Τα συνέδρια του μήνα

Μετά από τις τιμητικές προσκλήσεις των επιστημονικών επιτροπών τους, τις οποίες ευχαριστούμε, συμμετείχαμε αυτόν τον μήνα σε δύο συνέδρια:

1) Στο 2ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο “Τα Σύνορα της Σεξουαλικότητας”, σε διοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Σεξολογίας και Διαφυλικών Σχέσεων, και

2) Στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταγγισιοθεραπείας.

Στο πρώτο ο φορέας μας συμμετείχε διοργανώνοντας συμπόσιο.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις μας ήταν:

Τίτλος τραπεζιού:

“ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΛΟΑΤΚΙ+ ΑΤΟΜΑ”

Προεδρείο: Χρηστίδη Έλενα Όλγα

  1. “Chemsex και queer σεξουαλικότητα: η ψυχαναλυτική εργασία με την αναρχική ενόρμηση”, Πούλιος Αντώνης, Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχαναλυτής, Διδάσκων Παν. Κρήτης, μέλος της Επιστημονικής και της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του Orlando LGBT+ και υπεύθυνος των επ. προγραμμάτων της Θετικής Φωνής.
  2. “ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες και ειδικοί ψυχικής υγείας: ενήμερες ως προς το τραύμα (trauma-informed) και πολιτισμικά ευαίσθητες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις”, Παπάζογλου Άννη, Κοινωνική Λειτουργός, μέλος Επ. Επιτροπής ORLANDO LGBT+ – Παπαδημητρίου Γιώργος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, Επ. Συνεργάτης ORLANDO LGBT+
  3. “Ιατρική πρακτική και ΛΟΑΤΚΙ άτομα: Το μοντέλο της πολιτισμικής σεμνότητας (Cultural Humility)”, Ηλιοπούλου Χρυσούλα, Κλινική Σεξολόγος-Ψυχολόγος, μέλος Επ. Επιτροπής ORLANDO LGBT+
  4. “ΛΟΑΤΚΙ+ και Kink στην ψυχοθεραπεία: BDSM ενήμερες προσεγγίσεις”, Χρηστίδη Έλενα Όλγα, επ. συνυπεύθυνη Orlando LGBT+, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, υπ. διδάκτορας ΕΚΠΑ

Σχολιασμός: Παπαθανασίου Νάνσυ, Κλινική Ψυχολόγος, επ. συνυπεύθυνη Orlando LGBT+, διδάσκουσα Παν. Δυτικής Αττικής.

Στο δεύτερο συνέδριο, κληθήκαμε με αφορμή την πρόσφατη αφαίρεση από το Υπ. Υγείας της αναχρονιστικής διάταξης αποκλεισμού των ΛΟΑΤΚΙ+ από την αιμοδοσία. Με αφορμή αυτό, αναγνωρίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω επιμόρφωση σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και στην εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ κατά την επαφή τους με υπηρεσίες υγείας. Συμμετείχαμε σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο “OI ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ”

Συντονισμός: Μ. Γκανίδου

Εισηγήσεις:

  1. “Προκλήσεις στην πρόσβαση ΛΟΑΤΚΙ + ατόμων σε υπηρεσίες υγείας”, Ν. Παπαθανασίου
  2. “Κατευθυντήριες οδηγίες και καλές πρακτικές για την πρόσβαση ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε υπηρεσίες υγείας” Έλενα-Όλγα Χρηστίδη
  3. “Επιπτώσεις στην Ιατρική των Μεταγγίσεων” Κ. Σταμούλης

………………

Ευχαριστούμε τις διοργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές των συνεδρίων για την τιμή και την εμπιστοσύνη, και για την ιδιαίτερη χαρά της συνεργατικής παρουσίας μας σε διαφορετικά πλαίσια.

Το δεύτερο συνέδριο μάλιστα ήταν το πρώτο στο οποίο εμφανιζόμαστε με φυσική παρουσία, μετά από δύο χρόνια αποκλειστικά διαδικτυακής.

Για να σπάσουμε λίγο την εικόνα των συνεχιζόμενων screenshots με πρόσωπα σε on line παραθυράκια ή αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, προσθέτουμε μια φωτογραφία από την θέα του δεύτερου συνεδριακού κέντρου.

Πόσο σημαντικό να συναντιόμαστε -συνεργατικά, κοινοτικά, επιστημονικά, φυσικά ή μη.

Εις το επανιδείν!