Εβδομάδα αμφί / bi ορατότητας

Φωτογραφία με μια bi σημαία στερεωμένη σε μια γκρι τσάντα. Στη μέση της εικόνας με άσπρα γράμματα το κείμενο "εβδομάδα αμφί / bi ορατότητας. 16-23 Σεπτεμβρίου", και από κάτω, στα χρώματα της μπάι σημαίας (ροζ, μωβ, μπλε) το hashtag #BiVisbilityWeek. Κάτω δεξιά το λογότυπο του Orlando LGBT+

H εβδομάδα που μας πέρασε (16-23 Σεπτεμβρίου) ήταν αφιερωμενη στην ορατότητα της αμφί / bi ταυτότητας (Bi Visibility Week).

H αμφί / bi ταυτότητα περιλαμβάνει άτομα τα οποία βιώνουν έλξη προς περισσότερα από ένα φύλα, και είναι μια από τις ταυτότητες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της πολυσεξουαλικότητας.

Η εβδομάδα ορατότητας προέκυψε από την ανάγκη για τη δημιουργία χώρου, όπου οι εμπειρίες των bi ατόμων θα βρίσκονται στο επίκεντρο και όπου θα καταρρίπτονται διαδεδομένοι μύθοι και διαχρονικές προκαταλήψεις εντός και εκτός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γύρω από τον αμφιφυλόφιλο (bi) σεξουαλικό προσανατολισμό.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων προβληματικών και επιβαρυντικών για τα μπάι άτομα πεποιθήσεων είναι ότι ο αμφιφυλόφιλος σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο προς κάποιον άλλο -μονοσεξουαλικό- προσανατολισμό ή μια “φάση πειραματισμού”, ότι τα bi άτομα δεν μπορούν να δεσμευτούν σε μακροχρονιες μονογαμικές σχέσεις, κ.α.

 

Αυτές οι προκαταλήψεις που συνδέονται με την bi ταυτότητα αποτρέπουν συχνά τα άτομα από το να αυτοπροσδιοριστούν ως μπάι ή και να μιλήσουν για το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ενισχύοντας την αορατότητα και τη διαγραφή της μπάι ταυτότητας (bi erasure): Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την εμπερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, το 56% των bi αντρών και το 34% των bi γυναικών στην Ευρώπη δηλώνουν πως δεν ειναι out σε κανένα πλαίσιο, ποσοστά σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα για τους γκέι άντρες (20%) και τις λεσβίες (14%).

Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καλουμενες-α-οι να υποστηρίξουμε bi άτομα είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας, καταρχάς, ορισμένα βασικά δεδομένα για τις bi ταυτότητες:

  • Ο αμφιφιλόφυλος (bi) σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ένας αυτούσιος σεξουαλικός προσανατολισμός: δεν είναι μεταβατικό στάδιο για κάτι άλλο, δεν είναι πρόκληση, δεν είναι πείραμα, δεν χρειάζεται αποδεικτικά, δεν χρειάζεται σφραγίδα από ομόφυλους και ετερόφυλους συντρόφους στο σεξουαλικό/συντροφικό του διαβατήριο για να μπορέσει να είναι έγκυρα bi.
  • Ο bi σεξουαλικός προσανατολισμός δεν ισοδυναμεί με την πολυσυντροφικότητα και την πολυγαμία: ένα άτομο μπορεί να έχει όποια μορφή σχέσης επιθυμεί (πολυσυντροφικότητα, πολυγαμία, μονοσυντροφικότητα, μονογαμία, κ.ά.) ανεξάρτητα του σεξουαλικού του προσανατολισμού.
  • Ακόμη, είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας και ζητήματα διαθεματικότητας, όπως το ότι μπορεί ένα άτομο να φέρει πάνω από μία ταυτότητες που φέρουν προκατάληψη και διακρίσεις (π.χ. μη cis/τρανς ταυτότητα φύλου, οικονομική κατάσταση, φυλή, θρήσκευμα, αναπηρία, κ.ά.) γεγονός που αυξάνει την πολυπλοκότητα αναφορικά με τις διακρίσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο.”

Εάν είσαι μπάι άτομο ή διερευνάς έναν μπάι σεξουαλικό προσανατολισμό:

  • Η αμφιφοβία υπάρχει. Είναι οκ και λογικό ανά καιρούς να σε επηρεάζει. Μέρος αυτής μπορεί να είναι η αμφισβήτηση και η ακύρωση της ταυτότητάς σου. Είναι σημαντικό τις στιγμές εκείνες να αναγνωρίζεις πως γι’αυτό ευθύνονται οι κοινωνικές προκαταλήψεις και όχι ο bi (αμφί) σεξουαλικός σου προσανατολισμός.
  • Μπορεί να είναι βοηθητικό να αναζητήσεις άλλα bi άτομα, όπου μπορείς να συζητήσεις βιώματά σου ή/και επαγγελματίες που εξειδικεύονται σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου και χαρακτηριστικών φύλου.
  • Μπορεί στην καθημερινότητά σου να μην έχεις συναντήσει άλλα άτομα που να νιώθουν όπως κι εσύ. Αυτό δε σημαίνει πως είσαι μόνο σου, αλλά πως δεν υπάρχει αρκετή ορατότητα και αναπαραστάσεις για όλο το φάσμα της ποικιλομορφίας του σεξουαλικού προσανατολισμού, ακόμη.
  • Μπορεί κάποια στιγμή της ζωής σου να αναθεωρήσεις τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό, επειδή ένιωσες έλξη για κάποιο/α φύλο/α που δεν είχε συμβεί μέχρι τότε. Πράγματι, ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν παραμένει ίδιος για όλα τα άτομα καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Δώσε τον χώρο και τον χρόνο στον εαυτό σου να νιώσεις κι αυτό το κομμάτι της/ου εαυτής/ού σου.

*Μέρος του κειμένου δημοσιεύθηκε αρχικά σε άρθρο της Μαρίλινας Αβάνη, μέλους της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+, στο πλαίσιο της Γραμμής 11528-Δίπλα σου.