Συζήτηση για το βιβλίο “Είμαι το τέρας που σας μιλά” του Πωλ Πρεθιάδο

Αυτήν την Κυριακή συζητάμε για το “Είμαι το τέρας που σας μιλά”, του Πωλ Πρεθιάδο, τρανς φιλοσόφου και συγγραφέα (εκδόσεις Αντίποδες).

Το βιβλίο αποτελεί την ομιλία του Πρεθιάδο, ενός τρανς άνδρα με μη δυαδικό σώμα, ενώπιον της σχολής του Φροϋδικού αιτίου της Γαλλίας.

“Η ομιλία μου προκάλεσε ταραχή. Όταν ρώτησα αν υπάρχει μέσα στην αίθουσα κάποια  κάποιος ή κάποιο ομοφυλόφιλος-η, διεμφυλικός-ή ή μη δυαδικός-ή ψυχαναλυτής-τρία, ακολούθησε απόλυτη σιωπή, που τη διατάρασσαν μόνο κάποια νευρικά γέλια. Όταν ζήτησα από τους ψυχαναλυτικούς θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους (..) η μισή αίθουσα ξέσπασε σε γέλια, ενώ άλλοι άρχισαν να ουρλιάζουν ή μου ζήτησαν να φύγω.”

Το βιβλίο αυτό μας αγγίζει βαθιά, ως κουήρ άτομα που ταυτόχρονα κουβαλάμε επιστημονικές ιδιότητες ενός πεδίου τραυμάτων και βίας σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ (και όχι μόνο) ατόμων.

Πώς στεκόμαστε ως κουήρ άτομα απέναντι σε αυτήν την συστημική βία της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης;

Πώς στεκόμαστε ως ψυχαναλυτές-τριες και ψυχοθεραπευτές-τριες απέναντι στην κανονικοποίηση αυτής της βίας που έχει ποτίσει τα εκπαιδευτικά, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά πλαίσια από τα οποία περάσαμε;

Η επιστημονικά συνυπεύθυνη του φορέα μας Έλενα-Όλγα Χρηστίδη και ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου σε μια παρουσίαση/συζήτηση του βιβλίου του Πρεθιάδο, την οποία έχει νόημα να την ανοίξουμε και με το κοινό.

Την Κυριακή στις 20.00 στην πλ. Πρωτομαγιάς.

Ευχαριστούμε τους Αντίποδες για την πρόσκληση.