Τα κουίρ άτομα και η έννοια της οικογένειας

Λίγο πριν τελειώσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων, της περιόδου που περισσότερο από όλες αναπαράγεται η έννοια της οικογένειας, αξίζει να θυμηθούμε έναν αυθεντικό ορισμό της, όπως αυτός στη φωτογραφία (την οποία πήραμε από τους τίτλους τέλους επεισοδίου της queer σειράς POSE στο Netflix).

Η οικογένεια, όταν έχει τα στοιχεία που περιγράφονται παρακάτω, μπορεί να είναι τόπος ασφάλειας και προστασίας, ένας παράγοντας που ενισχύει την ψυχική μας ανθεκτικότητα και την ευημερία. Το βασικότερο είναι να θυμόμαστε ότι η οικογένεια με την ουσιαστική της μορφή, είναι πάντα το σύνολο ανθρώπων που -είτε συνδεόμαστε βιολογικά ή από την παιδική μας ηλικία μαζί τους, είτε όχι- έχουμε ΕΠΙΛΕΞΕΙ να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Για κάθε ομάδα που δέχεται διακρίσεις -εθνική, θρησκευτική, κοινωνική- η οικογένεια μπορεί να είναι το ανάχωμα στις αρνητικές τους συνέπειες, και τα μέλη της συχνά μοιράζονται την ίδια μειονοτική ταυτότητα (π.χ. εθνική ταυτότητα), δημιουργώντας ένα αίσθημα κοινού βιώματος μεταξύ όλων.
Για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αυτό συχνά δεν ισχύει, και η οικογένεια καταγωγής είναι το πρώτο πλαίσιο στο οποίο θα κληθούν να κάνουν coming out και να αντιμετωπίσουν τις -καλύτερες ή χειρότερες- αντιδράσεις.

Συχνά χρειάζεται να περάσουν από την επίπονη διαδικασία του πένθους για την απώλεια της οικογένειας καταγωγής ή για την απόσταση που τελικά τα ίδια αποφασίζουν να κρατήσουν.
Ακόμα κι αν δεν επέλθει οριστική ρήξη ή απόσταση με την οικογένεια, ή αν όλα τα δεδομένα είναι θετικά ως προς την αποδοχή του ΛΟΑΤΚΙ+ μέλους, ο δρόμος μέχρι τα κουίρ άτομα, οι σύντροφοί τους και η καθημερινότητά τους να συμπεριλαμβάνονται με άνεση στην οικογενειακή ρουτίνα, είναι συχνά μακρύς.

Έτσι, διαπραγματευόμαστε τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ οικογένειας “καταγωγής” και “επιλογής” και επεξεργαζόμαστε τον προσωπικό μας “οικογενειακό χάρτη”.
Το να θυμόμαστε ότι έχουμε δικαίωμα στην επιλογή των ατόμων που εμείς θεωρούμε οικογένεια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό και αυτοφροντιστικό.

Καλή χρονιά σε όλες-ους-α, με όμορφες, διευρυμένες και ζεστές κουίρ οικογένειες κάθε τύπου!