Ανοιχτό κάλεσμα σε διάλογο προς φορείς ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου μας, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε κάποιους από τους κυριότερους φορείς ψυχικής υγείας, κοινωνικής εργασίας και ψυχοθεραπευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με σκοπό να συζητήσουμε σε επιστημονικό και θεσμικό επίπεδο για τις ασφαλείς και συμπεριληπτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας προς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα.

Για τον λόγο αυτό, σε μία συμβολική κίνηση, αποστέλλουμε σε πάνω από είκοσι φορείς (εκτός των συναφών Πανεπιστημιακών τμημάτων και μελών ΔΕΠ) αντίτυπα του συλλογικού μας τόμου, καλώντας τους σε διάλογο.

Κάποιοι από τους φορείς αυτούς έχουν ήδη πιθανά κάνει βήματα προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ συμπεριληπτικότητα, κάποιοι άλλοι όχι, ενώ κάποιοι έχουν αρνητικό ιστορικό στη στάση τους στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. Σίγουρα υπάρχουν και φορείς που δεν έχουμε ακόμα αποστείλει αντίτυπο, το κάλεσμά μας όμως είναι δημόσιο και καλωσορίζουμε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα που θέλει να ακολουθήσει τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ή και να επανορθώσει λάθη του παρελθόντος ακολουθώντας πλέον τις διεθνείς οδηγίες.

Αν είστε μέλη, εκπαιδευτές-τριες ή άτομα που εκπαιδεύονται στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική σε κάποιους από αυτούς τους φορείς και πιστεύετε στην αναγκαιότητα του σκοπού μας, θα χαρούμε να τους πιέσετε θετικά για ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που συνοδεύει την αποστολή του βιβλίου και στα σχόλια μπορείτε να δείτε τη λίστα των φορέων  που την έλαβαν:

“Με το παρόν βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι θα σας αποσταλεί ταχυδρομικά το πρώτο ελληνικό σύγγραμμα για την συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με τίτλο: «Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα: Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία για ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας, Έκφρασης και Χαρακτηριστικών Φύλου», εκδόσεις Gutenberg.

Αποτελεί έναν συλλογικό τόμο, που επιμελήθηκαν οι Νάνσυ Παπαθανασίου, Κλινική Ψυχολόγος, PhD. και Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, Ψυχολόγος, PhD(c), επιστημονικά υπεύθυνες του φορέα μας Orlando LGBT+ και διδάσκουσες των πρώτων σχετικών μαθημάτων για τις Έμφυλες Ταυτότητες και τον Σεξουαλικό Προσανατολισμό στα προπτυχιακά τμήματα Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Κοινωνικής Εργασίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) στη χώρα.

Απευθύνεται στους/στις φοιτητές-τριες ελληνικών Α.Ε.Ι. που παρακολουθούν τα παραπάνω μαθήματα, αλλά και σε επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής στήριξης (ψυχολόγους, κοινωνικές-ούς λειτουργούς, ψυχοθεραπεύτριες-ές, ψυχναλύτριες-ές, ψυχιάτρους, συμβούλους κ.λπ.) που νιώθουν την ανάγκη να επιμορφωθούν στα εν λόγω ζητήματα για να παρέχουν σύγχρονες, ασφαλείς και συμπεριληπτικές υπηρεσίες. Ο τόμος προσφέρει μια πλούσια εισαγωγή σε όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες και την ψυχολογία, και οι συγγραφείς του είναι εξειδικευμένοι-ες επιστήμονες από διαφορετικές θεραπευτικές και κλινικές προσεγγίσεις, με μεγάλη κλινική, κοινοτική και ακαδημαϊκή συναφή εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα τονίζουν την επίδραση των διακρίσεων στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, ενώ οι διαφορετικές εκφάνσεις σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης φύλου έχουν πλήρως αποπαθολογιοποιηθεί και απομακρυνθεί από τις κατηγορίες ψυχιατρικών διαταραχών στις οποίες για χρόνια εντάσσονταν. Οι εγκυρότεροι διεθνείς φορείς ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και τονίζουν την ανάγκη επιμόρφωσης των επαγγελματιών στα εν λόγω ζητήματα (ενδεικτικά αναφέρουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τους Αμερικανικούς Συλλόγους Ψυχολόγων και Ψυχιάτρων -APA- και τον Αμερικανικό Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών -NASW).

