Για την ημέρα της μητέρας

Εικόνα από: Immortelle Heart Publishing

Σήμερα, Ημέρα της Μητέρας, γιορτάζουμε όλες τις κουίρ μαμάδες, αλλά και αρρενωπότητες και θηλυκότητες που ταυτίστηκαν με την ταυτότητα της μητέρας κάποια στιγμή στην ζωή τους με μη γραμμικό, ετεροκανονικό ή αναμενόμενο τρόπο.

Γιορτάζουμε τις βιολογικές και μη μαμάδες, τις λεσβίες μαμάδες σε όποια μορφή οικογένειας κι αν βρίσκονται, τις τρανς μαμάδες, τους τρανς άνδρες που έκαναν coming out αφού είχαν αποκτήσει παιδί σε ένα ετεροκανονικό πλαίσιο και η έννοια της μητρότητας μπορεί να τους αφορά, τις μαμάδες μεγαλύτερων ή και ενήλικων παιδιών που συναντήθηκαν στην πορεία της ζωής τους και αποφάσισαν από κοινού να γίνουν οικογένεια, τις κουίρ μαμάδες που δεν αναγνωρίζονται νομικά και μπορεί να απομακρύνθηκαν από τα παιδιά τους βίαια, εκείνες που φοβήθηκαν να κάνουν coming out για να μην χάσουν τα παιδιά ή αγαπημένα τους πρόσωπα και κάθε άτομο που νιώθει να συνδέεται με μια μέρα σαν την σημερινή.

Ως κοινωνικοί επιστήμονες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας παίρνουμε θέση εναντίον των στερεοτύπων περί μητρικού προτύπου, ενισχύουμε ταυτόχρονα τις οικογένειες χωρίς μαμά όπως αυτές των γκέι ανδρών σε γονεϊκό ρόλο και αποδομούμε τις σεξιστικές έννοιες που αναπαράγουν την ρομαντικοποίηση των γυναικείων/μητρικών θυσιών που ζουν μόνο για τα παιδιά τους.

Διεκδικούμε αναγνώριση όλων των μορφών της μητρότητας, διαχέουμε τα πραγματικά και ουσιαστικά κριτήρια που κάνουν έναν άνθρωπο αρκετά καλή μαμά/φροντιστή/γονιό και στηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των γυναικών που δεν θέλουν να γίνουν μαμάδες.

Ταυτόχρονα η σκέψη μας σήμερα είναι σε όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που η σχέση με τη μητέρα τους υπήρξε κακοποιητική, πληγωτική, τοξική ή/και ακατάλληλη και χρειάστηκε να πάρουν απόσταση από εκείνη για την αυτοπροστασία και την αυτοπραγμάτωσή τους.

Ναι στην αγάπη, την αναγνώριση λαθών στην άσκηση της μητρότητας, στην αποδοχή και την επούλωση.

Χρόνια Πολλά!

……………………………………………….

**Περιγραφή εικόνας: ορθογώνια καρτ ποστάλ σε λευκό φόντο, με πολύχρωμα λουλούδια περιμετρικά και με μαύρα γράμματα την φράση PROUD QUEER MOM.