Σχετικά με τα τρανσφοβικά θέματα σε εξέταση μαθήματος στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

 

Πριν λίγες μέρες η Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας εξέδωσε Δελτίο Τύπου  για αντιεπιστημονικά, τρανσφοβικά θέματα σε εξέταση μαθήματος στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.
Ενημερωνόμενες-οι-α για τις λεπτομέρειες διαπιστώσαμε με λύπη ότι όντως, οι φοιτητές-τριες-ά του τμήματος κλήθηκαν κατά την εξέτασή τους στο μάθημα της Ψυχοπαθολογίας να απαντήσουν σε θέματα που απεικόνιζαν τις τρανς ταυτότητες ως ψυχιατρική διαταραχή. Επίσης γνωρίζουμε ότι τρανς άτομα βρίσκονται στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων (και της Ψυχολογίας), και η παραγνώριση της ίδιας της ύπαρξής τους στον φοιτητικό πληθυσμό είναι ενδεικτική της δουλειάς που χρειάζεται να γίνει στα τυφλά σημεία της Ακαδημίας.

Χρειάζεται κι εμείς με τη σειρά μας να διευκρινίσουμε ότι, όπως αναφέρει και η οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ+ νέων Αθήνας, τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα και σαφή, εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια. Οι τρανς ταυτότητες, όπως πολλάκις έχουμε τονίσει, δεν αποτελούν με κανέναν τρόπο ψυχοπαθολογία, ενώ η αντιμετώπισή τους με αντίθετο τρόπο έχει πολλές φορές οδηγήσει στην κακοποίηση τρανς ατόμων εκ μέρους ειδικών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Η θέση μας ως Orlando LGBT+ είναι σταθερά υπέρ της επιμόρφωσης των συναδέλφων, της επικαιροποίησης ακαδημαϊκών συγγραμάτων και πληροφοριών και βέβαια έχει επίγνωση της δύναμης που έχει ο ακαδημαϊκός λόγος να προφυλάσσει ή να περιθωροποιεί ευάλωτες από το στίγμα ομάδες.

Προσδοκούμε ότι όλα τα ΑΕΙ της χώρας σύντομα θα συγχρονιστούν στον τρόπο που προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα και θεωρούμε πως η συμμετοχή μας στο πρώτο αντίστοιχο μάθημα του Παντείου Πανεπιστημίου, το οποίο μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του, ήταν μια ένδειξη ότι τα πράγματα, έστω και αργά, προχωρούν.

Για όλα τα παραπάνω και αναλογιζόμενες-οι-α το ρόλο μας ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καλούμε τρανς άτομα που μπορεί να έχουν βρεθεί, φοιτώντας σε αντίστοιχο Τμήμα, σε παρόμοια θέση στο Πανεπιστήμιο, έχοντας ακούσει τρανσφοβικά/αντιεπιστημονικά σχόλια στο πλαίσιο διδασκαλίας ή εξέτασης, εάν νιώθουν ότι χρειάζονται μία συμβουλευτική συνάντηση ή παραπάνω επιστημονικές πληροφορίες για το θέμα, να επικοινωνήσουν μαζί μας και να συναντηθούμε, χωρίς κόστος.

Επίσης να αναφέρουμε ότι στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 – Δίπλα σου, μπορούν ανώνυμα να λάβουν υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης, αλλά και παραπομπή σε περαιτέρω υλικό και διασύνδεση με οργανώσεις.