Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική με ΛΟΑΤΚΙ άτομα

Handbook of psychology and sexual orientation

Το Handbook of Psychology and Sexual Orientation παρέχει μια επισκόπηση της σύγχρονης ψυχολογικης έρευνας και θεωρίας για το σεξουαλικό προσανατολισμό σε δίαφορα πεδία. Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη: Έννοιες, θεωρίες και οπτικές, ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της ζωής, τομείς εμπειρίας, κοινότητες και ζητήματα πλαισίων. Τα επιμέρους κεφάλαια εστιάζουν σε ζητήματα όπως: αμφιφυλόφιλες και τρανς ταυτότητες, ομόφυλες συντροφικές σχέσεις, σεξουαλικός προσανατολισμός και ψυχική υγεία, σχηματισμός οικογένειας και γονεϊκότητα, σεξουαλικός προσανατολισμός και εγκλήματα μίσους, φυλή και εθνικότητα εντός των ΛΟΑΤ κοινοτήτων, κα.

Patterson, C. J., &D’Augelli, A. R. (2013). Handbook of psychology and sexual orientation. Oxford University Press.WP

Lesbian, gay, bisexual, trans and queer psychology: An introduction

Το εγχειρίδιο αυτό εισάγει τους/τις φοιτητές-ριες στις εμπειρίες και τα βιώματα των ΛΟΑΤΚ ατόμων . καλύπτει ένα έυρος θεματικών που συμπεριλαμβάνουν την ποικιλομορφία, τις προκαταλήψεις, την υγεία, τις σχέσεις, τη γονεϊκότητα και τις εμπειρίες ζωής από τη νεαρή έως την την τρίτη ηλικία. Περιλαμβάνονται ακόμη εκτενείς αναφορές σε άλλες πηγές καθώς και ένας τομέας ελλείψεων που αναδεικνύει τα βασικά κενά και τους περιορισμούς στην έρευνα.

Clarke, V., Ellis, S. J., Peel, E., & Riggs, D. W. (2010). Lesbian, gay, bisexual, trans and queer psychology: An introduction. Cambridge University Press.

Out in psychology: Lesbian, gay, bisexual, trans and queer perspectives

Η συλλογή αυτή αναδεικνύει τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις στη ΛΟΑΤΚΙ ψυχολογία. Tο βιβλίο καλύπτει ζητήματα όπως: ομόφυλη γονεικότητα, outing, ΛΟΑΤΚΙ νέα άτομα, αθλητισμός, μαθησιακές δυσκολίες, λεσβιακές και γκέι ταυτότητες, κα.

Clarke, V., & Peel, E. (Eds.). (2007). Out in psychology: Lesbian, gay, bisexual, trans and queer perspectives. John Wiley & Sons

Lesbian and gay psychology: New perspectives

Το εγχειρίδιο αυτό καλύπτει θεματικές που άπτονται της κοινωνικής, αναπτυξιακής, κλινικής και συμβουλευτικής ψυχολογίας και της ψυχολογίας της υγείας, και περιλαμβάνουν ζητήματα όπως: ανάπτυξη κατά την εφηβεία, φιλίες μεταξύ κοριτσιών, ανάπτυξη ταυτότητας και αποκάλυψη, γονεικότητα και ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, ζητήματα υγείας, ψυχοθεραπεία και κοινωνικές στάσεις.

Coyle, A.E., &Kitzinger, C. E. (2002). Lesbian and gay psychology: New perspectives. Blackwell Publishing.

Handbook of counseling and psychotherapy with lesbian, gay, and bisexual clients

Η δεύτερη έκδοση του Handbook of Counseling and Psychotherapy With Lesbian, Gay, and Bisexual Clients έχει στόχο να επεκτείνει τα πεδία γνώσης που καλύπτονται πρώτη έκδοση, συμπεριλαμβάνοντας ταυτόχρονα νέα πεδία που αφορούν την ψυχοθεραπεία με ΛΟΑ άτομα.  Η έκδοση αυτή εστιάζει στο σύνθετο πολιτισμικό πλαίσιο των ΛΟΑΤ ατόμων  και διερευνά τρόπους παροχής αποτελεσματικής ψυχοθεραπείας για ένα εύρος ζητημάτων, τονίζοντας την σημασία της επιβεβαίωσης των ΛΟΑΤ ταυτοτήτων.

