Δελτίο ειδήσεων ΑΝΤ1: Λογοκρισία και Θεραπείες Μεταστροφής. Zήτημα δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου με την τροπολογία για την “απαγόρευση πρακτικών μεταστροφής”, επικοινώνησε με τον φορέα μας δημοσιογράφος του Ant1.

Μας είπε ότι γνωρίζει την έρευνα και την καμπάνια μας για το θέμα και ζήτησε να στείλουν έναν εικονολήπτη για να μαγνητοσκοπήσει σχόλιά μας, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Είπε ότι το ρεπορτάζ θα συνοδεύουν επίσης κάρτες με αποσπάσματα από την έρευνα και τις καταγεγραμμένες καταγγελίες. Μας ζητήθηκε επιπλέον να πούμε στην κάμερα κάποια βασικά στοιχεία για το τι είναι θεραπείες μεταστροφής, πώς εφαρμόζονται κ.λπ.

Τον φορέα θα εκπροσωπούσε η επιστημονικά συνυπεύθυνη, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη.

Ο εικονολήπτης ήρθε την Πέμπτη 12 Μαΐου στα γραφεία μας. Η επιστημονικά συνυπεύθυνη δήλωσε τηλεφωνικά στο άτομο που θα κάλυπτε το ρεπορτάζ δημοσιογραφικά ότι συναινεί να παίξει οποιαδήποτε δήλωσή της (ξέροντας ότι πολλές κόβονται στο μοντάζ για οικονομία χρόνου) ΕΦΟΣΟΝ δεν κοβόταν το βασικό της σχόλιο.

Μόλις είπε ποιο θα ήταν αυτό το σχόλιο, κατάλαβε την δυσκολία.

Δεν ήταν σίγουρο ότι θα εγκριθεί από την διεύθυνση ειδήσεων (αυτό το είπε η ίδια όταν κατάλαβε την δυσκολία και το άτομο του σταθμού δεν το αρνήθηκε. Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες του τι είπαμε γιατί δεν θέλουμε να κατηγορηθεί κανένας/καμιά υπάλληλος για ευθύνες ανωτέρων).

Καθώς καταλάβαμε ότι μάλλον θα μας έκοβαν, η Νάνσυ Παπαθανασίου, έταιρη επιστημονικά υπεύθυνη, βιντεοσκόπησε το σχόλιο παράλληλα με τον εικονολήπτη και είναι αυτό που παρουσιάζουμε παρακάτω.

Στην αρχή η ομιλήτρια λέει τα στοιχεία της όπως συνήθως μας ζητείται στην τηλεόραση, για να μην κάνουν λάθος στην αναφορά τους.

Το ρεπορτάζ αυτό για τις θεραπείες μεταστροφής από όσο γνωρίζουμε τελικά δεν παίχτηκε. Μέχρι τις 21/05, που προβλήθηκε χωρίς το σχόλιό μας.

Σε αυτό μιλούν μια συνάδελφος από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών που δίνει κάποιες πληροφορίες για το τι είναι θεραπείες μεταστροφής και μια επιζώσα που μιλά για τις εμπειρίες της.

Στο ρεπορτάζ που μεταδόθηκε όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στα προβληματικά σημεία του νόμου. Πουθενά. Η εντύπωση που δημιουργείται έτσι είναι αυτή ενός τέλειου νόμου χωρίς αντιδράσεις.

Μας ανησυχεί σοβαρά ότι “κόπηκε” από ένα κανάλι τέτοιας εμβέλειας ένα κριτικό σχόλιο για τον νόμο, που αφορά κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όπως την έννοια της συναίνεσης.

Κατανοούμε ότι μπορεί αυτό το σχόλιο να μην συμφέρει τις κυβερνητικές δυνάμεις, όμως ακριβώς για αυτό οφείλουμε -με την επιστημονική και κοινοτική μας ιδιότητα- να διαφυλάσσουμε την δεοντολογία και την θέση μας ανεξάρτητα από κομματικούς και άλλους συσχετισμούς.

Το εν λόγω σημείο του νόμου μάλιστα, περί δήθεν συναίνεσης ενηλίκων σε κακοποιητικές, αντιεπιστημονικές πρακτικές, το επέκριναν δημόσια σύσσωμες οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις.

Το κείμενό μας αυτό σαφώς δεν αποτελεί κριτική για όσα άτομα τελικά εμφανίζονται στο ρεπορτάζ.

Αποτελεί όμως την δημόσια καταγραφή ενός ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου, που έχει αρνητική επίδραση σε ζητήματα δεοντολογίας και δικαιωμάτων.

Θεωρούμε ευθύνη κάθε φορέα δικαιωμάτων αλλά και όλων των επίσημων φορέων ψυχικής υγείας να πάρουν θέση για τον εν λόγω νόμο. Με αφορμή ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως οι θεραπείες μεταστροφής, να μιλήσουν έστω για πρώτη φορά δημόσια για τα επιστημονικά δεδομένα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

 

*Εδώ μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ που τελικά παίχτηκε.