Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες

Εικόνα: ilga-europe.org

Χθες  ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες.

Στηρίζουμε και συν-διεκδικούμε στον αγώνα για ορατότητα και ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες, αγαθά, πόρους και βέβαια, συμπεριληπτικές και επιμορφωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Ειδικά για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με αναπηρίες, θυμίζουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες του APA για διαθεματικές υπηρεσίες που να αναγνωρίζουν και να συμπεριλαμβάνουν όλες τις ταυτότητες των ατόμων, και αντιγράφουμε το σύντομο απόσπασμα του βιβλίου μας:

“Αναγνωρίζουμε τις ειδικές προκλήσεις που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με σωματικές, αισθητηριακές, και γνωστικό-συναισθηματικές αναπηρίες.

Τα άτομα με αναπηρίες βιώνουν ήδη πολλαπλούς αποκλεισμούς και δυσκολίες, λόγω του μη προσαρμοσμένου στις ανάγκες τους κοινωνικού περιβάλλοντος. Η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά τους αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα κοινωνικού αποκλεισμού και η αναπηροφοβία και οι τυχόν μη συμπεριληπτικές προς άτομα με αναπηρία υπηρεσίες, οργανώσεις και εκδηλώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εντείνουν τους διπλούς αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα, τα άτομα με αυτές τις διασταυρούμενες ταυτότητες έχουν να διαχειριστούν πολλαπλό στίγμα και εμπόδια σε πολλά διαφορετικά πλαίσια: ακαδημαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό, που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη και σύμπλοκη υπόθεση την εξέλιξη και την αυτοπραγμάτωσή τους.”

Προς επαγγελματίες ψυχικής υγείας που αναγνωρίζουν την ανάγκη για επιμόρφωση, προτείνουμε ως καλή αρχή το βιβλίο:
“Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψυχοθεραπευτές για την αναπηρία”, της Rhoda Olkin, κλινικής ψυχολόγου και ατόμου με αναπηρία.

Στηρίζουμε τις διαθεματικές, επιβεβαιωτικές υπηρεσίες και επιμορφωνόμαστε. Αν δεν είμαστε άτομα με αναπηρία αναγνωρίζουμε και δεν αρνούμαστε την αναπηροφοβία/ableism όταν μας επισημαίνεται. Καταργούμε παρωχημένους κακοποιητικούς όρους όπως “άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με ειδικές ικανότητες”. Αποδεχόμαστε πλήρως τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου ως άτομο με αναπηρία ή/και ανάπηρο άτομο.
Στήνουμε χώρους ασφάλειας και αλληλεγγύης.

………………………………………………………………………………………….

Περιγραφή εικόνας: σκίτσο με φόντο ένα απαλό πράσινο χρώμα και στη βάση του τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Στο κέντρο ένα άτομο σε αμαξίδιο με μωβ μαλλιά, ροζ παντελόνι και μαύρο μπλουζάκι με τιράντες, που κρατάει τη λεσβιακή σημαία και μία πινακίδα που γράφει: “Oρατότητα για τα λοατκι+ κωφά και ανάπηρα άτομα”. Κάτω κάτω στην εικόνα με μαύρα γράμματα η φράση “International Day of Persons with Disabilities”.