Παρ’ όλα αυτά στη χώρα μας τα έγκυρα επιστημονικά δεδομένα δεν έχουν ακόμα διαχυθεί πλήρως, ούτε εντάσσονται σε πολλά από τα προγράμματα σπουδών των συναφών επιστημών σε ακαδημαϊκό και μετεκπαιδευτικό επίπεδο, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο όπου προκύπτουν κακές πρακτικές εκ μέρους των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, συχνά λόγω άγνοιας, ακόμα και όταν υπάρχουν οι αγαθότερες προθέσεις.

Με την συμβολική αυτή κίνηση αποστολής του πρώτου εγχειριδίου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και την ψυχική υγεία προσαρμοσμένο στο ελληνικό πλαίσιο, θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε την σημαντικότητα του έργου σας και την συμβολή σας στα πεδία της ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας, ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης ειδικών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης στη χώρα, και επιπλέον να σας καλέσουμε να συμβάλλετε στην προσπάθειά μας να γίνει ο χώρος της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα ασφαλέστερος και πιο συμπεριληπτικός για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Οι βασικοί στόχοι του φορέα μας προς αυτή την κατεύθυνση βασίζονται σε τρεις κεντρικούς άξονες:

διάχυση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων μέσω εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων σε κάθε επίπεδο επαγγελματικής/ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

δημιουργία πληρέστερου κώδικα δεοντολογίας κατά την άσκηση των συναφών με την ψυχική υγεία επαγγελμάτων, ώστε να προστατεύονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από κακές, αναχρονιστικές επιστημονικά πρακτικές που αφορούν τις ταυτότητές τους.

διά νόμου απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου σύμφωνα με όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που τις καταδικάζουν ως αναποτελεσματικές και επικίνδυνες, και σε συμφωνία με τα νομοθετικά πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών κρατών και πολιτειών της Αμερικής.

Θεωρούμε ότι η συμβολή σας στα παραπάνω, εκτός από τιμή για το επάγγελμα και την επιστημονική δεοντολογία, αποτελεί επιπλέον στάση υπευθυνότητας και έμπρακτη στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και της πρόσβασής τους σε ασφαλείς υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης. Ο φορέας μας είναι στη διάθεσή σας για πληροφορίες αλλά και παροχή υποστήριξης στο έργο σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Με εκτίμηση,

Οι επιστημονικά υπεύθυνες του Orlando LGBT+ και επιμελήτριες του τόμου,

Νάνσυ Παπαθανασίου, PhD.

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, PhD(c).”

…………………..…………………..

Οι φορείς:

1) Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ),

2) Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ),

3) Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων (Χ. Κατάκη),

4) Gestalt Foundation,

5) Κέντρο Ράιχ,

6) Λόγω Ψυχής,

7) Athens Synthesis Center (Ασημάκης),

8) ΔΙΚΕΨΥ,

9) Συνηχήσεις – Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση,

10) Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας,

11) Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία,

12) Εταιρεία Ψυχαναλυτών Βορείου Ελλάδος,

13) Ψυχαναλυτικός Σύλλογος Φρόυντ-Λακάν,

14) Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής (Θες/νίκη),

15) Γίγνεσθαι – Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας,

16) ICPS -Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία,

17) Ψυχόδραμα-Κέντρο Ψυχοδραματικών Συναντήσεων Αθήνας (Στέλιος Λαγαράκης),

18) ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής),

19) Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία,

20) Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία,

21) Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων,

22) Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ),

23) Ελληνική Εταιρεία Ψυχολογικής Έρευνας (ΕΛΨΕ).