Ευρωπαϊκό συνέδριο του προγράμματος Look Wide για την έμφυλη βία σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Το Orlando LGBT+ βρέθηκε για ένα διήμερο στη Βαρκελώνη, σε συνεργασία με το KMOΠ και τον Άκη Πανταζή, για το ευρωπαϊκό συνέδριο του έργου Look Wide, με θέμα την Έμφυλη Βία σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Οι επιστημονικά υπεύθυνες του Orlando LGBT+ Νάνσυ Παπαθανασίου και Έλενα Όλγα Χρηστίδη συμμετείχαν στη συγγραφή του ευρωπαϊκού οδηγού για επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης σε επιζήσασες, επιζώντες και επιζώντα έμφυλης βίας και ανέλαβαν την επιμέλεια του ελληνικού οδηγού, ενώ στο συνέδριο συμμετείχαμε με θέμα τις καλές πρακτικές και τα απαραίτητα στοιχεία των υπηρεσιών αυτών.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την ημερίδα αφιερωμένη στα παραπάνω ζητήματα που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 12/12, στις 16.00, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα, οπότε αν ενδιαφέρεστε save the date).

Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που ζει σε μια ατμόσφαιρα έντονων κοινωνικοπολιτικών διεργασιών, με την επιθυμία για ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία να είναι εμφανής παντού, από το προσωπικό του ξενοδοχείου μέχρι τις Καταλανικές σημαίες στα μπαλκόνια και τα στένσιλς του δρόμου. Προλάβαμε επίσκεψη στη La Sagrada Familia και στο μουσείο του Μιρό. Στη φωτογραφία φαίνεται ένα από τα μνημειώδη έργα του, το τρίπτυχο με τίτλο “Η ελπίδα ενός καταδικασμένου άνδρα”, έργο που ολοκληρώθηκε την ημέρα που ο Φράνκο εκτέλεσε έναν νεαρό ακτιβιστή.

Η μακροχρόνια αντίσταση στην απολυταρχία, ξεκινώντας πριν ακόμα από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Φράνκο με τη συμμετοχή πολλών γυναικών στον αγώνα, μέχρι και σήμερα, είναι επίσης εμφανής, όπως και η φεμινιστική παρουσία στο παρόν της πόλης. Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Γραμματείας Δικαιωμάτων, που τυχαία είδαμε ότι έχει ξεχωριστό γραφείο για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα -δείγμα συμπερίληψης και δράσεων κατά των διακρίσεων.

*Ο οδηγός για επαγγελματίες, προσαρμοσμένος στα ελληνικά, θα δοθεί στις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες της ημερίδας την επόμενη Πέμπτη, αλλά σύντομα θα βρίσκεται και ηλεκτρονικά στη βιβλιοθήκη του Orlando LGBT+.