Perez, R.M., DeBord, K.A., &Bieschke, K. J. (2000). Handbook of counseling and psychotherapy with lesbian, gay, and bisexual clients. American Psychological Association.

Affirmative Practice: Understanding and Working with Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Persons

Το Affirmative Practice αποτελεί μια μελέτη της ιστορίας, της γνώσης, της θεωρίας και των τεχνικών που πλαισιώνουν την επιβεβαιωτική και μη επικριτική πρακτική. Το εγχειρίδιο παρουσιάζει την ιστορία των ΛΟΑΤ κοινοτήτων και παρέχει μια σαφή κατανόηση  της ΛΟΑΤ κουλτούρας από την οπτική των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων. Βασιζόμενοι σε εκτενή ερευνητικά δεδομένα, οι συγγραφείς πολιτισμικά, κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα εντός της κάθε κοινότητας, καθώς και φυλετικά, εθνοτικά και ηλιακιακά ζητήματα.

Ski Hunter and Jane C. Hickerson (2003). Affirmative Practice: Understanding and Working with Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Persons. NASW Press

Prejudice to Pride: Moving from Homophobia to Acceptance

To Prejudice to Pride: Moving from Homophobia to Acceptance περιγράφει μια διαδρομή από την άγνοια και τις προκαταλήψεις για τους γκέι άντρες και τις λεσβίες προς την κατανόηση και την αποδοχή. Tο εγχειρίδιο καλύπτει διάφορα ζητήματα μεταξύ των οποίων: η επίδραση του ετεροσεξισμού των γονιών στα γκέι παιδιά, το coming out, ο ρόλος των ηγετών της οργανωμένης θρησκείας στην παρεμπόδιση της ισότητας για τους γκέι άντρες και τις λεσβίες, η ιστορία της παθολογιοποίησης της ομοφυλοφιλίας και η επίδρασή της στην ψυχική υγεία των γκέι και λεσβιών, οι αρνητικές επιδράσεις της ομοφοβίας, κα.

Ann Marie Petrocelli (2012). Prejudice to Pride: Moving from Homophobia to Acceptance. NASW Press

Good Practice across the Counselling Professions 001: Gender, Sexual, and Relationship Diversity

To παρόν εγχειρίδιο, της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλετικής και Ψυχοθεραπείας (British Association for Counselling and Psychotherapy), έχει στόχο να παρέχει πληροφορίες στους-τις ειδικούς ψυχικής υγείας για την πολιτισμικά επαρκή δουλειά πάνω σε ζητήματα ποικιλομορφίας φύλου, σεξουαλικότητας και σχέσεων.

https://www.bacp.co.uk/media/5877/bacp-gender-sexual-relationship-diversity-gpacp001-april19.pdf 

 ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ νεα τρανσ ατομα: βασικεσ πληροφοριεσ για ζητηματα ταυτοτητασ φυλου

Ο οδηγός της Colour Youth για νέα τρανς άτομα περιλαμβάνει, συγκεντρωμένες και με προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα, βασικές πληροφορίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα πιθανώς να απασχολούν νέα τρανς άτομα και άτομα που διερευνούν την ταυτότητα φύλου τους.

Στον οδηγό μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τρανς ταυτότητες και ορολογιες, coming out,  διαδικασίες ιατρικής φυλομετάβασης, αλλά και μη ιατρικές παρεμβάσεις (π.χ. binding),  διαδικασίες αλλαγής νομικών εγγράφων, σεξουαλική υγεία και σχέσεις, ψυχική υγεία, διαχείριση περιστατικών τρανσφοβικής βίας και διακρίσεων, και πολλά άλλα. Ακόμη, στο τέλος του οδηγού, έχουμε συμπεριλάβει μια λίστα με οργανώσεις, φορείς και υπηρεσίες που εξειδικεύονται σε τρανς ζητήματα, ή παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες που καλύπτουν και ζητήματα ταυτότητας φύλου.

Ο οδηγός αυτός μπορεί ακόμη να αποτελέσει μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών για γονείς και φίλους-ες τρανς ατόμων, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, και συμμάχους.

https://www.colouryouth.gr/wp-content/uploads/2020/03/ΟΔΗΓΟΣ-ΓΙΑ-ΝΕΑ-ΤΡΑΝΣ-ΑΤΟΜΑ.pdf