Δελτίο Τύπου για τις θεραπείες μεταστροφής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22/02/2021, Αθήνα

(TW: θεραπείες μεταστροφής, έμφυλη βία, σεξουαλική κακοποίηση.)

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει η καμπάνια μας #ηταυτότητάσουδενθέλειαλλαγή, ενάντια στις θεραπείες μεταστροφής, με στόχο την έναρξη του δημόσιου και θεσμικού διαλόγου και την ενημέρωση για τις παραβιαστικές, ψευδοεπιστημονικές πρακτικές «αλλαγής» του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας του φύλου των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Απώτερος στόχος μας είναι η ποινικοποίησή τους (και) στην χώρα μας, όπως προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχετικό ψήφισμά του από το 2018. Άτομα υπεύθυνα για ανάλογες παρεμβάσεις μπορεί να είναι επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας (π.χ. ψυχίατροι, ψυχολόγοι), πνευματικοί ή θρησκευτικοί καθοδηγητές (π.χ. ιερείς, εξομολόγοι, κατηχητές), εναλλακτικοί θεραπευτές κ.α.

Στα χέρια μας έχουμε προς το παρόν περίπου 100 πλήρως συμπληρωμένα ερωτηματολόγια (και περίπου δεκαπλάσια ανολοκλήρωτα, με επιμέρους στοιχεία).

Γνωρίζαμε ότι αυτές οι πρακτικές εμπεριέχουν κάθε μορφής βία. Τα δεδομένα που έχουμε ήδη καταγράψει όμως είναι σοκαριστικά.

Ξεκινούν από την χρήση πλήρως αντιεπιστημονικών δεδομένων, που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, και φτάνουν στην συστηματική ψυχολογική βία, την σεξουαλική παρενόχληση και την σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Θύτες είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, σύμβουλοι κ.α.), εναλλακτικοί θεραπευτές και ιερείς/βοηθοί ιερέων. Στην κορυφή της πυραμίδας βίας που καταγράψαμε ως τώρα βρίσκεται δυστυχώς ο «επανορθωτικός» βιασμός νεαρού ατόμου από εκκλησιαστικό λειτουργό.

Δημοσιεύουμε το παρόν, εν μέσω του κύματος του ελληνικού #metoo, για να δηλώσουμε στα άτομα που ανώνυμα κατέγραψαν τις εμπειρίες τους ότι τα πιστεύουμε και τιμούμε τις μαρτυρίες τους. Υπογραμμίζουμε ότι κανένα στοιχείο που μπορεί να φωτογραφίζει καταγεγραμμένα περιστατικά και πρόσωπα δεν πρόκειται να δημοσιευθεί και τηρούμε αυστηρά τους κώδικες δεοντολογίας της έρευνας. Δηλώνουμε ότι ο φορέας μας δεν έχει την δυνατότητα να γνωρίζει κανένα στοιχείο ταυτοποίησης όσων συμμετέχουν στην έρευνα.

Συνεχίζουμε την συλλογή στοιχείων, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να απαγορευθούν αυτές οι απάνθρωπες πρακτικές, που γίνονται όχημα άσκησης κάθε είδους βίας, και έχουν χαρακτηριστεί ως βασανιστήρια από τον ΟΗΕ και το Διεθνές Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.

Τέλος υπογραμμίζουμε ότι κάθε παραίνεση, εξαναγκασμός ή πίεση προς την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου από άτομα με ιδιότητες όπως οι προαναφερθείσες, δυνάμει συνιστούν θεραπεία μεταστροφής. Στο ερωτηματολόγιο μας μπορείτε να καταγράψετε κάθε σχετική εμπειρία σας, είτε περιλάμβανε ποινικά κολάσιμες πράξεις, είτε όχι. (περισσότερες πληροφορίες εδώ, αλλά και στο mail μας contact@orlandolgbt.gr). Η έρευνά μας είναι ανεξάρτητη και δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από κανέναν ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα.

Εάν θεωρείτε ότι έχετε υποστεί πράξεις που διώκονται από τον νόμο και θέλετε να τις καταγγείλετε, απευθυνθείτε σε νομικό σύμβουλο, ή σε σχετικούς φορείς που παρέχουν δωρεάν νομική υποστήριξη.

Σας ευχαριστούμε.