146/annurev-med-043021-032007

Olson, Kristina R., Lily Durwood, Rachel Horton, Natalie M. Gallagher, and Aaron Devor. “Gender identity 5 years after social transition.” Pediatrics 150, no. 2 (2022). https://doi.org/10.1542/peds.2021-056082

Tang, Annie, J. Carlo Hojilla, Jordan E. Jackson, Kara A. Rothenberg, Rebecca C. Gologorsky, Douglas A. Stram, Colin M. Mooney, Stephanie L. Hernandez, and Karen M. Yokoo. “Gender-affirming mastectomy trends and surgical outcomes in adolescents.” Annals of Plastic Surgery 88, no. 4 (2022): S325-S331. DOI: 10.1097/SAP.0000000000003135

Tordoff, Diana M., Jonathon W. Wanta, Arin Collin, Cesalie Stepney, David J. Inwards-Breland, and Kym Ahrens. “Mental health outcomes in transgender and nonbinary youths receiving gender-affirming care.” JAMA network open 5, no. 2 (2022): e220978-e220978. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.0978

Turban, Jack L., Dana King, Julia Kobe, Sari L. Reisner, and Alex S. Keuroghlian. “Access to gender-affirming hormones during adolescence and mental health outcomes among transgender adults.” PLoS One 17, no. 1 (2022): e0261039. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0261039

van der Loos, Maria Anna Theodora Catharina, Sabine Elisabeth Hannema, Daniel Tatting Klink, Martin den Heijer, and Chantal Maria Wiepjes. “Continuation of gender-affirming hormones in transgender people starting puberty suppression in adolescence: a cohort study in the Netherlands.” The Lancet Child & Adolescent Health 6, no. 12 (2022): 869–875. https://doi.org/10.1016/S2352-4642(22)00254-1

2023

Ashley, Florence. “Interrogating gender-exploratory therapy.” Perspectives on Psychological Science 18, no. 2 (2023): 472–481. https://doi.org/10.1177/17456916221102325

Ashley, Florence, Diana M. Tordoff, Johanna Olson-Kennedy, and Arjee J. Restar. “Randomized-controlled trials are methodologically inappropriate in adolescent transgender healthcare.” International Journal of Transgender Health (2023): 1–12. https://doi.org/10.1080/26895269.2023.2218357

Chen, Diane, Johnny Berona, Yee-Ming Chan, Diane Ehrensaft, Robert Garofalo, Marco A. Hidalgo, Stephen M. Rosenthal, Amy C. Tishelman, and Johanna Olson-Kennedy. “Psychosocial Functioning in Transgender Youth after 2 Years of Hormones.” New England Journal of Medicine 388, no. 3 (2023): 240–250. https://doi.org/10.1056/NEJMoa2206297

Coyne, Claire A., Briahna T. Yuodsnukis, and Diane Chen. “Gender dysphoria: optimizing healthcare for transgender and gender diverse youth with a multidisciplinary approach.” Neuropsychiatric Disease and Treatment (2023): 479–493. https://doi.org/10.2147/NDT.S359979

Coyne, Claire A., T. Zachary Huit, Aron Janssen, and Diane Chen. “Supporting the mental health of transgender and gender-diverse youth.” Pediatric annals 52, no. 12 (2023): e456-e461. https://doi.org/10.3928/19382359-20231016-02

Dubois, Vanessa, Silvia Ciancia, Stefanie Doms, Sarah El Kharraz, Vera Sommers, Na Ri Kim, Karel David et al. “Testosterone restores body composition, bone mass, and bone strength following early puberty suppression in a mouse model mimicking the clinical strategy in trans boys.” Journal of Bone and Mineral Research 38, no. 10 (2023): 1497–1508. https://doi.org/10.1002/jbmr.4832

Fennell, Anna Marie, Aaron A. Wiegand, Arjee Restar, Jennifer L. Glick, Sam Wilson Beckham, and Brooke A. Jarrett. “Depressive and anxiety symptoms were more common for transgender individuals whose gender-affirming surgeries were cancelled or delayed due to COVID-19: A global cross-sectional study.” Transgender Health (2023).
https://doi.org/10.1089/trgh.2022.0052

Horton, Cal. ““I Didn’t Want Him to Disappear” Parental Decision-Making on Access to Puberty Blockers for Trans Early Adolescents.” The Journal of Early Adolescence 43, no. 4 (2023): 490–515. https://doi.org/10.1177/0272431622110707

Horton, Cal. “The importance of child voice in trans health research: a critical review of research on social transition and well-being in trans children.” International Journal of Transgender Health (2023): 1–18. https://doi.org/10.1080/26895269.2023.2295381

Jedrzejewski, Breanna Y., Mary C. Marsiglio, Jess Guerriero, Amy Penkin, and Jens U. Berli. “Regret after Gender Affirming Surgery–A Multidisciplinary Approach to a Multifaceted Patient Experience.” Plastic and Reconstructive Surgery (2023): 10–1097. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000010243

Lee, Janet Y., and Stephen M. Rosenthal. “Gender-affirming care of transgender and gender-diverse youth: Current concepts.” Annual Review of Medicine 74 (2023): 107–116. https://doi.org/10.1146/annurev-med-043021-032007

McGregor, Kerry, John L. McKenna, Coleen R. Williams, Ellis P. Barrera, and Elizabeth R. Boskey. “Association of Pubertal Blockade at Tanner 2/3 With Psychosocial Benefits in Transgender and Gender Diverse Youth at Hormone Readiness Assessment.” Journal of Adolescent Health (2023). https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2023.10.028

