Διεθνής Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας

 

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας.

Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, το ζήτημα της oρατότητας μας αφορά άμεσα για ανεξάντλητους λόγους -συνδέεται με τον βαθμό του στίγματος και της περιθωριοποίησης που αντιμετωπίζει μια ομάδα που περιθωριοποιείται, με τις διεργασίες της ψυχικής ανθεκτικότητας, την συμπερίληψη και την ισότιμη μεταχείριση των μελών της.

Ειδικά για τη λεσβιακή α-ορατότητα, αυτή συνδέεται άμεσα με την γυναικεία καταπίεση, τον σεξισμό και την αποσιώπηση και περιφρόνηση της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Η ίδια η λέξη “λεσβία”, ακόμα κουβαλά το βάρος μιας αποδοθείσας ντροπής και υποτίμησης και θεωρείται για πολλά άτομα υβριστική.

Με αυτά τα δεδομένα, και συνυπολογίζοντας τα βαθιά ομοφοβικά αντανακλαστικά που ακόμα κυριαρχούν στο ελληνικό πλαίσιο, συχνά και στους επιστημονικούς κύκλους του πεδίου μας, δεν μας κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχει στο κλειστό εθνικό κοινωνικό μας πλαίσιο κάποια ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη γυναίκα (π.χ. από την πολιτική, τις τέχνες ή τον αθλητισμό) που να δηλώνει ανοιχτά και περήφανα την λεσβιακή της ταυτότητα ή το γεγονός ότι βρίσκεται σε ομόφυλη σχέση.

Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν, γνωρίζουμε αρκετές από αυτές και τον δικό τους προσωπικό αγώνα ενάντια στην ντροπή και τον φόβο.

Ως επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής στήριξης οφείλουμε να δημιουργούμε ασφαλή χώρο για κάθε λεσβία, ανεξαρτήτως ηλικίας, που μας απευθύνεται και ζητά ψυχοκοινωνική στήριξη κάθε είδους.

Δεν είναι μακριά π.χ. η περίπτωση διάσημου ψυχιάτρου/σεξολόγου που αναφερόταν σε άτοπα, πλήρως αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα επιχειρήματα για το πώς μπορεί ένας/μία επαγγελματίας ψυχικής υγείας να διακρίνει αν μια νεαρή γυναίκα είναι λεσβία, αλλά και το πώς κάποια μπορεί να “επηρεαστεί” από μια άλλη γυναίκα σε σχέση με τον σεξουαλικό της προσανατολισμό.

Οφείλουμε να επιμορφωνόμαστε, να διαχέουμε τα ορθά επιστημονικά δεδομένα, να βοηθούμε στην κατάρριψη των στερεοτύπων.

Η παραπάνω εικόνα είναι μια χιουμοριστική απόδοση αυτής της περιθωριοποίησης, της παραβίασης και της ψυχολογιοποίησης και παθολογιοποίησης της λεσβιακής εμπειρίας. (Καλλιτεχνική δημιουργία: Σμαρ / Smar Makes Comics)

*Περιγραφή εικόνας: μία σελίδα από ασπρόμαυρο κόμικ. Φαίνεται να είναι χωρισμένη σε τηλεοπτικά παράθυρα, με τίτλο στο κάτω μέρος “Λεσβιακό Ζευγάρι Θέλει να συγκατοικήσει: ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;” Στα τηλεοπτικά “παράθυρα”, κάτω από τα σκίτσα των ατόμων που φαίνεται να συμμετέχουν στην εκπομπή, είναι οι τίτλοι: Παρουσιάστρια (ξανθιά γυναίκα που κρατά στιλό), Ζευγάρι (δύο γυναίκες με μακριά μαλλιά πιασμένα σε κοτσίδες και κάπως απορημένο ύφος), Ανήσυχη Μητέρα (γυναίκα που ακουμπά το χέρι της στο μέτωπό της και φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχη), Σοβαρός Ομοφοβικός Ψυχαναλυτής (άνδρας που μιλά με πάθος, με κλειστά μάτια και σηκωμένο το δάχτυλο προς τα πάνω), Ιερέας (άνδρας με γενιεάδα και γυαλιά που κρατά έναν σταυρό στο χέρι του).