ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ – Ένα μήνυμα κατά του φασισμού και υπέρ της επανορθωτικής δικαιοσύνης

Δευτέρα σήμερα, και κανονικά θα σας παρουσιάζαμε το 5ο κατά σειρά κεφάλαιο του βιβλίου μας «Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα: Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία για ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας, Έκφρασης και Χαρακτηριστικών Φύλου», εκ. Gutenberg (Επιμέλεια Παπαθανασίου-Χρηστίδη).

Αντ’ αυτού όμως αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τη σημερινή μέρα, εν αναμονή της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, σε ένα μήνυμα κατά του φασισμού και υπέρ της επανορθωτικής δικαιοσύνης.

Η δικαστική εξουσία, εκτός του ρόλου που έχει στη διατήρηση της δημοκρατίας και της προφύλαξης του δικαίου, έχει και επανορθωτικό ρόλο, με θετική επίδραση στην ψυχική υγεία ατόμων και μειονοτήτων που έχουν ήδη αντιμετωπίσει ρατσιστική απειλή. Επιπλέον, εκτός από αναδρομική ισχύ για κάτι που έχει ήδη συμβεί, έχει και προδρομική ισχύ γιατί στέλνει ένα μήνυμα για το ποιες πράξεις και στάσεις γίνονται ή όχι ανεκτές σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Αυτό επίσης μπορεί να είναι ανακουφιστικό για ευάλωτες ομάδες και άτομα, και προφυλακτικό για την ψυχική υγεία τους -καθώς συνεισφέρει σε ένα γενικότερο αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης και μειώνει την ψυχική ένταση αναμονής διάκρισης και βίας.

Θυμίζουμε ότι η Χρυσή Αυγή, εκτός όλων των πολύκροτων υποθέσεων βίας και δολοφονικών επιθέσεων που αφορούν το εν λόγω δικαστήριο, έχει επίσης επιτεθεί σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, δημιουργώντας ένα καθεστώς ανασφάλειας και κινδύνου σε γειτονιές και εκδηλώσεις που μέχρι την εμφάνισή της θεωρούνταν ασφαλείς.

Ενώνουμε τις φωνές μας με την πολιτική αγωγή, τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και κάθε άτομο που επέζησε από την βία (λεκτική, ψυχολογική, σωματική) των πογκρόμ της Χρυσής Αυγής.

Θεωρούμε τον αντιφασιστικό αγώνα και τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, εκτός από υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη, υποχρέωση επίσης και κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας, κάθε ατόμου που στηρίζει θύματα βίας από τον επιστημονικό του ρόλο, και κάθε φορέα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τετάρτη το πρωί θα είμαστε στο Εφετείο αναμένοντας μία δίκαιη απόφαση.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ.

*Περιγραφή εικόνας: σε μαύρο φόντο, ένα γαλάζιο αυτοκόλλητο με το σύνθημα #sigamifovitho