Olsavsky, Anna L., Connor Grannis, Josh Bricker, Gayathri Chelvakumar, Justin A. Indyk, Scott F. Leibowitz, Whitney I. Mattson, Eric E. Nelson, Charis J. Stanek, and Leena Nahata. “Associations among gender-affirming hormonal interventions, social support, and transgender adolescents’ mental health.” Journal of Adolescent Health (2023). https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2023.01.031

Pflugeisen, Chaya Mangel, Aytch A. Denaro, and Anna Boomgaarden. “The Impact of Parent Support on Patient Empowerment in Trans and Gender Diverse Youth.” LGBTQ+ Family: An Interdisciplinary Journal (2023): 1–10. https://doi.org/10.1080/27703371.2023.2203085

Pullen Sansfaçon, Annie, Denise Medico, Damien Riggs, Anna Carlile, and Frank Suerich-Gulick. “Growing up trans in Canada, Switzerland, England, and Australia: Access to and impacts of gender-affirming medical care.” Journal of LGBT Youth 20, no. 1 (2023): 55–73. https://doi.org/10.1080/19361653.2021.1924918

Restar, Arjee Javellana. “Gender-affirming care is preventative care.” The Lancet Regional Health–Americas 24 (2023). https://doi.org/10.1016/j.lana.2023.100544

van der Loos, Maria ATC, Daniel T. Klink, Sabine E. Hannema, Sjoerdje Bruinsma, Thomas D. Steensma, Baudewijntje PC Kreukels, Peggy T. Cohen-Kettenis, Annelou LC de Vries, Martin den Heijer, and Chantal M. Wiepjes. “Children and adolescents in the Amsterdam Cohort of Gender Dysphoria: trends in diagnostic-and treatment trajectories during the first 20 years of the Dutch Protocol.” The Journal of Sexual Medicine 20, no. 3 (2023): 398–409. https://doi.org/10.1093/jsxmed/qdac029

2024

Barbee, Harry, Bashar Hassan, and Fan Liang. “Postoperative Regret Among Transgender and Gender-Diverse Recipients of Gender-Affirming Surgery.” JAMA surgery 159, no. 2 (2024): 125–126. https://doi.org/10.1001/jamasurg.2023.6052

Cavve, Blake S., Xander Bickendorf, Jack Ball, Liz A. Saunders, Cati S. Thomas, Penelope Strauss, Georgia Chaplyn et al. “Reidentification With Birth-Registered Sex in a Western Australian Pediatric Gender Clinic Cohort.” JAMA pediatricshttps://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2024.0077

Chelliah, Priya, May Lau, and Laura E. Kuper. “Changes in Gender Dysphoria, Interpersonal Minority Stress, and Mental Health Among Transgender Youth After One Year of Hormone Therapy.” Journal of Adolescent Health (2024). https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2023.12.024

Georges, Emily, Emily C.B. Brown, and Rachel Silliman Cohen. “Prohibition of Gender-Affirming Care as a Form of Child Maltreatment: Reframing the Discussion.” Pediatrics (2024) 153 (1): e2023064292. https://doi.org/10.1542/peds.2023-064292

González-Mendiondo, Lucia, Nieves Moyano, and Aingeru Mayor. ““I Don’t Want to be a Girl. I Am a Girl!” Experiences Before, During and After Transition in Families with Trans Children and Adolescents.” Journal of Child and Family Studies (2024): 1–17. https://doi.org/10.1007/s10826-024-02832-z

Huit, T. Zachary, Claire Coyne, and Diane Chen. “State of the Science: Gender-Affirming Care for Transgender and Gender Diverse Youth.” Behavior Therapy (2024). https://doi.org/10.1016/j.beth.2024.02.010

Millington, Kate, Janet Y. Lee, Johanna Olson-Kennedy, Robert Garofalo, Stephen M. Rosenthal, and Yee-Ming Chan. “Laboratory Changes During Gender-Affirming Hormone Therapy in Transgender Adolescents.” Pediatrics (2024): e2023064380. https://doi.org/10.1542/peds.2023-064380

[1] Σ.τ.μ: Όρος που θα μπορούσε να αποδοθεί περιφραστικά ως “βομβαρδισμός αναξιόπιστων επιχειρημάτων”.

[2] Σ.τ.Μ: ROGD-Rapid Onset Gender Dysphoria – «Η δυσφορία φύλου ταχείας έναρξης είναι μια αμφιλεγόμενη, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση υπόθεση που υποστηρίζει ότι ορισμένα έφηβα άτομα αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς  και βιώνουν δυσφορία φύλου λόγω της επιρροής των συνομηλίκων και της κοινωνικής μετάδοσης» (https://www.genderconfirmation.com/blog/rapid-onset-gender-dysphoria/)

[3] Σ.τ.Μ: Ο όρος detransition χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μετάβαση ενός ατόμου στο φύλο που συνδέεται στερεοτυπικά με το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννησή του, μετά από τη μετάβαση σε άλλο φύλο.

[4] Έκφραση που σημαίνει ότι η αξία, η ποιότητα ή η αλήθεια κάποιου πράγματος πρέπει να κριθεί με βάση την άμεση εμπειρία με αυτό – ή με βάση τα αποτελέσματά του. Πηγή: https://www.dictionary.com/e/slang/the-proof-is-in-the-pudding/

[5] Σ.τ.Μ: O όρος desisters αναφέρεται σε τρανς άτομα “[…] τα οποία με την πάροδο του χρόνου (και συχνά ως απάντηση σε θεραπείες μεταστροφής φύλου) φαίνεται να εγκαταλείπουν αυτές τις ταυτότητες και συμπεριφορές”.
Πηγή:
https://juliaserano.medium.com/reframing-transgender-desistance-debates-68648a4fd01a