3 Χρόνια Orlando LGBT+

Tετράγωνη εικόνα όπου απεικονίζεται ένα κομμάτι ασφάλτου με σημάδια/ραγίσματα και πάνω της καθρεφτίζεται ένα ουράνιο τόξο. Κάτω αριστερά το σήμα του Orlando LGBT+. Με λευκά γράμματα πάνω στην εικόνα οι φράσεις "3 χρόνια Orlando LGBT+. Η δύναμη είναι στο μαζί. Συνεχίζουμε και σας ευχαριστούμε."
Φωτογραφία: D Sharon Pruitt

3 χρόνια Orlando LGBT+ και ένα ευχαριστώ.

Σήμερα κλείνουν 3 χρόνια από όταν ανακοινώσαμε την ίδρυση του φορέα μας.

Τρία χρόνια πολλής δουλειάς, δημόσιας παρουσίας, έρευνας, αλληλεγγύης, δημιουργικών και δυνατών συνεργασιών, αναγνώρισης, αλλά και δυσκολιών, εμποδίων, ομοφοβικών/τρανσφοβικών συμπεριφορών και αμφισβήτησης.

Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη διαδρομή, το όραμά μας ήταν να ενώσουμε τις δυνάμεις και την εμπειρία μας για να αρχίσει πλέον να ακούγεται ισχυρότερα και να αναγνωρίζεται το πεδίο της λεγόμενης LGBTQI+ psychology, των συμπεριληπτικών σπουδών και επαγγελματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για ΛΟΑΤΚΙ+, για να γίνουν αντικείμενο διαλόγου στο επαγγελματικό μας πλαίσιο οι ριζοσπαστικές κοινοτικές προσεγγίσεις στην ψυχική υγεία και η επίδραση των διακρίσεων στην υγεία και την ευζωία μειονοτικών πληθυσμών, για να καλλιεργηθεί περαιτέρω το διαθεματικό πρίσμα στις επιστημονικές ζυμώσεις που αφορούν το φύλο και την σεξουαλικότητα, για να ενταθεί η μάχη ενάντια στο στίγμα της παθολογιοποίησής τους αλλά και των προκλήσεων ψυχικής υγείας γύρω από αυτά, για να ενισχυθούν ο δημόσιος διάλογος και η πολιτική διεκδίκηση από σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πολυπαραγοντικές, κριτικές αναγνώσεις, αλλά και να ενισχυθεί η ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ επαγγελματιών ψυχικής υγείας, μιας ομάδας επαγγελματιών που για χρόνια κρυβόταν -και ακόμα κρύβεται- στα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά πλαίσια στην Ελλάδα.

Τρία χρόνια μετά νιώθουμε ήδη μια μικρή δικαίωση και χαρά, για όσα βήματα έγιναν -και- με την δική μας συνδρομή και πρωτοβουλία προς αυτές τις κατευθύνσεις. Η ανταπόκριση συναδέλφων, ακαδημαϊκού προσωπικού, ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και συλλογικοτήτων, πολιτών με ενδιαφέρον σε ζητήματα δικαιωμάτων και επιστημονικού λόγου κ.α. ήταν ανά στιγμές παραπάνω από συγκινητική, και σίγουρα ενδεικτική του ότι όσο κι αν ένα ριζωμένο σύστημα μηχανισμών και στερεοτύπων καθυστερεί να ανταποκριθεί, οι διεργασίες και οι πρωτοβουλίες βάσης είναι πάντα πολύτιμες -και συχνά ο μοναδικός σημαντικός καταλύτης για την αλλαγή.

Λίγο πριν το τέλος ενός δύσκολου και παράξενου καλοκαιριού και πριν την έναρξη μιας νέας σεζόν με αμφίβολη εξέλιξη -τουλάχιστον στο πεδίο της πανδημίας, δηλώνουμε ξανά την ισχυρή μας παρουσία και την επιθυμία μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινοτικής, κριτικής, επιστημονικά σύγχρονης προσέγγισης για την ψυχική υγεία και την πολύπλευρη εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ξεκινώντας αυτήν την αβέβαιη χρονιά, σας περιμένουμε στις 14 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, για την παρουσίαση του βιβλίου μας (με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων για τον covid-19).

Η συγκίνησή μας μεγάλη που θα βρεθούμε από κοντά έστω με κάποιους-ες-α από εσάς μετά από τόσους μήνες (κι άλλους που έπονται) αποστασιοποίησης και διαδικτυακών συναντήσεων.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ενημερώνουμε επίσης ότι το Orlando LGBT+ επιστρέφει σε πλήρη λειτουργία (απαντήσεις σε αιτήματα/μηνύματα κ.λπ.) από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει τίποτα από όσα προσπαθήσαμε ως τώρα, χωρίς την πολύτιμη στήριξη όλων όσων -σιωπηρά ή μη- έχετε παρόμοιο όραμα με εμάς, από όποιον ρόλο/θέση/ταυτότητα κι αν φέρει κάθε άτομο.

Η δύναμη είναι στο μαζί.

Συνεχίζουμε και σας ευχαριστούμε