Αποκλεισμός τρανς ατόμων από σημαντικό φάρμακο ορμονοθεραπείας με απόφαση του Υπουργείου Υγείας

Πρόσφατα ο ΕΟΠΠΥ/Υπουργείο Υγείας απέκλεισε τη δυνατότητα συνταγογράφησης του σκευάσματος σκευάσματος ARVEKAP (ενεργό συστατικό τριπτορελίνη) για άτομα που βρίσκονται σε ορμονοθεραπεία, ενώ το σκεύασμα παραμένει πιστοποιημένο και διαθέσιμο στην Ε.Ε. (το εν λόγω φάρμακο λειτουργεί ως αναστολέας ορμονών/blocker).

Σύμφωνα και με τις απόψεις έγκυρων επαγγελματιών υγείας/ενδοκρινολόγων με τους οποίους είμαστε σε επαφή, το εν λόγω σκεύασμα δε δύναται να αντικατασταθεί από άλλο με την ίδια δράση (π.χ. γενόσημο) και η απαγόρευση συνταγογράφησής του για όσα τρανς άτομα βρίσκονται σε ορμονοθεραπεία και το χρησιμοποιούν, ή θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν, σημαίνει την υποχρεωτική χρήση άλλων σκευασμάτων που δεν έχουν ακριβώς την ίδια δράση, αυξάνοντας την πιθανότητα επιπλοκών και επιβάρυνσης της υγείας τους.

Επιπλέον, το εν λόγω φάρμακο είναι αρκετά ακριβό και η μη συνταγογράφησή του αποκλείει ουσιαστικά κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό.

Δε γνωρίζουμε με βάση ποιο σκεπτικό το Υπουργείο Υγείας έλαβε την εν λόγω απόφαση. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν προέβη σε καμία προπαρασκευαστική της απόφασης συνάντηση/διεργασία με καμία ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση ή/και επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο ΕΣΥ και χορηγούν το εν λόγω σκεύασμα σε τρανς άτομα -οι οποίοι βρίσκονται επίσης σε θέση αδυναμίας να στηρίξουν με τον κατάλληλο τρόπο τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.

Η αποσπασματική και ξαφνική ανακοίνωση αποφάσεων που αφορούν την υγεία και την ευζωία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ΧΩΡΙΣ τη δική τους συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων δυστυχώς δε μας κάνει εντύπωση.

Κοινοποιούμε επομένως το παρόν ώστε να πιέσουμε για άμεση επίλυση του θέματος.

Ζητούμε από επαγγελματίες υγείας/ψυχικής υγείας που εργάζονται με τρανς άτομα και όχι μόνο, να κάνουν το ίδιο.