Διεθνής Ημέρα Μνήμης Τρανς Ανθρώπων

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Τρανς ανθρώπων.
 
Τρανς ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, που έπεσαν θύματα βίας, που (άμεσα ή έμμεσα) η βία αυτή τερμάτισε τη ζωή τους.
Σήμερα, με το μυαλό μας σε κάθε τρανς άτομο που δεν είναι πια μαζί μας, θέλουμε να μιλήσουμε για όσα τρανς άτομα είναι ακόμα εδώ και ειδικά τα πιο νέα από αυτά, όσα βρίσκονται ακόμα υπό τον πλήρη έλεγχο και τη φροντίδα άλλων ανθρώπων:
Θέλουμε να μιλήσουμε για τρανς παιδιά.
 
Συνεργαστήκαμε πρόσφατα με το Ίδρυμα Ωνάση  για τη δημιουργία 3 εκπαιδευτικών βίντεο με θέμα τις ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρίες, για γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικης υγείας, με την υποστήριξη της Στέγης
 
Το δεύτερο στη σειρά βίντεό μας αφορά στην εμπειρία των τρανς παιδιών και νέων ατόμων.
Θέλουμε αυτό το βίντεο να το δει κάθε γονιός, εκπαιδευτικός, επαγγελματίας ψυχικής υγείας.
Τα τρανς παιδιά υπάρχουν και το βίωμά τους αξίζει σεβασμό, αυτό υποστηρίζουμε όσα άτομα συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία αυτή.
Ειδικά αυτό το επεισόδιο, η δυνατότητα να απευθυνθούμε σε ευρύ κοινό με σύγχρονο αποπαθολογιοποιητικό τρόπο, κόντρα στα στερεότυπα, εξηγώντας τι πρέπει να κάνει το περιβάλλον κάθε τρανς παιδιού ή παιδιού που διερευνά το φύλο του ώστε να είναι στα αλήθεια υποστηρικτικό και όχι επικίνδυνο,
ήταν ο βασικός λόγος που προχωρήσαμε με σιγουριά σε αυτή τη συνεργασία.
Τα τρανς παιδιά και έφηβα άτομα υπάρχουν, και δυστυχώς κάποια από αυτά τα θυμόμαστε σήμερα, λόγω της ημέρας, καθώς έφυγαν πολύ νωρίς από τη ζωή.
Έχασαν τη ζωή τους λόγω της αποτυχίας του κοινωνικού πλαισίου στο οποίο ζουν.
Και πολλά από αυτά ζουν σε συνθήκες εξαιρετικής ψυχοσυναισθηματικής δυσκολίας λόγω όλων των εμποδίων που το περιβάλλον τους επιβάλλει.
Και για αυτό η ευθύνη είναι συλλογική και ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να παίρνουμε θέση.
 
Δείτε, μοιραστείτε, συζητήστε αυτό το βίντεο.
Μιλήστε για τα τρανς παιδιά.
 
ν είστε γονείς, κάντε την προσπάθεια να ξεπεράσετε τα στερεότυπα που σας φόρτωσαν μεγαλώνοντας, και ζητήστε υποστήριξη αν τη χρειάζεστε.
Αν είστε επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί με θάρρος και χωρίς δικαιολογίες, ζητήστε καθοδήγηση ή εποπτεία.
Αν είστε εκπαιδευτικοί, ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε τα τρανς παιδιά στο σχολείο σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε για ένα ασφαλέστερο σχολικό πλαίσιο.
Τα τρανς παιδιά και έφηβα άτομα υπάρχουν και έχουν δικαίωμα να μεγαλώσουν. Και να ζήσουν καλά.
 
*Στο ίδιο κανάλι στο youtube θα βρείτε επίσης το προηγούμενο βίντεο, ενώ την Τετάρτη θα ανέβει εκεί και το τρίτο και τελευταίο βίντεο της σειράς.
https://www.youtube.com/watch?v=Nc-sf0VOvqg