Γεννιόμαστε ή γινόμαστε;
Υπάρχει αυτό που λέμε «πυρηνική ταυτότητα φύλου»;
Μπορεί το τραύμα να συνδιαμορφώνει το φύλο/τα φύλα μας;
Διασταυρώνεται τελικά η ψυχανάλυση με την κουήρ θεωρία;
Με αφορμή το βιβλίο Gender Without Identity κάνουμε μια συζήτηση για το φύλο, την τρανς εμπειρία, την ψυχανάλυση, το τραύμα.
Ένα βραβευμένο άρθρο που είχαν γράψει η Αυγή Σακετοπούλου και το Ανν Πελεγκρίνι λογοκρίθηκε από διάσημο ψυχαναλυτικό περιοδικό και έγινε βιβλίο για να κυκλοφορήσει ελεύθερα. Σακετοπούλου και Πελεγκρίνι έρχονται στην Αθήνα και συζητούν τις ιδέες που αναπτύσσουν σε αυτό με τις:
- Αθηνά Αθανασίου, Καθ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και
- Χριστίνα Αντουανέτα Νεοφώτιστου, θεωρητική και τρανς ακτιβίστρια
Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι Έλενα Όλγα Χρηστίδη και Νάνσυ Παπαθανασίου, συνιδρύτριες του Orlando LGBT+.
*Δεν χρειάζεται να έχετε διαβάσει το βιβλίο για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση.
**Το Ανν Πελεγκρίνι θα κάνει την ομιλία του στα Αγγλικά.
Δευτέρα 17.6 στις 19.00
Αναλυτικότερα:
Το Gender Without Identity προσφέρει μια καινοτόμο και ενίοτε διαταρακτική θεωρία του σχηματισμού του φύλου. Με ρίζες στη μεταψυχολογία του Jean Laplanche και σε συνομιλία με τολμηρό έργο στις queer και trans σπουδές, οι Αυγή Σακετοπούλου και Ann Pellegrini εγκαταλείπουν την “πυρηνική ταυτότητα του φύλου” για να προτείνουν, αντίθετα, ότι το φύλο είναι κάτι που όλα τα υποκείμενα αποκτούν – και ότι το τραύμα έχει μερικές φορές μερίδιο σε αυτή την απόκτηση. Η εννοιολόγηση του τραύματος παράλληλα με τα διαφορετικά φύλα και τις σεξουαλικότητες δεν έχει επομένως να κάνει με την ακύρωση της τρανς και της κουήρ εμπειρίας, αλλά με τον φωτισμό των ιδιαίτερων υφών τους, ώστε να καταστεί δυνατή η άνθισή τους.
To Gender Without Identity υποστηρίζει την ηθική επιτακτικότητα της αναγνώρισης ότι οι τραυματικές εμπειρίες και οι τραυματικές κληρονομιές μπορούν να “μεταφραστούν” σε φύλο. Μια τέτοια “μετάφραση” περιλαμβάνει θεωρήσεις για τον εαυτό που δεν εκπορεύονται από μια κεντρική/πυρηνική ταυτότητα, αλλά είναι ωστόσο κρίσιμες για την ψυχική αυτονομία. Σακετοπούλου και Pellegrini αντλούν από αυτές τις ιδέες για να προσφέρουν κλινικούς πόρους για την δουλειά με την πολυπλοκότητα του φύλου, αλλά και για να περιπλέξουν τη (θεωρούμενη) κανονικότητα του φύλου.
Η Αυγή Σακετοπούλου είναι κλινική ψυχολόγος και ψυχαναλύτρια με ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Υόρκη και διδάσκει στο NYU Postdoctoral Program in Psychotherapy and Psychoanalysis. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Sexuality Beyond Consent: Risk, Race, Traumatophilia και σε κριτική συζήτηση με τον Dominique Scarfone στο The Reality of the Message: Psychoanalysis in the Wake of Jean Laplanche.
Το Ann Pellegrini είναι καθηγητό στα τμήματα Performance Studies και Social and Cultural Analysis στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και ψυχαναλυτό. Στα βιβλία που έχει γράψει περιλαμβάνονται τα εξής: Performance Anxieties: Staging Psychoanalysis, Staging Race και Love the Sin: Sexual Regulation and the Limits of Religious Tolerance (σε συνεργασία με την Janet R. Jakobsen)